keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Vihreää, Tuhmia Kavioita ja Vermon poniravit

Maanantaina 14.5.2018 minulla oli aikaa ja tarmoa, joten poljin tallille. Siellä kävin ensin pienellä kävelyllä Penan ja Jermun kanssa. Kiersimme viiskymppisen pysähtyen välillä syömään vihreitä ja käyden uittokuopalla. Pena kahlaili, Jermu ei huolinut veteen. Sain tänään muuten ensimmäisen kerran putsattu Jermulta yhden kavion! Fanni piti ponia kiinni ja minä putsasin vasemman etukavion. Jere rempoi alkuun hetken, mutta luovutti. Yritin putsata myös muut kaviot, mutta kaikista muista seurasi vain hirmuinen kauhistus, rempomista ja pystyynhyppimistä ja silmien pyörittelyä. Pikkuhiljaa... Onneksi lähestyvää vuolua varten on domoa.
     Hiirakoiden jälkeen hain Ossin ja Tuhton. Niiden kanssa kävimme viiskymppisen alussa tammalaitumen kulmalla ja ne saivat syödä vihreää. Sitten väkkärien kautta pihatolle. Viimeisenä vuorossa oli tietysti Braamer, joka sai ensin niskaansa ötökkätakin ja kunnon hyönteismyrkytykset. Sen jälkeen sekin pääsi syömään vihreää. Laitumeen totutus on käynnissä ja mietimme isojen poikien kanssa kahden laidunvaihtoehdon väliltä: toisella laitumella on lauma jossa on raju 2-vuotias suomenhevosori, toisella yksinään 20-vuotias astunut sh ori. Kumpi tahansa saa huonolla tuurilla aikaan pahaa jälkeä shetlanninponissa. Pena ja Tuhto ovat siis menossa laitumelle, Braamer saa onneksi jäädä kaviokuumeen pelossa pihatolle ja Ossi jää sen seuraksi. Jermu puolestaan menee Viltsun kanssa varsalaitumelle Virojoelle. Onneksi Penan ja Tuhton sijoitteluakin on vielä aikaa miettiä.

Tiistaina 15.5.2018 kävimme Olivian kanssa uittokuopalla niin, että minä talutin Jermua ja Olivia ratsasti Tuhtolla. Jermusta lähtee karvaa, mutta kyllä sitä riittääkin... Tuhtolle lainasimme tallinomistajan ratsastusvyötä, jottei Olivian tarvinnut mennä ilman satulaa. Ratsukon askellajeina olivat käynti ja ravi ja he ravailivat viiskymppisen pitkää hiekkasuoraa edes takaisin. Tuhto testasi Oliviaa temppuilemalla ja vähän pukkailemalla nähdäkseen pääsisikö syömään, mutta Olivia oli tyyni ja napakka ja sai ponin toimimaan tahtonsa mukaan. Uittokuopassa ratsukko lillusteli onnessaan niin syvälle, että Olivian saappaat tulivat täyteen vettä. Äitinsä oli kuitenkin rannalla yllyttämässä. Ei haittaa vaikka kastuisikin, upea lämmin ilma ja autoa ei haittaa vaikka vähän kostea olisikin! Odotan innolla että joku päivä uitetaan!
     Tänään oli toisaalla Viltsun raspaus. Sillä oli kuulemma pientä piikkiä, mutta ei mitään ihmeellistä. Ensimmäisenä seitsämästä ponistani sillä on kuitenkin sudenhampaat. Ne täytyy poistattaa ennenkö alkaa useammin käyttämään kuolaimia ja treenaamaan ponia, eli samaan aikaan kun muillakin on hammashuollot joulukuussa.
     Tänään saimme muuten myös aivan ihania uutisia! Loviisan leirimuotoinen P-korttikurssihan myi täyteen ennenkö meidän tytöt ehtivät ilmoittautua, eikä Kouvolan mahdollisesta kurssista ole kuulunut mitään. Nyt Loviisassa on kuitenkin tullut pari peruutuspaikkaa ja meidän tytöt pääsevät sinne! Jes!! 17.-21.6.2018 Olivialla ja Nooralla on P-korttikurssi!

MAANANTAI:


TIISTAI:

Keskiviikkona 16.5.2018 oli super hauska ja jännä päivä! Aamusta Oona tuli hakemaan minut autolla tallille ja aloitimme hakemalla Penan ja Jermun harjaukseen. Harjauksen jälkeen Pena sai päähänsä Ossin valkeat näyttelysuitset ja Jermu valkean näyttelyriimun. Ne olivat super suloisia, ihan kuin tamma (sori Pena) ja varsa! Kipsuttelimme kotitietä pitkin paikkaan jossa kasvoi valkovuokkoja. Siellä Oona otti ensin kuvia poneista yhdessä ja sitten kummastakin erikseen. Paikka oli suloinen, mutta pian hyvin ötökkäinen, jonka vuoksi siirryimme viiskymppisen pellolle ottamaan lisäkuvia. Palattuamme tallin pihaan laskimme hiirakot vielä hetkeksi kentälle juoksemaan kuvattaviksi. Juoksutuksen jälkeen Pena antoi tietysti nätisti kiinni, varsa puolestaan ei todellakaan. Se juoksi innoissaan karkuun eikä antanut kiinni edes jäädessään yksin kun Oona talutti Penan ulkotallin eteen pois näköetäisyydeltä. Voi mokoma varsa! Aikani sitä pyydystelin ja yritin lahjoa omenalla, houkutella vaikka miten, mutta ei. Pena haettiin takaisin kentälle ja koitettiin houkutella varsaa sen luokse. Ei. Lopulta sain kuin sainkin sen kauroilla kiinni, uhattuani jo lahjoittaa sen Oonalle sekä kohta saapuvalle vierailijalle... Hiirakkojen palattua pihatolle nappasimme pikavauhtia vielä Ossin ja Tuhton pikakuvauksiin irtona kentälle. Rautiaat eivät juuri innostuneet, ne olivat todella nihkeitä ja keskittyivät lähinnä kentän reunojen niittämiseen. Pian Oona lähti hakemaan bussilta päivän erityisvierasta.
     Oonan saavuttua takaisin hänellä oli mukanaan Mari. Bloggaaja ja instagrammaaja, jolla on tuhma valkea poni. Esittelin Marille ponit ja nappasimme Penan ja Tuhton tallin pihaan. Oli hurjan jännää kun tuli kylään niin tunnettu ihminen, mutta Mari oli aivan ihana, lämmin ja aito persoona. Opetin häntä valjastamaan ensin Penan kanssa, sitten Tuhton. Lenkille lähtiessämme minä ajoin Tuhtoa ja Oona oli kyydissä ja Mari ajoi Penaa. Kävimme ajamassa peruslenkin kaikissa askellajeissa ja oli tosi hauskaa! Ponit olivat reippaita ja iloisia ja Tuhto esitteli laukannostoissa aikamoisia pukkeja. Wihii!  Emme kuitenkaan kokonaisuudessaan rallitelleet mitenkään hurjasti. Kotiinpäin tullessamme kävimme vielä kiertämässä viiskymppisen ja siellä Oona otti kuvia kun me Marin kanssa ajoimme Tuhtoa ja Penaa ravissa ja laukassa viiskymppisen tiellä. Loppukäyntien alussa kävimme vielä uittokuopassa kahlaamassa. Menin Tuhton kanssa vahingossa niin syvälle, että mulla oli housut ja kengät ihan tuhannen märät, mutta hauskaa oli!
     Lenkin jälkeen kävimme vielä hieman viiskymppisellä niin, että Mari ratsasti Tuhtolla. Miten kätevä onkaan taitava pienikokoinen aikuinen ratsastaja! Kerran Tuhto teki yllätyshyökkäyksen ravista: suora stoppi ja pää alas syömään, mutta muuten meni hirmuttoman söpösesti ja hauskasti. Tämän jälkeen Tuhto pääsi pihatolle huilimaan ja karsinassa odottanut Pena napattiin kentälle pieneen irto-agility harjoitukseen. Ensin kertailin Penan kanssa renkaan läpi hyppäämisen, jonka jälkeen menin agilityä ratana. Marikin sai koittaa ja kummankin suoritusten aikana kuvattiin live-videota Marin kännykällä (ig: @tuhmaponi). Esteinä oli rengasesteen lisäksi autonrengas, pujottelua, matto, pieni trukkilava sekä keikkulava. Keikkulavalla Pena keksi, että siitä ei tarvitse tulla pois. "Jos jään tähän keikkumaan, saanko vaan koko ajan lisää herkkuja?" Kuka muuten onnistuu saamaan sormeensa viiltohaavan kuivasta ruisleivästä? Minä. Pääsinpähän kokeilemaan ponien haavasprayta ja sanomaan Penalle, että se on huijannut minua. Haavaspray ei sattunut yhtään ja haava parani nopeasti, joskin pidin etusormessa loppupäivän laastaria ja hanskaa ja suojasin viillon muutenkin parin päivän ajan. Itselleni mulla ei ole mitään haavanhoito- tai puhdistustuotteita, mutta poneille on senkin edestä.
     Agilityn jälkeen Penakin pääsi huilimaan ja Oona ja Mari lähtivät kohti pk-seutua. Minä jäin odottelemaan seuraavia ponistelijoita. Iso kiitos Oonalle ja Marille kuvaushommista ja aivan loistavasta seurasta! Me jäädään ponien kanssa odottamaan teitä toistekin kylään! (Ps. jos Pena katoaa, niin tiedän mistä sitä voi tulla etsimään..! Pps. lisää kuvia tulee myöhemmin!)


Myöhemmin kanssani tallille tulivat Olivia ja Noora. He ratsastivat omilla poneillaan (O&O, N&B) kentällä ilman satuloita tehden temppuja ja edeten tunnin aikana kaikissa askellajeissa. Paikallaan seisottiin ponin selässä, käynnissä tehtiin maailmanympärimatkaa. Käynnissä ja ravissa mentiin väärinpäin ja paikallaan olevien ponien selässä maattiin sekä mahallaan että selällään. Noora myös harjoitteli ponin selkään menoa ja alastuloa käynnistä ja molemmat koittivat seisoa paikallaan olevan ponin selässä. Laukassa ei tehty erityistemppuja, mutta tytöt laukkailivat nätisti uraa pitkin. Kerran B koitti tiputtaa Nooran, mutta kuski pysyi kyydissä ja matka jatkui. Kyllä Brankku on kouluttanut kuskistaan sitekän otuksen! Meidän ratsukot on muutenkin ihan super somat. Odotan innolla että he pääsevät kouluttautumaan myös ravipuolelle ja saavat kortit.

© OONA PITKONEN / PHOTOONA.FI :TYTÖT ILLALLA:

Torstaina 17.5.2018 ponistelimme junnujen kanssa. Paikalla olivat kaikki muut paitsi Hanna ja mukaamme tuli myös Mette. Mette aloittaa kesäkuun alussa vakkarina ainakin kesäkuun ajan! Tervetuloa joukkoon! (Tiistaisin olisi vielä paikkoja jos joku olisi kiinnostunut.) Asiaan. Kävimme kiertämässä autiotalon lenkin käynnissä ja ravissa. Noora ratsasti Tuhtolla ratsastusvyöllä, Olivia ajoi Ossilla minä kyydissä, Siiri ajoi Braamerilla ja Helmi ja Mette Penalla. Minulla oli narun päässä Jermu, joka oli ihan tohkeissaan päästyään lenkille mukaan. Yksin kotiin jäädessään se vain huutaa ja juoksee kunnes muut palaavat. Tarkoitukseni oli kävellä suurin osa matkaa koska en halua näin nuorta vielä juurikaan pitää peräponina, mutta totesin lenkin edetessä että on Jeren kannalta ihan sama kävelenkö vai istunko käynnissä kärrien kyydissä. Menimme rauhallisen ja kevyen lenkin ja Jermu oli iloinen ja kärryistä hyvin kiinnostunut. Pihatosta sen oli pyydystänyt ja tallin pihalle taluttanut Noora. Ensimmäinen kerta kun joku muu pyydysti sen. Hyvin meni! Jermusta tulee vielä tosi kiva.

Perjantaina 18.5.2018 pieni perjantaityttö ja hänen äitinsä ajoivat Tuhtolla. Tuhto on vielä turhan haastava pienelle ratsastajalle ratsuksi ja muut pojat olivat vapaapäivällä seuraavan päivän ravien takia, mutta ajossa Tuhto toimii kivasti! Minä kävelin ja hölkkäilin mukana ja kävimme keltaisella talolla ja takaisin. Ajo oli kummallekin kärreillä istujalle ensimmäinen ajokerta. Pikkuneiti oli ohjaksissa ja äitinsä auttoi välillä, kun Tuhto koitti jäädä tien sivuun syömään. Minä neuvoin ja tarvittaessa myös autoin. Oli oikein mukavaa ja taisi olla hauska elämys myös neidin äidille!

Ps. Minulla on ig-tililläni @tuulifer arvonta, josta voittaja voi valita itselleen yhden palkintovaihtoehdoista. Vaihtoehtoja ovat mm. 2x y-rintaremmi, 2x vanhat kuolaimet esim. kepparille, shettiksellä käytössä ollut häntäremmi, pony-kokoiset ohjat tai tunnin ajolenkki ponillani. Käykäähän ihmeessä osallistumassa jos olette instagramissa!

TORSTAI:

PERJANTAI:

Lauantaina 19.5.2018 oli Vermon Kultakenkä-poniravien vuoro. Ennen lähtöämme kiinnitimme ja valmistelimme traikun, harjailimme ponit, tarkistimme eilen pakkaamani tavarat, haimme kärryt ja valmistelimme ylipäätään kaiken hyväksi lähtöä varten. Huomasin pihatolla myös, että ponien aamuheinien seassa on esikuivatun lisäksi säilörehua. Ilmeisesti ne ovat jossain kohtaa alkaneet saada semmoista lisäksi. Mukaan otettiin kuten aina kolme täyttä heinäverkkoa, joiden lisäksi otimme tällä kertaa hieman machiä ja pellavaa, sekä lusernaa. Niillä saan ponit juomaan, tai ainakin edes syömään kasteltua lusern-silppua, jota tarjoilin myös ennen lastausta. Nesteytys on tärkeää. Matka alkoi hyvin. Helsingin päässä navigaattorimme ohjasi minne sattuu eikä googlemapsin kännykkasovelluksesta ollut mihinkään (ei tunnistanut edes millä tiellä mentiin), mutta kolmannen navigaattorisysteemin avulla löysimme seikkailultamme oikeaan paikkaan. Vermoa lähestyttäessä matka on helppo: hyvät kyltit ja selkeä rata-alue. Vermon rata on muutoinkin hieno, väljä ja mukava ja tapahtuma oli järjestetty hyvin.
     Etukäteistunnelmia ht-netistä, Vermon ravien ketjun aloittajan oma veikkaus oli 14-8-6, eli Pena toisena. Joku oli myös tehnyt kirjalliset, tässä lainaus miun omien osuudesta:
 • "8 Olkijoen Osmo / Annika Mettinen - Poni ei mennyt viimestartissa lähellekkään ennätystään, muuten kulkenut ok, keskijoukossa tai häntäpäässä. 
 • 9 Pikkuvirran Braamer / Kiia Tervonen - Poni mennyt ok aikoja viimestartteihin, jos vain samaa tahtia menee niin keskijoukoissa kulkee.
 • 11 Goldberry's Swish Tail / Linnea Mikkola - Mennyt ok aikoja viimestartteihin, uskon kuitenkin ponin juoksevan keskijoukoissa."
Kirjalliset on aina super mielenkiintoisia, ihanaa että joku jaksaa tehdä näitä! Ei haittaa vaikka omia olisi veikattu häntäpäähän, koska kysehän on vain yhden ihmisen veikkauksesta ja arvostan kyllä rehellisiä mielipiteitä kun ne on esitetty asiallisesti.
     Ennen valjastusta kävimme Penan kanssa nopealla Pena-miitillä tervehtimässä Pinja Rönnin Penaa ja Herttaa! Pinjan Pena on musta a-poni jolla on myös vaaleanvihreät ravivermeet. Penat ovat siis monella tapaa samiksia ja ne ovat tavanneet myös viimevuonna Lappeessa. Minun Penani oli aivan innoissaan, Pinjan Pena ei juurikaan innostunut kaimastaan. Liian innokas ja ahdistava. Hertta-russi puolestaan oli oikein kiinnostunut Penastani. Söpöjä persoonia molemmat! (Pinjan ig on @monsteriponit .)
     Verkkamme käyntiosuus olisi voinut olla vähän pidempi kuin mitä se tänään oli, siinä parannusehdotus ensikertaan. Radalla tytöt verkkasivat taas niin, että Annika ja Pena menivät kierroksen, Linnea & Ossi ja Kiia & Brankku kaksi. Linnea otti ravin lisäksi myös laukkaa. Ennen starttia kaikki ponit tuntuivat ihan hyvältä ja me siirryimme Hannen kanssa jännittämään radanvarteen Kiian vanhempien seuraksi.
     Lähtö uusittiin kaksi kertaa, kunnes se pääsi kunnolla matkaan. Ossi jäi heti alussa suhteellisen häntäpäähän ja vaikka se juoksi ihan hyvän ajan, on siinä fiksattavaa. Lisää kotitreeniä ja lisää käyntiaikaa verkkaamiseen. Braamer jäi ennätyksestään, mutta juoksi puhtaan juoksun ihan ok aikaan jäädän ensimmäiseksi rahattomaksi. Pena ja Annika ohittelivat muita valjakoita helpon ja hyvän näköisellä ravilla, jännitys tiivistyi loppusuoran ohituksilla ja valjakkomme oli jälleen upeasti toisena maalissa!! Ensimmäiseksi tullut valjakko oli taas ylivoimainen, mutta ei haittaa meitä yhtään! Tälle kaudelle on mahtunut nyt 3 starttia, joista Pena on juossut 3 0-3-0!
     Startin jälkeen ponit loppuverkattiin ja käytiin huuhtomassa pesuhallissa. Se oli hyvin jännittävä paikka kaikkien ponien mielestä, mutta Braamer oli melkein kauhuissaan. Se kyllä pelkäsi kovasti Lahdenkin "pesuhallissa", vai miksi sitä sanoisikaan. Kaikki kuitenkin selvisivät ulos ehjin nahoin. Heh. Ennen kotiinlähtöä juotimme ponit mash-pellava-lusern-vedellä, joka maistui otuksille loistavasti. Hyvä! Pelkkä vesi ei kelpaa melkein koskaan, pellava ei riitä herkuksi eikä melassi innosta. Mashkään ei yksinään välttämättä saa poneja juomaan. Taikasana onkin tuo lusern, se on ponien superherkkua. Nyt nestettä meni alas kaikille ihan hyvän verran, lusernalla jatketaan tulevaisuudessakin. Kotimatka sujui hyvin. Iso kiitos taas meidän super tiimille!

Hevonen / Ohjastaja Aika Kerroin Palkinto Matka:rata
1. 3 Symphatil Spiderman / Elina Miettunen 3.15,4 120 € 1100:3
2. 8 Olkijoen Osmo / Annika Mettinen 3.10,3 60 € 1160:1
3. 4 Canna's Eric / Erin Mattila 3.21,7 36 € 1100:4
4. 1 Konstilan Cinderella / Julianna Salomaa 3.23,0 24 € 1100:1
5. 14 Margaret of Langen / Jennifer Pasanen 3.03,9 x 12 € 1220:2
6. 6 Usvaniityn Jones 305 SH / Tiia Töyrylä 3.19,7 12 € 1140:2
7. 5 Boogie Woogie K / Siiri Haapalainen 3.19,8 12 € 1140:1
8. 9 Pikkuvirran Braamer / Kiia Tervonen 3.17,4 1160:2
9. 13 Jokimäen Sonja 1365 SH / Oona Halme 3.08,8 x 1220:1
10. 11 Goldberry's Swish Tail / Linnea Mikkola 3.15,4 1180:2
11. 7 Aarteen Ti-Ti-Uu / Sara Virolainen 3.25,9 1140:3
12. 2 A.S. Xander Star 258 SH / Aleksi Asp 3.39,6 x 1100:2
12 Aarteen Sankaritar 1418 SH / Lotta Mässeli hll 1200:1
10 Kakkulanmäen Gypsy / Viivi Mäki-Jaakkola Poissa 1180:1
Väliajat:3.09.5/Symphatil Spiderman 3.20.0

Kotona ponit hoidettiin, tavarat purettiin ja traikku putsattiin. Ponit saivat myös väkirehut ja pihatolle paluun jälkeen nyhdimme koko laumalle vielä vihreää. Jännittävää. Vihreään totutus olisi voinut olla parempi, mutta huomenna Jermu lähtee Joelle laitumelle. Hyvin se varmasti pärjää, niin laitumen kuin uusien kaverienkin osalta. Jännittää!3 kommenttia:

 1. Pena on kyllä ihan mielettömän kaunis poni! Oon varmaan kommentoinut samaa joskus aikaisemminkin, mutta teillä on ihana tiimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pena on kyllä omaankin silmään upea otus, ja tiimimme on loistava. <3 Kiitos sinulle!

   Poista
  2. Ps. Ihanaa että joku jaksaa vielä kommentoida, kiitos sulle siitä. <3

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)