maanantai 12. huhtikuuta 2021

Taas eläinlääkäri, ihanaa ponistelua sekä seikkailu med Saara

Maanantaina 17.8.2020 kävin töiden jälkeen tallilla hoitamassa Villen ja Braamerin. Villeltä avasin ja huuhdoin haavan ja Braamerilta otin loimen pois, rasvasin harjamarron ja hännäntyven ja aloitin Hallamaan rakeet. Kummallekkin ponille laitoin vielä ötökkämyrkkyä. Olisin halunnut liikuttaa ainakin Braamerin, mutta päätäni särki niin pahasti, etten kyennyt. Tästäkin vähästä selvisin vain juuri ja juuri. Varmaankin nämä päätä kannattelevat lihakset ovat niin kipeät, että aiheuttavat päänsärkyä. Tosi kipeät kyllä ovatkin, heräilin viime yönä monesti. Burana onneksi auttaa. Ponien pihattotarhan takaa on muuten alettu kaatamaan metsää. Jännittävää.

Tiistaina 18.8.2020 ihmettelimme vakkareiden kanssa hakkuaaluetta pihaton takana, metsää on kaadettu lisää. Se muuttaa maisemaa melko paljon, mutta ehkä siitä on vielä jotain iloakin ilmavirtojen, ötökkätilanteen ja oksien kannalta. Talleilimme tällä kertaa Siirin, Nooran ja Sofia2 kanssa. Siirin ratsuna toimi Ulfur, Noora ajoi Ilmarilla, Sofia2 ratsasti Ossilla ja minä ajoin Penalla peräponina Braamer. Kumpikin ratsukko meni ilman satulaa ja kummallakin oli karvaromaani loimivyön kanssa ratsun selkää suojaamassa. Kipsuttelimme maltillista vauhtia ladolle ja sieltä viiskymppisen kautta takaisin tallille. Minun naamaani lensi alkulenkistä hirvikärpänen, mutta onneksi ötökkähuppuni pelasti minut ja sain pedon pois kimpustani. Etenimme lenkillä käynnissä ja ravissa ja ekassa ravissa sattui pieni kommellus. Sofia keikahti alas Ossin kyydistä, muttei onneksi satuttanut itseään ja nousi reippaana takaisin. Seuraavassa ravissa alkoikin löytyä rytmi ja tasapaino ja kaikki sujui hyvin. Ilmarin ja Nooran perässä Sofian ja Ossin oli hyvä mennä rauhallista vauhtia ravissa, vaikka Ulfur harppoikin pitkineen koipineen vähän kauempana edellä. Ulfurin ja Ilmarin kanssa otettiin laukkapätkäkin kotiinpäin peltolenkille, mutta me Sofian ja meidän poniemme kanssa jatkoimme käynnissä tietä pitkin. Arvatkaa muutes, mikä istui tänään hetken melkein olkapäälläni? Upea ja samaan aikaan hieman pelottava iso sudenkorento! Se levähti hetken hihallani kaikessa komeudessaan.
     Muiden ponien mentyä ulos, nappasimme Siirin ja Nooran kanssa vielä Villen tallin pihaan hoitoon. Tänään Ville laittoi enemmän vastaan haavaa avattaessa ja huuhdottaessa. Haava alkaa olla menossa umpeen pinnaltakin ja hoito tuntui varmasti ilkeältä. Pakko vaan nyt hoitaa kunnolla loppuun asti, ettei tarvitsisi enää leikkauttaa mitään irti. Noora piti poniparkaa huulesta ja Siiri palkkasi nameilla. Onneksi tämä on pian ohi ja haava parantuu kokonaan.

Keskiviikkona 19.8.2020 junnut hakivat omat ratsunsa pihatolta ja minä roudasin tallin pihaan Braamerin ja Villen. Annoin Braamerille Hallamaan rakeet ja rasvasin ponin, sekä hoidin Villen haavan. Sain Villen hoidettua yksin, vaikkei poni arvostanutkaan yhtään. Haava alkaa tosiaan kuroutua pinnalta kiinni, mutta on vielä pohjalta auki ja vaatii aukipitoa vielä hetken. Kristina ja Anna olivat pian valmiita omien poniensa varustamisessa, joten he kipaisivat mustat pojat takaisin pihatolle ja minä virittelin sillävälin kamerani valmiuteen päivän kuvauksia varten.
     Tänään vakkarit ratsuilivat pikkusänkkärillä ponien laitumen vieressä ja minä otin kuvia. Saran ratsuna oli Ulfur, Kristinalla Ilmari, Annalla Ossi ja Sofia1:llä Pena. ALkuun ratsukot saivat mennä vapaasti käyntiä ympäri peltoa. Se oli Ilmarin mielestä vähän kauhistuttavaa, mutta Krisse tsemppasi ja kehui ponia hienosti ja homma alkoi luistaa. Ravissa koitettiin mennä jonossa Ulfur kärkenä, mutta Ulfur jostain syystä jännitti. Neuvoin ja tsemppasin Saraa ja homma menikin ihan ok. Vaihdoimme kuitenkin Krissen reippaasta ehdotuksesta Ilmarin kärkeen. Olin vähän skeptinen sen suhteen, mutta Ilmari ylitti kaikki odotukseni! Se meni kärjessä ihan huippuhyvin, myös laukkaa! Pieniä loikkia tuli ja Ulviskin pukkasi vissiin kerran, mutta meni kaiken kaikkiaan tosi hyvin. Kun Ilmarille alkoi riittää, meni Ossi vielä hetken kärjessä ravissa. Ulfur ei kuitenkaan mahtunut ravaamaan Ossin takana, joten testasimme taas Ullea kärkeen. Ei toiminut, Joku vika jossakin. Sitten tajusimme satulan olevan vinossa ja sen fiksaaminen auttoi. Lähdimme suosiolla loppukäynneille viiskymppistä pitkin. Korjailin siinä samalla Saran istuntaa joka on hyvä, mutta vähän vino. Olisipa huippua saada joku istuntaopettaja käymään. Siitä olisi isosti hyötyä sekä minulle, että vakkareille. Huippupäivä tytöt ja ponit, kiitos siitä!

JUNNUT SÄNKKÄRILLÄ:

Torstaina 20.8.2020 ajelin tallille ja hain Villen ja Tuhton sisätalliin. Ell tuli taas tänään käymään ja hän katsoi Villen haavan ja pisti Tuhtolle IRAP:pia. Villen jalkoväli paranee hyvää vauhtia ja vaikuttaa kuulemma hyvältä. Tuhto saatiin pistettyä ihan hyvin, vaikka meitä ei ollut paikalla kuin minä ja ell. Minä pidin huulipuristinta ja poni oli rauhoitettu. Vähän se liikautti jalkaa, mutta oikeastaan aine mahtui sitten vain paremmin nivelrakoon. Nyt Tuhto on taas pari vuorokautta tallissa ja majoitin sen ulkotalliin. Se sai sinne muiden ponien liikutuksen ajaksi seurakseen Jermun ja yöksi sen viereen meni Ilmari. 
     Kävimme tänään vakkareiden ja karvakamujen kanssa ensin autiotalon lenkin ja sitten vielä viiskymppisen. Junnut eivät halunneet pidemmälle lenkille, mutta autiotalo oli hyvää harjoitusta tarkkuusajoon. Kärjessä kärryttelivät Lyyli ja Braamer, heitä seurasivat Meri ja Ilmari, sitten Riina ja Ville, Saara ja Ossi ja lopulta Satu ja Pena, kyydissään minä ja peräheppa Ulfur. Etenimme rauhaksiin, kävelimme paljon, ravailimme vähän ja kotiin päin peltolenkille otimme pätkän laukkaa. Junnuissa on vielä koulutettavaa, jotta heidät saadaan pyytämään poneja kävelemään reippasti laahustamisen sijaan, mutta heistä tulee vielä oikein tarmokkaita. Kaikki meni oikein kivasesti ja oli mukavaa. Keli oli ihana ja aurinkoinen, oikeastaan jopa aika kuuma. Tallin pihalla oli paljon polttiaisia, muuten en huomannut öttiäisiä lenkillä. Tai noh, yksi hirvikärpänen hyökkäsi kimppuuni, mutta onneksi minulla oli suojana pään ympärillä ötökkähuppu.
     Lenkin jälkeen otukset hoidettiin huolella ja ruokittiin. Vitsi mulla on reipas ja taitava tiimi! Minä hääräilin välissä karsinoita valmiiksi yötä varten. Jermu meni muiden ponien kanssa ulos ja Ilmari jäi Tuhton kaveriksi talliin. Säälittää, vaikka ulkona ei illalla ollut enää kuuma niin ulkotalli oli ihan sauna. Tuhto on yltäpäältä hiessä, siis oikeasti. Kyljet ovat aivan märät. Surettaa miettiä, miten kuuma niillä on huomenna päivällä... mutta sisätallia kalkitaan eikä sinne voi jättää. Iso sääli. Onneksi ponit pääsevät lauantaina taas ulos, mutta on siinä paljon kärvisteltävää ennen sitä. Kinner ei saisi kastua viiteen päivään, toivottavasti hiki ei aiheuta ongelmia. Olisipa mulla jo oma ponipaikka. Toisaalta pitää olla tyytyväinen siihen, että vieraalla on edes ylipäätään mahdollisuus pitää karsinassa.
     Ps. Ponit ovat alkaneet hengata ulkona taas enemmän laitumen puolella. Siellä ei ole juuri syötävää ja pihaton puolella olisi. Minusta tuntuu, että niitä vähän jännittävät toissapäivänä alkaneet hakkuut pihattotarhan viereisessä metsässä. Se on vedetty ihan matalaksi nyt parissa päivässä. Voi toki myös olla, että laitumellakin alkaa taas pikkuhiljaa kasvaa lisää närpittävää.

TI, KE & TO:

Perjantaina 21.8.2020 vuorossa oli kenttätunti. Toisella pitkällä sivulla mentiin loivaa kiemurauraa ja toisella sivulla oli alkuun pysähdys ja liikkeellelähtö. Myöhemmin pysähdys jätettiin pois ja pitkäsivu mentiin ravissa. Harjoittelimme asettamista ja taivuttamista, sekä istuntaa ja apujen käyttöä. Mukana olivat Siiri ja Ulfur, Kristina ja Ilmari, Sofia1 ja Pena, sekä uusi tyttö Nemi ja Ossi. Käynnissä kaikilla meni ihan todella hyvin. Ravissa Sofialla ja Penalla meinasi vähän pettää ohjaus kun Pena jännittyi, mutta pikkuhiljaa ja hellästi homma alkaa toimia. Otimme myös laukkaa ennen loppuverkkoja. Ilmarilla ja Kristinalla meni ihan huippuhyvin! Kristina sai hypätä pari kertaa pienen ristikonkin, mutta ei enempää koska Ilmari alkoi väsähtää. Joku päivä lisää! Siiri ja Ulfur eivät vissiin laukanneet, tarkoituksellakun Ulfurille se on vaikeaa. Nemi kiepsahti laukassa kerran alas Ossin kyydistä, koska ulkojalustimelle meni liiakaa painoa ja satula kippasi. Onnekisi neiti jatkoi vain iloisena matkaa päästyään takaisin selkään. Loppukäynneissä neidit keräilivät ratsujensa selästä kurottelemalla harjoituskartioina toimineet ämpärit. Oli oikein mukavaa, hyvä tytöt ja ponit! Ennen kotiinlähtöä hoidin vielä Villen jalkovälin. Ville oli ollut Tuhton naapurina karsinassa sen aikaa, kun Ilmari oli ollut ratsuna. Kun oli aika palauttaa poni pihalle, Kristina ratsasti sen pihatolle ilman satulaa riimulla. Otettiin pieni pätkä raviakin. Kristina on ihan paras kamu Villen ratsuopetukseen!

Lauantaina 22.8.2020 menimme Saaran kanssa kahdestaan tallille ja irtojuoksutimme Braamerin, Penan, Villen ja Jermun kentällä. Tai noh, minä irtojuoksutin ja Saara otti kuvia! Se oli hauskaa ja ponit olivat super söpösiä. Hypytimme vähän pientä estettäkin. Ville kiersi sen suurimmaksi osaksi, B hyppäsi hienosti ja hiirakot siltä väliltä. Kerran laitoin Brankulle isommankin esteen, muttei turhaan hypytetty sitten enempää. Kun ponit oli loppukävelytetty ja palautettu pihalle, lähdimme Saaran kanssa seikkailulle. Kävimme hakemassa jostain Porvoon suunnilta uudet koppakärryt shettiksille. Se oli hauska reissu! Haimme ne joltain ihanalta issikkatallilta ja läheltä käytti, ettei mukaan tarrannut yksi issikkakin! Tallin omistaja siit kysyi, haluaisimmeko esittelykierroksen tallilla. Sanoin, että oikein mieluusti, kunhan ei kertoisi jos joku olisi myynnissä. Kiertelimme siinä sitten katselemassa söpöjä otuksia, kun katseeni nauliutui kauempana aitauksessa olevaan voikkoon. Totesin heti, että tuon minä otan. Kuinka kätevää, sillä juuri se sattui olemaan myynnissä... Voikko 3v ruuna, aivan ihana! Ei kuitenkaan ostettu, kerrankin hillitsin itseni. Kotimatkalla poikkesimme Porvoossa ostamassa karkkia ja elimme hetken jännittäviä hetkiä. Seikkailimme yht'äkkiä puhjeenneessa kaatosateessa pitkin Porvoon kapeita katuja auton kanssa parkkipaikkaa etsien ja käänsin yhdistelmän (auto + peräkärri) jollain päättyävällä pikkutiellä. Selvisimme onneksi kuitenkin hyvin ja saimme herkutkin hankittua. Oli loistava seikkaulu, iso kiitos Saaralle huippuseurasta ja issikkaihmiselle kärreistä ja tilan esittelystä!
     Kotitallilla sennut kävivät keskenään lenkillä, tässä raportti Siiriltä: "Mä ratsastin Ossilla, Axel Ilmarilla ja Noora Ulfurilla. Mentiin peruslenkki 3 väärinpäin ja lisälenkki ja autiotalo. Askellajit valittiin aina pohjien mukaan. Kaikki ponit oli super reippaita ja käyttäytyi nätisti. Ulfurkin laukkasi aina kun sillä oli siihen mahdollisuus! Lenkil jälkeen purettiin, pyyhittiin hiet, laitettiin ötökkämyrkkyä, ruokittiin ponit ja lääkittiin B. Ps. Kun Axel vei Jermun pihalle ja avasi portteja, niin Jere meni porttien alta pihattoon. (Tuulin kommentti: Jermu on kiireinen mies. Selityksenä, hän siis oli Tuhton naapurikarsinassa sennujen lenkin ajan tuuraamassa kaveriponi-Ilmaria.) Karsinoita siivotessa Tuhto olisi oikein mieluusti tullut karsinasta ulos että piti vähän suuttua. Ilmari nätisti vain söi hieniä ja katteli kun siivoilin." Kiitos sennuille ponien hyvästä hoidosta ja Siirille reippaasta karsinansiivousavusta!

Ps. Tuhto ja Ilmari jäivät vielä sisälle, kun en uskaltanut nivelpistettyä Tuhtoa vielä laittaa ulos kaatosateella. Olisi sen voinut laittaa jo, mutta olen ylivarovainen ja haluan pitää ponin jatkossakin.

Sunnuntaina 23.8.2020 kävin tallilla muun päiväohjelman jälkeen semi lyhyesti. Mistä ihminen saisi lisää tunteja vuorokauteen ja lisää virtaa jaksaa kaikki mitä pitää jaksaa? (Ps. Näin ennen tallille menoa supikoiran pennun! Tiedän niiden olevan haitallinen vieraslaji, mutta kyllä pentu silti sulattaa sydämen!) Vein Tuhton ja Ilmarin ulos, ettekä voi uskoa kuinka onnellinen erityisesti Tuhto oli päästessään pois karsinasta. Minua jännitti taas kovasti viedä sitä ulos. Minulla oli sellainen muistikuva, että pistetty jalka ei saisi kastua viiteen päivään, mutta voi olla että se oli vain kaksi. Juosta ja riehua ei saisi viiteen päivään, jonka vuoksi olin kysynyt mahdollisuutta laittaa Tuhtoa ja Ilmaria hetkeksi toiseen aitaukseen. Viimeviikolla Tuhto ontui hetken pistettyä jalkaa juostuaan hulluna 2vkr päästä pistosta päästyään pihatolle. Mahdollisuutta toiseen tarhaan ei kuitenkaan ollut, vaan ainoa vaihtoehto oli laittaa ponit lauman sekaan. Lauma oli laitumen puolella ja Tuhto ja Ilmari laukkasivat innolla toisten luo. Ne otettiin riemulla vastaan, kaikkien muiden paisti Braamerin osalta. B jatkoi syömistään, ekä turhia hötkyillyt. Pientä juoksemista, jonka jälkeen ponit rauhoittuivat hengailemaan. Ilmarin huppu kesti päässä vajaan 5min, mutta laitoin sen sille vielä uudelleen. Huomasin ilokseni, että minulla on yksi käytetty uv-suojattu hattu. Se on nyt Ilmarin ja jos se millään onnistuisi pysymään päässä, ostaisin samanlaisen myös uutena. Ulfur oli ensin minun rapsuteltavanani ja siirtyi sitten rapsuttelemaan Tuhton kanssa. Ihana suloinen Ulfur ja ylipäätään niin suloiset karvaeläimet! 
     Nappasin Villen tallin pihaan haavanhoitoon, avasin ja huuhtelin. Haava alkaa olla jo tosi matala ja paranee hyvin pohjasta. Ville antaa hoitaa ihan hyvin ja palkitsen sen urheuden nameilla. Laitoin haavaan taas Abilaria, jota eläinlääkäri on suositellut. Villen palattua pihalle siivosin vielä Tuhton ja Ilmarin karsinat. Hengityselimistöni ei arvosta turvetta, mutta siivoilu on muutoin ihan hauskaa. Ilmarin karsina oli tosi siisti, se kakkii yhteen kasaan. Tuhto oli myllännyt, mutta eipä senkään boksissa iso homma ollut.

PERJANTAI & LAUANTAI:
SUNNUNTAI:

LAUANTAINA KENTÄLLÄ © SAARA SALONEN / KUISKEEN.NET

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)