tiistai 26. kesäkuuta 2018

Maastotaitoja ja ponipäiväilyä

Torstaina 7.6.2018 meillä oli junnujen kanssa maastotaitoharjoituksia, joissa harjoittelimme muun muassa kääntämistä, peruuttamista ja kuljettamista. Meillä oli mm. pressun ylitys, puomien välissä peruutustehtävä, pujottelu, kartiorata, tynnyrien ympäri kahdeksikon ajo, sekä tavaran kuljetus. Tehtävät näkyvät videosta alempaa. Kaikki paitsi Noora olivat paikalla. Olivia ajoi Ossilla, Hanna Braamerilla, Siiri ja Mette Tuhtolla ja Helmi ratsasti Penalla. Tuhton kanssa joutuu välillä vähän keskustelemaan asioista, mutta suurimmaksi osaksi kaikilla meni super hyvin! Ponistelujen jälkeen söimme vielä leiriltä ansaittuja Siirin tippumiskakkuja! Mutakakku ja Daim-kakku, nam!!

Perjantaina 8.6.2018 oli odotettu päivä, kun Maija ja Rosa tulivat pitkästä aikaa käymään ja ponipäiväilemään. Aloitimme Olivian kanssa härdellisöimällä kiireenvilkkaa kauppaan ennen tallia, metsästämään sokeria, hilloa ja mehua. Autossa mukana olivat Heidiltä tilatut letut, joita syötäisiin ponipäivän ruokatauolla. Ensiksi tsekkasimme tietysti ponit ja esittelyn ylpeänä Jermun. Sitten nappasimme kengälliset ponit matkaan ja veimme ne tallin pihaan harjaukseen ja valjastukseen. Pisteet Maijalle ja Rosalle taitavasta valjastuksesta, sekä Olivialle hyvästä valjastusopetuksesta! Kävimme ajamassa vanhan peruslenkin lisäosan kanssa kaikissa askellajeissa. Maija valitsi itselleen poniksi Ossin, Rosa Penan ja minä ja Olivia kruisailimme Brankun kanssa. Oli oikein mukavaa ja keli varsin kiva!
     Tauolla ponit pääsivät sairastarhaan hengailemaan, juomaan, syömään ja odottelemaan jatkoa. Me ihmiset puolestamme herkuttelimme letuilla, sokerilla, hillolla, mehulla ja pipareilla. Tauon jälkeen rakensimme agilityradan ja vuorossa oli agilityä. Maija jatkoi Ossin, Rosa Penan ja Olivia Brankun kanssa. Tehtävinä meillä oli mm. etujalat renkaaseen, etujalat pienelle trukkilavalle, keikkulauta, matto, pressun ylitys, pujottelu, hularengas, este ja rengaseste. Aluksi kaikki tulivat tehtäviä naruriimuissa ja lopuksi kaikki saivat tulla yksittäin irtona. Kaikki sujui hauskasti ja hyvin. Ainoa rengasesteen hypännyt taisi olla Braamer, se on yllättävän vaativa tehtävä. Kaikki agilityilijät saivat kokeilla myös jalannostotemppua sek pystyynhyppäämistä. Molemmissa kaikki ponit olivat ihan elementissään ja sekä tempuista että agitehtävistä ponit saivat kehuja ja leipää.
     Ponipäivän lopuksi hoidimme ponit ja veimme ne takaisin aitauksiin. Koska laitumelle ei vieläkään ole tullut sitä tammaa jonka piti tulla, Ossi pääsi tänään laitumelle siihen asti kunnes tamma saapuu. Poni ei juuri juossut, mutta sinne se jäi onnellisena laiduntamaan. Mukaan laitumelta nappasimme vielä Tuhton, jonka Maija ratsasti tallin pihaan Olivialle harjaukseen ja suitsittavaksi. Sitten Maija ja Rosa lähtivät kotiin. Kiitos tytöille taas hauskasta päivästä ja tervetuloa uudelleenkin! Jään odottamaan sitä kun muutatte lähemmäksi ja alatte vakkareiksi. (Meillä olisi pari vakkaripaikkaa vapaana tiistaina, jonka lisäksi torstaille vapautuu luultavasti paikka tai pari. Ravitiimi on siis lopettamassa syksyyn menneessä siirtyessään uusiin kuvioihin, joten tarvitsisimme tiimiin kolme kivaa lasta/nuorta lisää.)
     Hääräilimme Ompun kanssa vielä jonkin aikaa tallilla. Olivia ratsasti Tuhton  kevyesti kentällä ensin käynnissä ja ravissa, jonka jälkeen harjoiteltiin vähän laukannostoja. Saimme aikaan paljon pukituksia, mutta lopulta myös ihan onnistuneesti vähän laukkaakin muutaman kerran. Poni kaipaa harjoitusta ja mahdollisesti kuria. Kutsun sille myös hierojan&jäsenkorjaajan, sekä tarpeen mukaan lihaskalvokäsittelijän. Jos ponista löytyy jotain erikoista, lähdemme klinikalle jatkotutkimuksiin. Poni voi hyvinkin olla vain kuriton, mutta haluan varmistua siitä ettei riehuminen johdu kivusta. Olivialla on muuten ihan julmettu tasapaino! Hän on kehittynyt todella paljon. Kerran hän tipahti, mutta muuten istui tyynesti kyydissä vaikka millaisissa loikissa ilman satulaa.
     Ennen kotiinlähtöä viritin pihaton väliaidan niin, että pihattokoppiin pääsee molemmille puolille, mutta taaemman puolen aitaus on kiinni eivätkä ponit pääse sinne. Sinne kasvaa pikkuhiljaa kasvustoa, jonka ponit voivat syödä myöhemmin ja joka sidostaa maata paremmin vaikka tulee taas syksyllä muta-aika. Toivottavasti ei tule olemaan yhtä mutaista kuin viimevuonna.

Lauantaina 9.6.2018 Ossi oli tallinpihassa Braamerin kohdattuaan ihan ori. Olivathan ne olleet kokonaisen yön eri paikoissa. Lähdimme ravitiimin kanssa ajamaan niin, että tytöillä oli ajossa jokaisella oma poninsa, minulla Tuhto. Kengätön Tuhto kuitenkin arkoi Pirelintiellä heti kun aloimme ravata, joten käännyin sen kanssa kävellen kotia kohti. Tytöt jatkoivat ja kävivät lenkillä jossain, veikkaan peruslenkkiä. Tuhton kanssa menimme viiskymppiselle ja ajoin sen siellä kaikissa askellajeissa.

TORSTAI:PERJANTAI:
Tarkkaa sihtausta.Ossia hymyilyttää.
Taitavat!
Pönäkkä mutta söpönen Ossi-ori.

"Anna se herkku".
<3Hienosti irtona renkaasta!Ensiksi kuvankaappauksia videoilta juuri ennen laukannostoa. Poni pidentää askelta ja laskee päätään. Tuhtohan näyttää ihan kouluratsulta! Miettikää miten hieno se on sitten joskus, kun sitä saa kunnolla vietyä eteenpäin ratsuhommissa! Lopuksi sitten muutama temppuilukuva. On Ompulla vaan ihan loistava tasapaino!!

LAUANTAI:


Sunnuntaina 10.6.2018 kokoonnuimme aamulla tallille puunaamaan ja valmistelemaan poneja alkavaa kisapäivää varten. Paikalla olivat iloisen jännittyneet kisaajat eli Olivia, Hanna, Noora ja Helmi, kisa-avustajaksi ja hauskaa päivää viettämään tullut Siiri, minä, sekä valmisteluissa auttavia äitejä. Kun ponit oli puunattu, tuunattu, letitelty ja varustettu, lähdimme matkaan kohti Hempyölin tallia ja Suurpyölin Tallin Ratsastajat Ry:n järjestämiä maastotaitoharjoituskilpailuja. Samoilille ensin vanhaa Pirelintietä pitkin metsän halki. (Seuranamme sh ruuna Oiva ratsastajansa kanssa.) Saavuttuamme autotielle sukelsimme alikulkutunneliin ja sieltä jatkoimme asuinalueen läpi kohti määränpäätämme (Oivan suikatessa metsäpolulle omalle reitilleen). Matka oli mukava ja meillä oli hauskaa. Erityiskiitos Pyhtääläisille autoilijoille ja motoristeille, jotka ohittivat valjakkojonomme oikein mallikkaasti ja rauhaksiin. Kiitokseksi hymyilimme, vilkuttelimme ja kuljimme itse mahdollisimman paljon muita häiritsemättä.
     Perillä jännitys tiivistyi. Penan valjastus purettiin ja poni valmisteltiin Helmin ratsuksi. Helmi osallistui Penalla ratsain ilman satulaa ja muut ajoivat. Nooralla oli B, samoin Hannalla,. Olivian ajokkina toimi Ossi. Ennen tyttöjen lähtöjä kävimme ensin kävelemässä ratsain mentävän radan, sitten ajettavan. Ne poikkesivat toisistaan hieman ja olivat molemmat ihastuttavia. Pyölillä on loistavat puitteet maastotaitokisojen järjestämiseen. Ensimmäisenä starttasivat Helmi ja Pena. Siiri lähti Helmin toiveesta varmuuden vuoksi mukaan kävelemään. Hän ei taluttanut, mutta kulki mukana niin että voisi auttaa jos jotain tapahtuisi. Rata meni oikein hienosti ja kivasti! Seuraavana Hanna meni omalla hevosellaan Oivalla, jonka jälkeen alkoi ajoluokka. Siinä meiltä starttasi ensin Noora, sitten Olivia ja lopuksi Hanna. Samassa luokassa olivat myös Hellu ja Kambur. Kaikkien radat sujuivat hienosti ja oli tosi mukavaa! Koska äitejä oli varikolla huolehtimassa niistä tytöistä ja poneista jotka kulloinkin eivät olleet radalla, pystyin ottamaan kaikista osallistujistamme muutamat kuvat! Kiitos äititiimille, ootte rautaa (vai sittenkin kultaa)!
     Kilpailuiden päätyttyä Pena valjastettiin, ponit juotettiin ja kaikki ponit saivat hetken syödä vihreää ilman kuolaimia. Kamat katsottiin kasaan ja sitten olikin palkintojen jaon aika. Kaikki meidän tiimiläiset saivat oikein hyvät pisteet ja olimme iloisia! Voittajana ajoluokassa palkittiin Hellu, hurjasti onnea Hellulle! Saat olla ylpeä itsestäsi ja otuksestasi, ekaa kertaa kisoissa ja super hienosti! Nooran pisteitä korjattiin jälkikäteen ja loppuunsa hän oli jaetulla ykkösijalla. Pisteissä oli siksi häikkää, kun ajossa oli pujottelussa ensin sama pujotteluväli kuin ratsain, mutta se oli aivan mahdoton kärreillä. Nooran radan jälkeen tilanne korjattiin poistamalla jokatoinen pujottelueste, joka helpotti muiden osallistujien pujottelun. Pisteissä tätä ei kuitenkaan aluksi huomioitu, mutta se korjattiin siis jälkikäteen. Olivialla oli eräs kohta johon emme olleet tyytyväisiä myöskään, mutta sitä ei huomioitu. Tuomari oli sanonut ettei ole pisteiden kannalta mitään väliä meneekö kärreillä puomin yli vai kiertääkö esteen, joten Olivia oli kärrejä säästääkseen kieränyt. Este olisi lopulta kuitenkin pitänyt ylittää. Noh, ihanat kilpailut silti ja tulemme kyllä innolla uudelleenkin! Ensikerralla minäkin osallistun, vaikka tälläkertaa jätin väliin kun en tiennyt kuinka paljon tytöt tarvitsisivat tukeani radoilla tai varikolla.
     Kotimatka sujui mukavasti ja kävimme kaupalla ostamassa jätskiä. Saimme paljon kiinnostuneita katseita ja "naapuri" (ainakin melkein naapuri, eihän sinne ole kuin pari kilometriä) kävi moikkaamassa meitä ja silittämässä poneja. Kotitallilla hoidimme ponit ja ne palautettiin aitauksiinsa.  Tämän jälkeen osa tytöistä lähti kotiin ja osa irtojuoksutti vielä hetken Jermua ja Tuhtoa. Kiitos loistavasta päivästä koko tiimille, kilpailun järjestäjille, kanssakilpailijoille ja kaikille millään tavalla osallistuneille muutenkin!

Tässä vielä kilpailuiden lopulliset tulokset, sekä ratojen tehtävälistat.
http://suurpyolintallinratsastajat.fi

SUNNUNTAI:
Valmiina lähtöön!
Vanhaa Pirelintietä.

Kylillä.

Ihana vanha kaarisilta!
Tyylikkäänä.

<3
Radan jälkeen muiden hevosten läsnäollessa narussa kiinni, että kaikki voivat olla rennommin ja rauhallisemmin. <3

"Kapea portti"
"Fillarin ohitus"
"Havujen ylitys"
"Postin toimitus"
"Ilmapallot"
"Este / puomi" ja ryhmärämän tyylinäyte. Täysillä vaan, ja kuskit lentää ilmaan! Hahaa!
"Sauvakävelijä"
Loistotiimi! <3
Kaupalta kotiin.
Kätevä vinkki shettiksen kanssa maastoiluun: kissankakkalapio ja muovipussi. Tällä yhdistelmällä on kätevä kerätä väärään paikkaan kakitut kasat.
Laukkaa peltolenkillä!
Kisojen jälkeen.
Tuhtis ja Jere irtoilemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)