maanantai 9. heinäkuuta 2018

Jäsenkorjaaja, yömaasto, intervallia ja mansikkalenkki

Maanantaina 25.6.2018 meillä oli junnujen ja ponien kanssa vauhdikasta menoa! Kiersimme vanhan peruslenkin lisäosalla ja loppukäynteinä vielä viiskymppisen. Lenkillä käytössä olivat kaikki askellajit ja sekä ponit että junnut olivat innoissaan. Minä myös. Minulla oli ajossa Pena, Ompulla Ossi, Hannalla ja Siirillä Tuhto ja Helmillä Braamer. Hyville pätkille otimme ravia ja laukkaa ja lisäosalla ja "hiittisuoralla" otimme ravikisaa. Oli super hauskaa! Viiskymppisellä poikkesimme kahlaamaan ja siinä tulikin samalla hieman jalkojen kylmäystä ja hikien pesua.
     Öttiäisiä alkaa olla taas enenevässä määrin ja sain äidiltäni lahjaksi päähän laitettavan ötökkähupun. On muuten ihan super hyvä, siitä näkyy hyvin läpi mutta öttiäiset eivät pääse kasvoille tai niskaan. Suosittelin samaa huppua myös kaikille vakkareille ja suosittelen myös teille seuraajille! Omani on ostettu Prisman retkeilypuolelta, kuvia alempana.

Tiistai 26.6.2018 Omppu oli kipeä, mutta tallille kanssani tulivat Hanna, Mette ja Helmi. Hannan ajokiksi valikoitui Braamer, Meten Pena ja Helmi ratsasti Tuhtolla. Teimme kentällä tehtävää, jossa tytöt tulivat kolmikaarista kiemurauraa, jonka merkkasin kartioilla. Otimme siihen erilaisia siirtymiä ja homma sujui oikein hienosti. Tuhto välillä testaili Helmiä, mutta Helmi pärjäsi oikein hienosti! Hanna oli ainoa joka tuli kiemurauralle myös pari kertaa laukkatehtävää ja suoriutui siitä Braamerin kanssa upeasti. Myös Metellä meni hyvin Penan kanssa, vaikka hänen ajokkinsa meinasi välillä olla hiukan liiankin vauhdikas. Kun olimme kentällä valmiita, kävimme vielä kiertämässä viiskymppisen ja kahluuttamassa poneja uittokuopalla.

Ps. Hyvää syntymäpäivää Noora!

Keskiviikkona 27.6.2018 Noora ja Hanna kävivät keskenään ajamassa Brankun ja Ossin. Tässä raportti Nooralta: "Ensin haettiin ponit ja kärryt. Sitten harjattiin ja varustettiin ponit. Mentiin peruslenkki, ja ponit oli energisiä ja kivoja. Ajon jälkeen purettiin ponit ja tehtiin ruuat. Pyyhittiin poneja sienellä hikisistä kohdista. Sitten laitettii Ossille haavarasvaa ja myrkytettiin ja ruokittiin ponit. Sen jälkeen vietiin ponit ja kärryt."
      Braamer oli hankaillut hiukan, jonka vuoksi Noora laittoi sille ihottumatakin takaisin. Jonkin aikaa se olikin hienosti ilman takkia, pelkkä huppu päässä, mutta nyt on taas enemmän ja enemmän öttiäisiä. Kahden viikon ihottumalääkekuurikin loppui ma tai ti, en ole ihan varma kumpaan lopetin. En kuitenkaan usko että se vaikuttaa ihan näin nopeasti.

MAANANTAI:
Alakulmassa ötökkäverkko pussissa. Näitä saa ainakin Prismasta, suosittelen todellakin!
TIISTAI:
Ylärivillä verkkopäitä, alarivillä kahluuretki!

KESKIVIIKKO:
Kuvia Nooralta. Vasemmalla Jermukuva ja ajokuva, oikealla Brankun hankailut ja lopulta takki päällä.

Torstaina 28.6.2018 tallipäiväni alkoi yhdeksältä aamulla, kun kiiruhdin hakemaan Penaa ja Ossia talliin kengitykseen. Laitumella kaikki otukset olivat ahtautuneet laitumen pihattopuolen koppiin aamu-unosille. Ensimmäisenä singahti ulos Ossi, joka säikähti minua tultuani paikalle ilmeisesti hieman yllättäen. Toisena ulos seurasi Tuhto, sitten Ljúfur. Oiva, Poku ja Pena katsoivat poistumisen olevan turhaa. Avatessani riimujensäilytyskopperon oven vastaan lehahti äkäinen ampiaisparvi. Kirmasin kiljaisten karkuun kädessäni kännykkä, jolla olin juuri kuvaamassa videopätkiä instagramin storyyn (ig: @tuulifer). Sain juuri ja juuri suljettua oven, mutta riimuja en uskaltanut hakea. Päädyinkin taluttamaan Penan hellästi otsatukasta talliin, jossa kengittäjä jo odottikin. Penan jäätyä kengitykseen hain vintiltä kahdet riimut ja lähdin takaisin laitumelle. Hain sieltä Ossin ja Tuhton, joista ensin mainittu tuli talliin kengitysjonoon ja toinen Jermun ja Brankun luo pihattotarhaan leikkimään Jeren kanssa ja odottamaan Nooraa.
     Noora liikutti tänään Tuhton ratsain. Hänen kanssaan tallille tuli Annika, joka otti Jermun harjaukseen siksi aikaa kun Noora hoiti ja suitsi Tuhton. Jermu oli harjauksessa nätisti ja antoi Annikan harjata mahaansa, mutta jalkoihin se ei vielä huolinut Annikan koskevan. Tyttöjen lähtiessä hain Jermun talliin harjoittelemaan karsinassa oloa ja huikkasin tytöille, että kävellä ja ravata saa niin paljon kuin haluaa, mutta laukata ei saa. Tytöt kävivät kiertämässä autiotalon lenkin niin, että Noksu ratsasti ja Annika käveli mukana.
     Karsinakoulutuksessa ollut Jermu hieman huuteli, mutta rauhottui pian. Välillä se hyppi hiukan pieniä magnustihyppyjä nähdäkseen käytävän tapahtumia, muttei ollenkaan kolissut seinään. Kerran se innostui tutkimaan automaattivesikuppia ja rämppäsi sitä hetken, super söpöä, harmi kun en ehtinyt videoimaan! Penan ja Ossin kengitykset menivät hyvin ja nyt on kaviot taas kunnossa. Iso kiitos meidän ihan parhaalle kengittäjälle. Ennen lähtöään hän vielä tutustui vähän Jermuun ja nosteli kaikki sen jalat läpi hellästi ja varovasti rapsutellen ja jutellen. Minä pidin kiinni päästä ja varsa käyttäytyi hienosti! Kaikki jalat saatiin nostettua, onnea on hevosystävällinen ja todellisia hevosnaistaitoja omaava henkilö, joka toimii hevosen (tai tässä tilanteessa ponin) ehdoilla eikä pidä kiirettä.
     Päivän jännittävimpään topikkiin: Tuhton jäsenkorjaajaan. Jäsenkorjaaja oli oikein mukava ihminen ja hänen toimintansa oli mielenkiintoista. Tuhto tutkittiin, sille tehtiin jotain jäsenkorjausjuttua, sitä hierottiin ja sitä hoidettiin laserilla. En ymmärrä tuosta jäsenkorjauksesta vielä mitään ja se on minulle ihan uusi juttu, mutta ehdottomasti jatkamme näitä hoitoja ponien kanssa. Tuhtolla oli vasen lapa jotenkin outo ja jotenkin väärin (lisään oikeat diagnoosit alle jahka saan ne). Sitä hoidettiin ja se saatiin kohdilleen. SI-nivel oli huonosti myös ja sen läheltä lihaksia hoidettiin laserilla. Ponin lantio oli vinossa ja oikeassa takajalassa oli jotain sanomista vuohisnivelessä. Kaikki saatiin kuitenkin nyt hoidettua kohdilleen, eikä mitään oikeasti vakavaa löytynyt. Löydökset johtuvat luultavasti tuosta oikean takasen kinnerpatista. Lopuksi Tuhton liikkeet katsottiin kentällä kaikissa askellajeissa. Pukittelu on mitä luultavimmin vain opittu tapa ja testaamista, eikä johdu mistään kivusta/viasta. Helpottavaa ja iloistuttavaa! Myös Ossia vilkaistiin vähän, ensin liikket kentällä käynnissä ja ravissa ja sitten jäsenkorjaaja tutki sitä hieman paikallaan ollessa. Sitä ei ehditty tänään hoitaa, mutta se otetaan käsittelyyn seuraavalla kerralla. Sillä on lantion seutu ja takapää jäykkä, mutta kuulemma se on tosi yleistä, helposti korjattavissa eikä tarvitse olla huolissaan. Kiitos jäsenkorjaajalle ja näkemisiin!
     Jäätyäni ponien kanssa yksin tallille annoin muiden huilata vielä karsinoissa ja hieroin, venyttelin ja reiki-hoidin Ossia käytävällä. Kuvittelen että sain sitä vähän avattua ja rennommaksi. Ennenkö palautin sen ulos laitoin sille vielä linimentit SI-nivelen seudun jumeihin. Poni onneksi kuitenkin liikkuu kiltisti ja jumeihin auttaa varmasti myös kunnon kävelytys, eikä poni muutenkaan saanut liikutuskieltoa. Saan asian varmaan kuullostamaan pahemmalta kuin se onkaan, mutta joka tapauksessa Ossi hoidetaan myös seuraavalla kerralla. Ehkä myös Braamer.
     Ennen kotiinlähtöä vein kaikki ponit takaisin ulos. Ossi näytti minusta liikkuvan kävellessään takaa rennommin käsittelyni jälkeen. Laitumelle se meni iloisesti. Se saisi nauttia vielä hetken, seuraavana päivänä laitumelle tulisi tamma, joten tämän päivän yömaaston jälkeen Ossi siirtyisi tarhan puolelle.

Tuhton listatut löydökset: 
- Vasen lapa oli väärin, jonka vuoksi oli kuluttanut vasemman jalan ulkosyrjää kaviosta.
- Si-nivelet, etenkin oikealla aristi (ristikkäisvaikutus lapaan).

Välissä kävin huilaamassa ja syömässä kotona ja palasin illalla tallille kymmenen aikoihin. Matkalla oli mutka, kun Siltakylän ramppi motarilla oli suljettu uuden pinnoituksen johdosta ja jouduin kiertämään Kirkonkylän kautta hakemaan Nooran ja sitten tallille. Tallilla tapasimme Hannan, Siirin, Meten ja Helmin. Sitten haimme innolla Brankun, Ossin ja Penan tallin pihaan ja siirsimme Tuhton Jermun kaveriksi pihatolle. Tuhto ei lähtisi yömaastoon koska se oli juuri hoidettu ja olisi muutenkin mukavampi, ettei Jere jäisi yksin yöllä. Lenkin jälkeen kaikki ponit menisivät muutenkin pihatolle, koska laitumelle saapuisi huomenna aamusta tammavarsa ja haluaisin olla paikalla kun Pena ja Tuhto menevät sen kanssa samaan.
     Takaisin yömaastoasiaan. Nyt kaikilla paikalla olevilla junnuilla on ötökkähuput! Niistä on todellakin apua mäkäräisten ja polttiaisten hyökkäyksiä vastaan. Hanna ja Siiri ottivat ajokikseen Tuhton, Helmi ja Mette Penan ja meillä oli Nooran kanssa Braamer. Menimme neitien toiveiden mukaan peruslenkki kolmoselle, kiersimme lisäosan ja piipahdimme eräällä pistotiellä jolla emme olleet käyneet pitkään aikaan. Kotiin tullessamme kurvasimme vielä autiotalon lenkin kautta. Ponit olivat intona, tytöt olivat intona, minä olin intona ja meillä oli todella hauskaa! Mistään Ossin jumeista ei ollut tietoakaan, kun poni painatti korvat hörössä menemään. Ilma oli lämpimän raikas ja kuu paistoi taivaalta. Käytössämme olivat kaikki askellajit ja otimme myös vähän kisaa. Jos työt antavat periksi niin täytyy päästä yömaastoilemaan useamminkin! Viedessämme hyvin hoitamamme ponit takaisin ulos lenkin jälkeen Jere ja Tuhto rallittivat pihatolla. Varsa on ihan onnessaan kun kaikki ovat nyt samassa paikassa ja sillä on monta kivaa kaveria.

TORSTAI:Perjantai 29.6.2018 oli kaikilla poneilla vapaapäivä. Minäkin vietin koko perjantain kotona, sillä ilma oli sateinen ja minulla oli puolikuntoinen olo. Kurkkuni oli kipeä ja toivoin, etten tulisi kipeäksi. Onneksi olo helpotti iltaa kohti ja meni seuraavaan päivään mennessä ohi.

Lauantaina 30.6.2018 aloitimme ravitiimin kanssa koristelemalla Penan ja ottamalla siitä teemakuvia. Nyt on virallinen Pride-kuukausi joka huipentui Helsinki-Prideen kulkuineen ja muine ohjelmineen. Minun ajatuksenani oli kuvilla ilmaista sosiaalisessa mediassa tukeni tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta kohtaan. Kuvia otettiin viiskymppisellä ja samalla kiersimme siellä alkuverkat, jonka jälkeen suuntasimme Pirelintien varteen pellolle. Annika ajoi Penaa, Kiia Braameria ja Linnea Ossia. Minä olin alkuun Penan, sitten Brankun kyydissä. Kokeilimme pellolla intervalliharjoituksia ja kaikki aksellajit olivat käytössä. Ponit olivat iloisen reippaita ja otimme vähän leikkimielisesti myös kisaa ravissa ja laukassa. Harjoitusten jälkeen ajoimme naapuritallille, josta menin hakemaan kypärää mutta jonne jäin suustani kiinni löydettyäni tuttuja. Ravitiimi lähti edeltä kotiin, purkasi kamat ja huuhtoi ponit letkulla. Saavuttuani kotitallille ruokimme ja linimenttasimme ponit ja veimme ne ulos. Braamer ja Ossi menivät pihattoon, mutta Penan ja Tuhton veimme laitumelle. 
     Uusi laidunlainen on 1-vuotias lämminveritamma. Taivas repesi juuri kun päästimme ponit irti ja vettä tuli kaatamalla. Ponit juoksivat varsan perässä hulluna ympäri laidunta ties kuinka pitkään. Ne eivät varsinaisesti ajaneet varsaa, vaan arka tammaparka juoksi niitä karkuun kun ne halusivat tutkia sitä. Onneksi meno rauhoittui pikkuhiljaa. Toivottavasti Pena ei ala vahdata tammaa.
     Ennen kotiinlähtöä kävin vielä ottamassa entisen vakkarimme Hillan rippikuvat. Kuvat otettiin Korrilla Hillan oman ponin kanssa ja löysimmekin aivan ihania kuvauspaikkoja. Löytyisipä jostain meidänkin läheltä samanlainen horsmapusikko, kuin mihin yllytin Hillan poneineen. Kuvaukset menivät hyvin ja mallit olivat oikein kuvauksellisia ja kauniita. Alla pari esimerkkikuvaa.

Ps. Hyvää syntymäpäivää Olivia!

Sunnuntaina kääntyi kuukausi, en ymmärrä miten aika kulkee näin nopsaan! Tarkoittaako se että on tulossa vanhaksi, vai mistä tämä ajan kiihtyminen johtuu? 1.7.2018. Pelottavaa melkein. Päivä kuitenkin oli ihana. Kävimme junnujen kanssa ajelemassa peruslenkki kakkosen, käyden lisäosan luona hiekkapoluilla ja mennen kotiin vanhaa Pirelintietä pitkin. Ponijako oli seuraava: minulla Ossi, Helmillä ja Metellä Pena, Siirillä ja Hannalla Tuhto ja Ompulla ja Nooralla Braamer. Lenkkeilimme rauhaksiin ja vaikka otimme myös ravia niin kävelimme suurimman osan. Poneille tekee tosi hyvää kävellä pitkiä mukavia maastolenkkejä. Meillä oli oikein mukavaa ja rattoisaa ja tytöt kävivät monessa kohtaa keräämässä mansikoita. Lenkin varrella on parissa kohtaa villejä isoja mansikoita, sekä monessa kohtaa metsämansikoita. Ihanasti aina osa keräsi herkkuja ja toi niitä myös muille, jotka sillä hetkellä olivat ponien ohjaksissa. Samalla tuli harjoiteltua vähän kärreiltä ja kärreille nousua vauhdissa (käynnissä), jota harjoiteltiin ihan tarkoituksella myös loppukäyntien aikana.
     Lenkin jälkeen ponit hoidettiin ja huollettiin hyvin. Junnut saivat harjoitella vähän ponien pesua ja otimme hikien pesuun hiukan hevosshampoota. Pesun jälkeen ponit kuivattiin, arnikoitiin ja linimentattiin, jonka jälkeen ne palautettiin pihattoon ja laitumelle. Laitumien väliseltä pellolta oli juuri niitetty heinät, jonka lisäksi myös ojan piennarta oli niitetty. Nappasimme siitä reilut sylilliset vihreitä pihattolaisille, jotka ilahtuivat saamistaan herkuista.

PERJANTAI:
Ponien kuulumisia © Vilma. Kiitos!

LAUANTAI:
Aamun lepohetki ennen reenejä. Kiitos kuvista Vilma ja Fanni!
Pride-Pena juhlisti tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja rakkautta!
 Hillan rippikuvia, julkaistu luvalla. Aivan upeat mallit, oli ilo kuvata!


SUNNUNTAI:
Ponien hakua, varustusta, ajoa, mansikanpoimintaa, ylimääräisiä kuolaimia ja pihatolle juuri niitettyä vihreää.
Eka kuva © Hanna, toka kuva © Siiri. Miusta tuntuu, että tytöt taitaa tykätä vakkariponistan Tuhtosta. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)