maanantai 16. heinäkuuta 2018

Ravit, jäsenkorjausta ja hei hei Jermu

Torstaina 5.7.2018 satoi, mutta me emme ole sokerista. Haimme junnujen kanssa ponit tallin pihaan ja hoidimme ja varustimme ne. Braamerille annoin myös lääkkeen. Se rontti otti lääkerakeet minulta niin innolla, että se puri minua samalla vahingossa käteen. Peukalon varressa kämmenessä on kaksi pientä reikää, kuin joku hamsteria pienempi vampyyri olisi maistellut kättäni. Mokoma ahmatti. Isojen ponien lisäksi tallin pihassa nökötti Jermu. Minä harjasin sen kauttaaltaan hyväksi ja se seisoi nätisti paikoillaan. Uskaltauduin kokeilemaan kavioidenkin putsausta ja arvatkaapa mitä? Se antoi minun putsata kaikki kavionsa ilman ongelmia ja ilman että kukaan auttoi pitämällä ponista kiinni! Super Jermu, aivan mahtavaa!
     Kävimme ajamassa rauhallisen autiotalon lenkin käynnissä ja ravissa. Olivialla oli ajossa Ossi, Nooralla B, Hannalla ja Metellä Tuhto ja Siirillä Pena. Minä olin Siirin ja Penan kyydissä ja pidin peräponina Jermua. Varsa oli aivan fiiliksissä päästyään mukaan. Se tarpoi iloisena ja koitti napsia Penaa pepusta. Ravissa se olisi halunnut hyökätä Penan kimppuun ja juosta villinä ja vapaana kohti jonon kärkeä. Minulla oli täysi työ pitää sitä kiinni sen koittaessa laukata ja hyppiessä kuin mikäkin kevätjuhlaliikkeitä esittelevä keinuhevonen. On sillä kuulkaas hienot ravi ja laukka! Pitkä vetävä raviaskel, sekä hyvinkin ylöspäin nouseva laukka, ainakin kun varsa on tohkeissaan. Lenkki meni kaikenkaikkiaan oikein hyvin ja olen Jermusta todella iloinen.

Perjantaina 6.7.2018 Noora ja Olivia kävivät ratsastamassa autiotalon lenkin ja lisäosan. Nooran ratsuna toimi Braamer, Olivia ratsasti Tuhtolla. Olivia raportoi ratsukoiden kävelleen muuten, mutta ravanneen hyvillä pätkillä. Ponit olivat olleet mukavia. Ponien liikutuksen lisäksi tytöt nappasivat pyynnöstäni kaikki ponit pihatolle. Laitumelle oli päivällä tulossa uusi poni ja a) en halunnut ponien riehuvan kun seuraavana päivänä oli ravireissu, b) halusin itse olla paikalla kun ponit menevät uuden kanssa samaan.
     Päästyäni töistä lähdin itsekin tallille. Hain Braamerin ja Jermun ja lastasin ne traileriin. Jermu käveli nätisti koppiin, ei mitään ongelmaa. Hieno pieni varsa. Sitten suunta kohti Virolahtea, Viltsua ja varsalaidunta. Matka meni hienosti ja perillä otin Jermun ulos traikusta. Kyllä näytti varsa ihan erilaiselta kuin kuukausi sitten sen astellessa ensimmäistä kertaa kohti laidunta. Nyt se oli paljon pyöreämpi, hyvässä karvassa ja reippaalla päällä. Arvatkaapa kuka laski Viltsun karkuun, kun vei Jermua laitumelle? No minä. Ninnu hätisteli Viltsua ja Damia kauemmas portilta. Kun avasin portin ja yritin livauttaa Jermun sisään, Viltsu ryntäsi vastaan, Jere löi liinat kiinni ja pian Viltsu juoksenteli iloisesti ympäriinsä. Sitä sitten koitettiin saada laitumelle, tuloksetta. Päästin Jeren irti ja se juoksi Dami perässään ympäri laidunta.
     Viltsu saatiin lopulta takaisin laitumelle käyttämällä Braameria houkutuslintuna. Päätin sitten laskea myös Brankun hetkeksi juoksemaan varsojen kanssa. Ponit ottivat ehkä yhden spurtin ja jäivät sitten syömään. Ei niitä vain huvita juosta silloin, kun olen kameran kanssa asemissa. Braamer ei meinannut antautua heti kiinni, mutta kun nappasin maasta heinätupon ja lähestyin ponia vei ahneus voiton. Kuinka kätevää. Lähtiessämme Braamerin kanssa kotimatkalle, olin onnellinen. Minun ei tarvitsisi olla huolissani siitä pärjäisikö Jere yksvee parivuotiaiden kavereidensa kanssa. Jätin laitumelle tarmoa puhkuvan, tyytyväisen ja itsevarman varsan, jolla ei taatusti olisi mitään hätää.

TORSTAI:

PERJANTAI:
Iso Jermu! Suattaapi olla kohta vaikka korkeampi kuin B. Jollei ole jo.
Ninja!
B, Dami, Ville ja Jere.


Sinne he jäivät tyytyväisinä. Viltsu, Jermu ja Dami.

Lauantaina 7.7.2018 matkasimme iloisin mielin paikallisraveihin Savitaipaleelle. Matka sujui mukavasti ja tiet olivat pienuudestaan huolimatta hyväkuntoisia ja miellyttäviä ajaa. Välillä pysähdyimme bussipysäkeille päästämään takaa tulevia autoja ohi, sillä niin kaikilla säilyy hyvä matkafiilis eivätkä henkilöautolijat turhaan tuohdu hevoskuljetuksista. Perillä kohteessa olimme ensimmäisiä trailerillisia, mutta pian alkoi tulla muitakin. Savitaipaleen rata on pieni ja soma. Oikein viihtyisä. Ravien alkaessa oli aivan ihana tunnelma, kun mukavassa säässä kesäravipäivää viettävää kansaa oli paljon ja kaikki ikäluokat olivat edustettuina.
     Meillä oli pientä säätöä, kun vihreiden kärrien jalkaramppien säädöt olivat jääneet Nooran kurssin jäljiltä aivan liian lyhyiksi Annikalle. Huomasimme asian vasta kun Annikan oli tarkoitus lähteä verkkaamaan, mutta kisahoitajaksi mukaan lähtenyt Kiia kävelytti Penaa kärreiltä alkuun. Onneksi Annikan sukulaiset olivat lähistöllä mökillä ja tulossa muutoinkin raveihin. He nappasivat työkaluja mukaan ja jalkarampit saatiin säädettyä. Kiitos! Pienestä säätelystä johtuen Linnea meni Ossin kanssa jo ennen Annikaa ja Penaa verkkaamaan radan puolelle. Ossi oli hieman laukkaherkkä ja Linnea antoikin sen hetken laukata ihan tarkoituksella. Yleensä ollaan verkattu pari kierrosta, mutta tällä kertaa päädyimme yhdessä Linnean kanssa siihen, että hän lämmittelisi Ossia kolme kiekkaa. Poni olikin viimeisellä kiekalla oikein hyvän näköinen ravissa. Penaa verkattiin radalla kaksi kierrosta ja sillekkin otettiin mukaan myös laukkaa. Se ei ollut verkassa erityisen hyvä, mutta ihan ok.
     Ponit oli ilmoitettu samaan lähtöön, joka oli lopulta jaettu kahtia. Ossi oli ensimmäisessä lähdössä, Pena seuraavassa. Penan lähtö oli kovempi, mutta ajattelin Penalla kuitenkin olevan mahdollisuuksia keulaan. Ossille en ollut asettanut juuri tavoitteita, kunhan nyt puhtaan juoksun ottaisi. Lähtö esittelyyn, volttaamaan... reunalla on aina hullun jännää odottaa miten omat ponit juoksevat! Ossi lähti kuudestakympistä ja alkoi pikkuhiljaa nousta kohti kärkeä. Loppusuoralla se taisteli ensimmäisestä sijasta kahden muun ponin kanssa ja niiden hypättyä laukalle otti kärkipaikan. Hyvä että henki kulki jännityksestä, voitto oli karvan päässä... Sitten Ossi hypähti laukalle ja kimo poni painoi ohi. Ossi tuli maaliin upeasti toisena, eikä aivan ottanut maalilaukkaa. Voitto ja maalilaukka jäivät siis molemmat ihan karvan päähän, oikein hyvä näin! Ei harmita, vaikka voittoloimi olisikin ollut Ossille juuri sopivasti oranssi. Onnea voittajalle ja hyvä meidän Ossi ja Linnea!!
     Penan lähtöä jännitettiin seuraavaksi. Pena ja Annika lähtivät hyvin ja yrittivät hienosti, mutta jäivät silti tälläkertaa häntäpäähän. Aina ei voi sijoittua ja seuraava yritys onkin sitten Loviisassa heti ensiviikolla. Hyvillä mielin hoidimme ja lastasimme ponit, ostimme kaikille yhdet makkarat ja evääksi vielä Annikan lakujen lisäksi herneitä. Kotimatka sujui mukavasti. Tämä olikin sitten viimeinen reissu koko ravitiimin kanssa, kun Kiia lopettaa kuun lopussa. Näitä raviretkiä jää kyllä ikävä. Mutta elämä liikkuu, ei se voi seisahtua.
      Kotitallilla Ossi meni pihatolle Braamerin kanssa ja Pena ja Tuhto vietiin laitumelle. Nyt ne tutustuisivat ensimmäistä kertaa Fannin upeaan uuteen Dali-poniin. Ponksut olivat Dalista hyvin kiinnostuneita ja nuori ruuna tervehti niitä hiukan orimaisesti. Sitten otukset hieman kirmasivat, jonka jälkeen koko lauma rauhoittui laiduntamaan. Illalla sain kuitenkin videota laitumelta. Pena jahtaa ja pöllyttää Dalia pois. Vahtii varmaan sitä tammavarsaa. Voi nakki!

2. PONILÄHTÖ A-PONIT TASOITUSAJO 1000 M VL TALLI -LÄHTÖ P. 3.15.0 + 20 M/ 3,5 S P. 100 E. (100-50-30-20-10-10)
Hevonen / OhjastajaAika KerroinPalkintoMatka:rata
1. 7 Mökin Piki / Taru-Maria Pirkola 3.14,2 x 100 € 1060:2
2. 6 Goldberry's Swish Tail / Linnea Mikkola 3.14,6 50 € 1060:1
3. 2 Symphatil Spiderman / Anton Punkka 3.26,9 x 30 € 1000:2
4. 1 Usvaniityn Jones 305 SH / Tiia Töyrylä 3.28,9 x 20 € 1000:1
5. 3 Mithrim Ax / Emma Piiroinen 3.47,0 1000:3
6. 8 Jussilan Iitu 1292 SH / Emma Lahikainen 3.34,6 x 1080:1
4 Rama Shedir / Fiia Espo Poissa 1020:1
5 Pikkuvirran Braamer / Kiia Tervonen Poissa 1040:1
Väliajat:3.34.0/Symphatil Spiderman 3.34.0

3. PONILÄHTÖ A-PONIT TASOITUSAJO 1000 M MÄKISEN LIIKENNEKOULU -LÄHTÖ P. 3.15.0 + 20 M/ 3,5 S P. 100 E. (100-50-30-20-10-10)
Hevonen / Ohjastaja Aika Kerroin Palkinto Matka:rata
1. 6 Usvaniityn Johannes / Nina Hänninen 2.55,8 100 € 1060:2
2. 7 Goldenwild's Adele / Maria Kiukas 3.00,1 x 50 € 1060:3
3. 5 Smedens Mathilda / Elmeri Pussi 3.05,8 30 € 1060:1
4. 3 KWG Kiwi Dude / Nea Ahokas 3.17,1 20 € 1020:1
5. 4 Olkijoen Osmo / Annika Mettinen 3.16,1 x 1040:1 
6. 8 Niemelän Urpo / Vili Haapasalo 3.14,1 1100:1
1 Usvaniityn Jesper / Miina Tikka hrp x 1000:1
2 Rose's Sebastian / Piatta Pöyry hll 1000:2
Väliajat:3.14.0/Usvaniityn Johannes 2.58.0


Sunnuntaina 8.7.2018 tallipäiväni alkoi 7.30 ja riensin hakemaan laumani talliin. Vuorossa olisi taas jäsenkorjausta ja ensimmäisenä vuorossa oli Braamer. Sillä olivat paikat ihan hyvin kohdillaan eikä sitä juuri korjailtu, mutta sillä oli paljon jumeja. Niitä hierottiin auki ja hoidettiin laserilla. Seuraavana oli vuorossa Ossi. Sen potilaskertomus ei ole vielä tullut, mutta siinä oli korjailtavaa ja hoidettavaa. Sen SI-nivelet ainakin laitettiin paikoilleen ja niiden alueen lihasjumeja hoideltiin laserilla ja hieromalla. Ossi nautti ihan silmin nähden. Se venytti onnessaan kuin koira: etujalkoja eteen ja takapuolta pitkälle ylös! En saanut kuvaa ja harmittelin sitä, mutta ihailin ponin reaktiota hoitoon. Totesimme jäsenkorjaajan kanssa, että tuskin tekee uudelleen, mutta mahtavaa että ongelma saatiin laukeamaan. Venytyksiä tuli kuitenkin  vähän ajan päästä kaksi lisää! Kyllä poni nautti ja nyt sen liikkeet ovat paremman ja rennomman näköiset. (Kuva alempana, kun toisella kerralla ehdin ikuistaa liikkeen.)
     Penalla laitettiin kaulasta jokin nikama kuntoon, mutta muuten sillä ei juurikaan ollut mitään. Sen hoito kesti tunnin sijaan arviolta 15 min liikkeiden katsomisineen kaikkineen. Se oli kuulemma harvinaisen hyvä, kun yleensä vikoja/kipukohtia hoidetuilta hevosilta on löytynyt. Hyvä Pena! Lopuksi tarkistettiin vielä olivatko Tuhton paikat vielä kohdillaan. Joskus lihaksisto saattaa vetää esim. lapaa väärään asentoon kun on kehittynyt tietynlaiseksi, mutta ainakin vielä Tuhton paikat olivat kohdillaan. Anteeksi epämääräiset termini jne., tämä on minulle vielä niin uutta että kirjoitukseni vähän ontuvat. Ehdottomasti kuitenkin kannatan jäsenkorjaajan kutsumista hevoselle tai lemmikille silloin tällöin vaikka hierontojen lisänä, tai jos on jotain ongelmia.
     Hoitojen jälkeen Annika, Kiia, Olivia ja Noora saapuivat tallille kakkatalkoilemaan kanssani. Aloitimme siivoamalla pihatolta kakkoja ja heinää ja lopputuloksemme oli oikein hyvä. Seurailin vähän laitumen tilannetta. Siellä Pena ja Tuhto ajoivat Dalia takaa. Huoh. Siirtyessämme pihatolta laitumelle siivoilemaan, en alkuksi nähnyt hevosia missään. Sitten ladosta tai sen edestä sinkosi hirveää kyytiä Dali ja koko muu lauma perässä. Ehkä sekin oli siis päässyt sisälle tai ainakin melkein? Sitten Pena taas ajoi sitä takaa. Pena pitää varmaan Iinestä (1v lv tamma) tammanaan ja Dalia kilpailijana. Lauma jäi hengaamaan pihatto-osan puolelle (tämä siis eri pihatto kuin meidän ponien, tallilla on 3 pihattoa) ja Dali ja Tuhto laitumen puolelle. Tuhto oli pitkään kauempana, mutta kuultuani ryminää nostin katseeni heinikosta ja lannoista ja näin Tuhton ajavan Dalia. Pari päivää katsotaan tasoittuuko tilanne, mutta mikäli ei niin ponit siirtyvät pihatolle.

Iso kiitos jäsenkorjaajalle ponien hyvästä hoidosta!
Iso kiitos Annikalle, Kiialle, Olivialle ja Nooralle kakkatalkoiluihin osallistumisesta!

LAUANTAI: SUNNUNTAI:
Aamulla kaikki muut olivat pihatolla, paitsi Dali yksin laitumella. Toisessa ylakulmassa Braamerin jalkaa hoidetaan laserilla ja alhaalla Ossi venyttää nautiskellen.
Videolla ponit la ja su:

Vaikuttaa suhteellisen selvältä, että Pena pitää tätä lv tammavarsaa omana tammanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)