torstai 7. kesäkuuta 2018

Ajoa, uittokuoppailua ja takaisin muuttavat hiirakot

Maanantai 21.5.2018 oli ponien vapaapäivä ja minulla koulu- ja lenkkipäivä. Tiistaina 22.5.2018  Omppu ei päässyt tallille, mutta me kävimme ystäväni Annin kanssa pyörillä tallilla ja ajoimme ponit. Annin ajokkina toimi iloisenreipas Tuhto, minulla oli ajossa Ossi ja perässä Braamer. Ponit olivat hyväntuulisia ja kävimme ajamassa peruslenkki kolmosen, eli vanhaa pirelintietä metsään ja keltaisen talon pihan kautta kotiin. Menimme rauhakseen, paljon käyntiä, mutta myös ravailimme. Oli oikein mukavaa!

Keskiviikkona 23.5.2018 Noora ratsasti ilman satulaa Braamerilla, Olivia Ossilla ja minä talutin Tuhtoa. Kipittelimme käynnissä ja ravissa viiskymppistä pitkin uittokuopalle. Siellä Tuhto sai hieman kahlattuaan herkutella ruoholla laitumeen totutellen sillävälin, kun tytöt lilluttivat onnessaan ratsujaan vedessä. Välillä toivoisin, että minulla olisi itsellenikin ratsu. Ehkä sitten joskus!

Torstaina 24.5.2018 ajamassa olivat junnut ja Mette. Olivialla ja Nooralla oli  Ossi, Hannalla ja Siirillä Tuhto ja Helmillä ja Metellä Braamer. Työt ajoivat viiskymppisellä ohjeitteni mukaan. Osan ajasta kävelin mukana, välillä odottelin paikoillani. Käytössä olevat askellajit olivat käynti ja ravi ja tytöillä meni oikein kivasti. Ihan loistavaa kun meillä on nyt kolme niin hyvää paria! Ennen loppukäyntejä kävimme vielä vähän kahlaamassa uittokuopalla.

Ps. Jermu täytti 1v! Iso pieni mies. <3
Perjantaina 25.5.2018 kävimme Linnean kanssa ajamassa ponit. Minä ajoin Braamerilla, Linnea Ossilla ja Linnea otti peräponikseen Tuhton. Kävimme ajamassa peruslenkki kolmosen kailissa askellajeissa. Kiitos Linnea kun lähdit niin lyhyellä varoitusajalla mukaan, oli tosi mukavaa! Lenkin jälkeen talleilu vähän venähti, sillä sain yllytettyä tallinomistaja-Lassen ystävineen vetämään pihatolle sähköjohdon ja virittämään Olivian isältä saadun ötökkäträpin paikoilleen! Toivottavasti pihatto on kohta ötökkävapaata aluetta! Kiitos virittelijöille, sekä Linnealle joka jaksoi odotella asennuksen ajan! Träpissä on lamppu, joka houkuttelee ötökät träpin sisään. Sen jälkeen pyörivä propelli imaisee öttiäiset keräysastiaan. Vähän julmaa sinänsä, mutta Braamerin elämää haluaisin helpottaa. Kokeilemme Brankun kesäihottumaan myös Hallamaan seerumihoitoa, siitä tulee lisää myöhemmin!

Lauantaina 26.5.2018 ravitiimiläiset olivat juuri tulleet tallille, kun kaarsimme Hannen kanssa pihaan. Ravitiimiläiset kävisivät keskenään ajelemassa, sillä me lähdimme Hannen kanssa hakemaan Penaa kotiin. Ravitiimiläiset olivat käyneet ajamassa peruslenkin lähinnä kävellen ja hölkkäillen, mutta olivat ottaneet myös ohitusharjoituksia. Linnea ja Kiia ajoivat omillaan, Annikalla oli Tuhto. Kaikki ponit olivat olleet ihan reippaita ja kaikki oli mennyt hyvin.
     Me Hannen kanssa ajelmimme siis Virolahdelle noutamaan suurempaa hiirakkoa kotiin. Laidunlaisten nähtyä meidät ne juoksivat katsomaan meitä. Dami tuli ensimmäisenä melkein syliin asti ja muut hieman perässä. (Tietysti se ainoa joka ei ole minun oli minusta kaikkein kiinnostunein.) Pena antoi helposti kiinni ja oli oma lutuinen suloinen itsensä. Kullanmuru! Myös Jermu oli helppo ottaa kiinni ja talutimme ponit trailerille harjaukseen. Rauhoitin Jermun Domolla ja Asta tuli vuolemaan sen kaviot. Varsa rempoi alkuun hieman rauhoituksesta huolimatta, mutta rauhoittui pian ja kaviot saatiin hyvään kuntoon! Kiitos Asta ja hyvä Jere! Saimme myös paljon lisää karvatuppoja irti Jermun mahasta, mutta vähän vielä jäi kun ei ollut saksia. Kun kävelyttelimme poneja odotellen Jermun rauhoituksen lakkaamista, kohtasimme ikävän ongelman. Jermun hännänalta ryömi esiin valkea mato. Voi hitto! Matolääkettä siis ainakin ja illemmalla soittoa eläinlääkärille. Nyt ei kuitenkaan vielä oikeastaan muuta, kuin Jermu laitumelle, Pena koppiin ja kohti kotia. Kotitallilla Pena ja Ossi vinkuilivat toisilleen iloisina ja sitten koko lauma rauhoittui syömään.
     Illalla sain soiton. Eläinlääkäri oli saatu langanpäähän. Jermu pitäisi eristää muista varsoista vähintään kuukaudeksi, eli se on haettava kotiin. Löytynyt mato on kaikesta päätellen suolinkainen. Suolinkaiset eivät kuulemma tartu helposti aikuiseen poniin, eli isot pojat ovat turvassa, mutta varsoihin se tarttuu ja niistä niitä on ell mukaan vaikea saada pois. Jermu haetaan siis heti seuraavana päivänä takaisin kotiin. 1-vuotiaalle orivarsalle tarhakesä. Ihan kamalaa. Koitan saada jostain maata vuokrattua, jotta Jere pääsisi vihreälle vaikka Tuhton ja Penan seurana. Harmistusprosentti on aika korkealla nyt, mutta tätä tää välillä on. Ei auta kun ottaa kotiin ja madotella ell ohjeen mukaan Axilurilla.Sunnuntaina 27.5.2018 kakkatalkoilimme alkuun Olivian ja Hannan kanssa pihaton siivouksen merkeissä, jonka jälkeen Olivia ja Hanna lähtivät ajamaan Ossilla ja minä ja Hanne lähdimme hakemaan Jermua. Pena lähti traikkuun matkaseuraksi, ettei varsan tarvitsisi matkustaa yksin. Saavuttuamme laitumelle, silittelin ja halailin ensin hetken Viltsua. Voi ei kuinka odotan että saan sen kesän lopulla kotiin! Jermu antoi heti kiinni, ei ongelmaa, ja lastautuikin hienosti ilahtuen Penan näkemisestä. Olivian, Hannan ja  Ossin lenkki oli mennyt hyvin. He olivat käyneet peruslenkin ja poni oli ollut mukava ja energinen. Ajon jälkeen tytöt olivat syötelleet Ossia ja keränneet vihreää myös Tuhtolle ja Braamerille. Kiitos!
     Kotitallilla Hanne auttoi minua vielä rakentamaan agilityradan kentälle ja agilityilin hetken vuoronperään Brankun ja Tuhton kanssa. Braamer hyppäsi hienosti renkaan, ylitti maton, lankun, laittoi jalat renkaaseen ja lavan päälle, sekä kaatoi pujottelukartioita tuttuun tapaan. Kuumasta säästä johtuen poni oli nihkeä ja harjoitukset lyhyet, mutta kivaa oli! Tuhtoa en opeta vielä hyppäämään renkaasta, sille riittävät perusjutut. Lankku  meni usein vähän vinoon, mutta muutoin hienosti. Jalkojen laittaminen renkaaseen on vähän haastavaa, mutta trukkilavalle ne nousevat hyvin. Hassunhauska poni, josta tulee vielä oikein taitava näissäkin hommissa!
    Äiti on muuten saanut korjattua Brankun ihottumaloimen ja ötökkätakki vaihdettiin tänään peittävämpään loimeen. Valkea ötökkätakki oli muuten ihan hyvä, mutta tämä ihottumaloimi hengittää paremmin ja suojaa myös niskan kunnolla. Tilaan Braamerille testiin Hallamaan seerumivalmistetta, joka tehdään ponin omasta verestä. Valmistetta käytetään kesäihottuman lääkitsemiseen ja 70% hevosista on vastannut hoitoon. Toivotaan että tämä auttaisi Brankunkin oireisiin, voitte seurata jatkoa täältä blogista jahka saan lääkkeen hankittua!

Ps. Ainiin! Tänään oli Viltsun synttärit! Ja olin muuten unohtanut kirjoittaa aiemmin että Viltsulta on tarkistettu polvet. ihan priimaa. Arvatkaapa paljonko Viltsun etusäären ympärys on tällä hetkellä? 16,5 cm!

Pps. Tosiaan, iso kiitos Hannelle taas kaikesta mahdollisesta avusta! <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)