torstai 18. heinäkuuta 2019

Rallia, kyy, vihreään totutusta ja hyvän mielen keikka

Maanantaina 6.5.2019 minun oli tarkoitus ohjasajaa useampi poni, mutta en lopulta ehtinytkään. Otin ensiksi Tuhton tallin pihaan ja harjailin sitä odotellen, että kenttä vapautuisi. Varmaan tunnin odotuksen jälkeen se vihdoin vapautui, mutta koska en heti ehtinyt heittämään ponia sisään, ehti juuri paikalle tullut tallilainen ennen minua. Pitäisi aina varata kenttä etukäteen, jos sinne tahtoo. Noh, lähdimme Tuhton kanssa viiskymppiselle ja kävimme vähän uittokuopalla kahlaamassa. Poni oli RAIVOSTUTTAVA. Se halusi van syödä vihreitä ja pyytäessäni sitä eteenpäin se pukkaili kohti. Onneksi minulla oli ohjina liina, eli pituutta riitti. Kiidätin pientä ronttiani hetken pellon puolella ravissa ja laukassa ja innokas poni vetelikin kunnon pukkikiitolaukkarodeot. Palattuamme kotitallin pihaan koitin pyörittää Tuhtoa ympyrällä tallin pihalla, mutta siinä ei millään riittänyt tila. Päästyämme vihdoin kentälle takapäätyyn kentällä olijan armosta, Tuhto ei ensin suostunut liikkumaan ollenkaan. "Ei kiinnosta" t. Tuhto. Hain juoksutusraipan, jonka jälkeen poni ottikin niin paljon kipinää, että se juoksi aivan jäätävää pierupukkilaukkaa singahdellen ihan miten sattuu, vaihtaen itse suuntaa ja vetäen samaa hullua rallia myös toiseen kierrokseen.
      Ärsytti aivan jäätävästi. Ai että Tuhto osaa olla juntti ja taas kerran mietin, että miksi ihmeessä minulla on tuollainen poni, josta minulle tulee vain huono mieli. Eivätkö nuo kivat ja yhteistyökykyiset ponit riittäisi? Päivään sopii hyvin teksti, jonka kirjoitin huhtikuun lopulla eräänä iltana: "Voi Tuhto Tuhto, miten kauas me ollaan toisistamme kasvettu. Mun on vaikea hyväksyä sitä, ettet sä ole enää koskaan se varsa jonka hyvästelin keväällä 2012. Ei susta koskaan enää tule sitä, koska me kasvettiin eri suuntiin niin pitkään. Sä oot rasittava enkä mä osaa läheskään aina puhua sun kieltä, anna anteeksi etten mä ymmärrä sua enää niin hyvin. Kyllä mä sua silti rakastan, enkä mä sua pois vaihtaisi. Ja voi että poni kulta, kuinka onnelliseksi voitkaan tehdä lisäkseni erään tytön. Kyllä me löydetään vielä yhteinen suunta ja kyllä meillä on edessä ihan loistava tulevaisuus! Sulla, mulla ja niillä lapsilla ja nuorilla, jotka meidän kanssa harrastavat."
     Kotiin lähtiessäni ajelin normaalisti tallin hiekkatietä. Yht'äkkiä tien yli luikersi hirveää kyytiä kyykäärme. Ehdin sekunnin sadasosan aikana tajuta, ettei takanani ole autoa. Moni aina kehuu tappaneensa kyyn siellä ja täällä ja olisi varmaan ajanut tahallaan tuonkin kyyn yli. Mitä tekee Tuuli? Jarruttaa niin lujaa, että auto sammuu, koska ei halunnut vahingoittaa käärmettä. Sitten tietysti loikkasin autosta ulos katsomaan oliko pieni ystäväni kunnossa ja saisinko hänestä kuvan. Hän oli täysin ehjä ja mennyt karkuun metsähallituksen puolelle. Kyyt kun eivät tarkoituksella vaani ihmisiä, hevosia tai koiria, vaan pyrkivät aina mahdollisuuksien mukaan pakenemaan. Ne purevat vain, jos ne kokevat olevansa uhattuja eivätkä koe pystyvänsä pakenemaan. Hän oli kaunis ja hieno. Toivon, että hän saa jatkaa elämäänsä onnellisena, eikä jää auton alle. Tallin tie on aina kesäisin täynnä yliajettuja vaskitsoja (jotka todellisuudessa ovat jalattomia liskoja). Se tuntuu joka kerta pahalta. Annetaan kaikkien matosten olla rauhassa, tai jos et anna, älä ainakaan kehu minulle kuinka olet niitä tappanut.

Tiistaina 7.5.2019 menimme tallille Olivian kanssa vähän normaalia aiemmin ja haimme isot pojat pihatolta vihreiden syöttelyyn. Veimme samalla varsoille lusernaa. Annan, Oona ja pienen perjantaitytön (tästä eteenpäin PP) saavuttua varustetiin ponit ja lähdettiin ratsuilulenkille. Suuntasimme mallun pellolle ja sieltä metsään, sillä Fanni oli käynyt siellä ja paikka näytti kuvissa kivalle. Metsää oli kaadettu ja paikka näytti hyvin erilaiselta, kuin ennen. Satumetsä täynnä suuria kuusia oli poissa ja alue oli paljon pienemmän näköinen parturoituna. Alkuun Olivia ratsasti Tuhtolla, Anna Ossilla, Oona Brankulla ja PP Penalla. Alkulenkistä kuitenkin vaihdettiin Olivian ja PP:n ratsut, sillä PP on ollut tauolla pitkään ja Pena halusi vain syödä, eikä yhteistyö oikein sujunut. Vaihdon jälkeen kaikki meni hyvin. Reittivalinta oli siitä ongelmallinen, että silta oli tuhoutunut ja jouduimme hyppäämään ojan yli. Se tuotti hankaluuksia, vaikka osa kuskeista tulikin hypyn ajaksi pois selästä ja talutti. Ylhäällä raiviolla oli kuitenkin hauskaa ja tuli hyvää mäkirteeniä. Etenimme käynnissä ja ravissa, pohjien mukaan. Löysin lenkin varrelta myös korvasieniä, jotka nappasin mukaan ja vein myöhemmin äidilleni.

MAANANTAI:

TIISTAI:


Keskiviikkona 8.5.2019 menimme Olivian ja Nooran kanssa taas etuajassa tallille ja aloimme varustamaan Ossia, Brankkua ja Penkkua. Ensin itseasiassa hetken syöttelimme vihreää ja veimme varsoille lusernaa, mutta kuitenskin. Hennan ja Axelin saavuttua lähdimme viiskymppiselle, jossa Noora ratsasti Penalla, Henna Brankulla ja Axel Ossilla. Me keräilimme Hennan äidin ja Olivian kanssa vihreitä varsojen puolelle pihattoa ja ratsukot menivät viiskymppisellä ohjeideni mukaan. (Tällä hetkellä pihatolla toisella puolella Ville, Jere ja Pena, toisella Ossi, B ja Tuhto. Ilmari tarhassa. Järjestelyt vaihtuvat yllättävän usein ja haen parasta ratkaisua.) Kaikki meni viiskymppisellä hienosti ja koska ponit olivat energisiä ja ratsastajat innokkaita, saivat he mennä kahteen kertaan kunnon kiitolaukkaa ottaen kisaa! Oli super hauskaa, Axel ja Ossi olivat nopeimmat.
      Ratsukoiden jäädessä loppuhölkkäilemään, me lähdimme jo heinänkerääjien kanssa varustamaan Tuhtoa ja Ilmaria. Sitten Noora teki läpsystä vaihdon hypäten Ilmarin kyytiin ja Olivia Tuhton. Axel ja Henna kävelyttivät vielä edelliset ponit niin, että Henna piti Penaa käsihevosena. Tuhton ja Ilmarin kanssa vuorossa oli Emilia Reingoldtin pitämä valmennus. Ratsukot tekivät pysähdyksiä ja liikkellelähtöjä, sekä käynti-ravi siirtymiä uran sisäpuolella. Hyvää harjoitusta, kun ei saakkaan kentän laidasta tukea. Tuhto oli alkuun laiska, mutta Olivia sai sen hienosti heräteltyä Emilian ohjeilla. Ilmari puolestaan oli kiireinen, mutta rauhoittui loppua kohti. Kumpikin poni vähän jurnutteli välillä, mutta kaikenkaikkiaan meni hienosti! Lopuksi kokeiltiin vähän laukkoja. Tuhto meni ihan kivasti, Ilmari puolestaan ylitti odotukset olemalla tosi hyvä. Kiitos oivallisesta valkusta Emilia, toivottavasti saadaan sinut uudelleenkin! Ps. Hyvä vakkarit ja ponit!

Torstaina 9.5.2019 kurvailin tallille suoraan töistä ja kipitin hurjaa kyytiä hakemaan Jeren ja Ilmarin rokotukseen. Kerkesin! Pojat saivat kolmannen tehosterokotteen ja Jereltä palpoitiin polvet. Hyvät ja jämäkät polvet on pojalla ja nyt kaikkien ponieni polvet on tutkittu. Tai noh, Ilmarilla kuulemma on tutkittu varsana, voisihan ne itse vielä käpälöityttää kun en tiedä mitä tarkalleen on sanottu ja minkä ikäisenä on katsottu. Palautin ponit pihalle ja Jere sai hetken syödä vihreitä samalla kun keräilin vihreää pihattolaisille. Seuraavaksi oli aika hakea Noora ja käydä samalla hakemassa kaupasta evästä. Pysähdyimme tallille tullessa myös hyvään kohtaan ja keräsimme poneille muovikassillisen syötävää. Pihattolaiset saivat vihreää pihatolle, Ilmari otettiin hetkeksi tarhasta karsinaan syömään.
     Muiden vakkareiden saavuttua pohdimme yhdessä mitä haluaisimme tällä kertaa tehdä. Sara ei päässyt tällä kertaa paikalle, mutta kanssani tallilla olivat Noora, Olivia ja Hanna. Tyttöjen vastaus oli perus "en tiedä, ihan sama". Luettelin vaihtoehdot ja laskin kolmeen. "Jos ette kolmosella sano mitä haluutte, niin siivotaan pihattoa". Tulihan sieltä sitten vastauskin ja päädyimme irtojuoksuttamaan. Niinpä B, Ossi, Pena ja Tuhto haettiin tallin pihalle harjaukseen ja Penalta lyhentelin vähän kavioitakin. Villeä emme ottaneet mukaan siksi, kun sitä ei kannata laskea Tuhton kanssa samaan tilaan.
     Kun oltiin talutettu hyvät alkukäynnit, päästettiin ponit irti. Tytöt irtojuoksuttivat ja minä neuvoin, seurasin ja otin videoita. Ponit olivat innokkaalla tuulella ja innostuivat vetämään hurjaa rallia pukkaillen ja loikkien. Työt vaan seisoivat keskellä kenttää ja ponit rallittivat innoissaan. Se oli super söpöä! Otusten hieman rauhoituttua kasasimme pienen esteen, jota ponit hyppäsivät muutaman kerran. Loppukäynneissä kävimme uittokuopalla ja takaisin ja montulla ponit saivat kahlailla. Ne olivat aika hikisiä ja osa meni onnessaan ihan uintisyvyyteen asti. Kotimatkalla Tuhto oli rasittava ja koitti vain syödä, jonka vuoksi Noora ratsasti sen. Näin se on helpompi pitää liikkeessä ja pää pois ruohoista. Hauska päivä oli, kiitos tytöille ja poneille!
     Illalla sain yhdeksän aikoihin kuulla, että Ilmarin ja sen tarhakamujen kanssa samaan tarhaan on tulossa uusi hevonen. Huomenna. Noh, minulla ei ollut mitään mahdollisuutta päästä varsinkaan tällä varoitusajalla paikalle aamulla. Toivoin vain, että kaikki menisi hyvin ja uusi hevonen olisi kiltti, eivätkä otukset riehuisi hurjasti kun Ilmari oli vasta rokotettu. Jos kyseessä olisi ollut mikä tahansa muu poneistani, en olisi missään nimessä suostunut.

KESKIVIIKKO/TORSTAI:Perjantaina 10.5.2019 minulla oli menoa aamusta ja päivällä. Illalla juhlimme syntymäpäiviäni ja samalla etukäteen äitienpäivää vanhempieni luona syöden pizzaa ja kakkua. Mukavaa oli ja kuulemma tallillakin meni kaikki ihan hyvin. Postissa tuli muutes Hevarilta kolme Wintec kids 12" satulaa, eli kaikilla isoilla poneilla on nyt oma. Lisäksi tuli kahdet uudet ulko- ja sisäkumit koppiksiin.

Lauantaina 11.5.2019 olimme Suulisniemen veneseuran kevättapahtumassa pitämässä talutusratsastusta ja ajoa. Mukana olivat ratsuna Braamer ja kärriponina Ossi, sekä ihmisistä minä, äiti, Annika ja Noora. Tapahtuma oli jälleen ihana, olemme olleet mukana aiemminkin ja aina on yhtä positiivinen tunnelma. Sääkin oli mukava, vain ihan lopussa vähän satoi. Ossi pääsi päivän aikana moikkaamaan alpakoita ja nuuhkimaan ihan nenät vastakkain. Poni oli innoissaan ja minä myös!
     Kotona Linnea ja Olivia kävivät molemmat itsekseen ponistelemassa, Omppu Tuhton kanssa ja Linnea Penan. Tässä Olivian raportti: "Ajoin Tuhton kanssa tänään viiskymppisellä. Mentiin noin neljä kierrosta. Ravailin pitkillä sivuilla ja muuten kävelin. Tuhto oli tosi mukava ja reipas, vaikka välillä se kuitenkin vähän kyttäili jotain. Ennen liikutusta laitoin Tuhtolle tossut ja liikutuksen jälkeen kuivasin sen varusteet ja pesin tossut." Sitten Linnean raportti: "Hain penan ja sit varustin sen. Kävin rautasillalla ja käännyin ympäri ja takasin. Siinä missä aletaan alkukäyntien jälkeen ravaamaan Pena vähä kyttäili ympärille, mutta ei kuitenkaan säikkynyt. Pena oli aika energinen ja niinkuin sanoit niin otin siinä yhdessä kohtaa vähän reippaampaa ravia ja sit sen jälkeen hölkkää ja loppukäynnit ja takasin tallille. Ajossa meni varmaan joku 45-50 min ja Pena oli kiva ja reipas."

Sunnuntaina 12.5.2019 kävin siivoamassa Ilmarin karsinan, kun sunnuntaisin karsinat pitää siivota itse. Harmillista ajaa 40 km yhden karsinan takia, mutta tallissa tallin tavalla ja syksyllä Ilmari muuttaa pihatolle. (Siis toki ihan ymmärretävä käytäntö, mutta voisipa se olla jo pihatolla.) Annika ja Noora kävivät ajamassa pari ponia yhdessä äitinsä kanssa, tässä Nooralta raportti: "Tänään käytiin ajamassa rautasillalle ja takaisin. Mä ja äiti ajettiin Penalla ja Annika Tuhtolla. Ponit oli kivoja ja reippaita. Aluks Pena vähä kyttäili jotain, mutta lopetti sen loppua kohden. Käytiin viel lopuksi yksi kierros viiskymppistä loppukäynneillä. Sitten purettiin ponit ja vietiin ne pihattoon. Lopuksi vielä pestiin tossut." Ihanaa kun joskus vanhemmatkin innostuvat mukaan!

 PERJANTAI/LAUANTAI:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)