perjantai 18. toukokuuta 2018

Varsoja, ajelua ja valmistautumista

Maanantaina 7.5.2018 oli ponien vapaapäivä. Asta lähetti terkkuja Viltsulta, joka Damin kanssa jo totuttelee tulevaa laidunkautta varten. Illalla sain soiton Pyhtäältä. "Jermu on karannut, missä on sen riimut?" Voi nakki! Ei sitä saa kiinni edes tarhasta, saati sitten vapaudesta. Sanoin että on tosi vaikea pyydystää ja tarvitsee vähintään herkkuja. Neuvoin myös, että helpoin varmaan avata portit ja ajaa se sisään tai houkutella kavereiden perässä avoimesta portista takaisin. Noin kymmenen minuutin päästä sain soiton, että varsa on takaisin aitauksessa. Yksi ihminen oli avannut portit ja kaksi ajanut sen takaisin sisälle. Huhhuh. Mulla olisi pyörällä mennyt noin puolitoista tuntia vinssata varsaa pyydystämään. Harkitsen vahvasti lainan ottamista ja auton ostamista.

© Asta Markkanen:Tiistaina 8.5.2018 peruutin työvaraukseni ja menimme Olivian menojen vuoksi poikkeuksellisesti tallille jo aamupäivästä. Pyöräilin, sillä minun oli jäätävä tallille vähän pidemmäksi aikaa ehtiäkseni hoitamaan ja liikuttamaan kaikki ponit. Kävimme Olivian kanssa ajamassa rautiailla pojilla peruslenkin ja otimme hiittisuoralle ohitusharjoituksia. Minulla oli ajossa Tuhto ja Olivialla Ossi. Kumpikin poni meni hyvin ja meillä oli mukavaa. Ajon jälkeen rautiaat saivat jyrsiä vielä hetken vihreää, jonka jälkeen ne menivät pihatolle.
     Olivian lähdettyä minä kävin ajamassa Penan ja otin peräponiksi Brankun. Syvä tarkoitus oli ajaa rauhallisesti peruslenkki kolmonen, eli vanhaa Pirelintietä metsään ja keltaisen talon pihan läpi kotiin. Lenkkivalinta pysyi samana, mutta vauhti oli ponien innokkaista ehdotuksista johtuen jotain aivan muuta kuin rauhallinen... Menimme kaikissa askellajeissa ja aikamoista vauhtia! Pena tosin laukkasi vain kerran, sillä en uskaltanut antaa sen laukata paljoa jarrujen häviämisen pelosta johtuen. (En halua repiä ponin suuta rikki saadakseni sen hidastamaan.) Pena paineli lenkillä ihan mieletöntä ravia ja jos sama jatkuu startissa niin parantaa kyllä reilusti. Brankku laukkaili innoissaan perässä ja oli kyllä ihan super kivaa!
     Tallilla hoidin ponit ja B pääsi pihatolle. Pena jäi vielä hetkeksi pihalle, sillä hain Jermun harjaukseen ja se on rauhallisempi kun sillä on kaveri tukena. Sain varsan ekaa kertaa kiinni ilman, että minun tarvitsi ajaa sitä ensin pihattokoppiin pieneen tilaan! Se tuli katsomaan minua pihatolla, rapsutin sitä päästä ja nappasin hellästi mutta napakasti kiinni sen partakarvoista. Siihen se jäi, riimu vaan päähän ja menoksi. Tallin pihassa sain varsaa harjailtua jonkin verran ja Pokun Helmin pitäessä varsaa nätisti kiinni sain jopa leikattua saksilla pahimmat karvatupot mahasta pois! Mahtavaa, kiitos Helmi! Harjailujen jälkeen hiirakotkin saivat syödä vähän vihreää.
     Ennen kotiinlähtöä päätin jättää kaikki ponit ilman loimia. Keli oli niin kuuma, etten olisi voinut laittaa poneille takkeja vaikka odottelinkin suht pitkään kohti iltaa että keli viilenisi. Kyllä nuo jo pärjäävät yötkin ilman takkeja vaikka ovatkin klipattuja. Jätin myös pihatonpuoliskojen väliportin auki, jotta koko lauma saa olla yhdessä samassa tilassa. Laumani vaikutti tyytyväiseltä.Keskiviikkona 9.5.2018 pyöräilin hyvissä ajoin tallille ja pakkailin innolla tavaroita seuraavan päivän raveihin ja virittelin uudet upeat edustusotsapannat paikoilleen. Seuraavaksi tarkoitukseni oli ollut kävelyttää Tuhto ja Jermu taluttaen, mutten saanut varsaa kiinni pihatolta enkä viitsinyt sitä hirveästi hätistellä. Jos ei se yhtään tahdo tulla, niin eikai sen tässä tilanteessa ole pakko. Päädyimme sitten Tuhton kanssa kahdestaan ajaen kävelylenkille lampaiden kulmalle ja takaisin. Poni oli reipas ja iloinen ja ilma aivan mahtava. Näimme kevään ensimmäisen käärmeen, joka luikahti kiireenvilkkaa karkuun tienvieren heinikkoon. Arvelen sen olleen kyy, mutten ehtinyt nähdä sitä kunnolla. Takaisin tullessamme Leevi ja Fanni tulivat takaamme ohi ja jatkoimme matkaa yhdessä kohti kotia. Joku päivä voisimme lähteä yhdessä pitkälle maastoreissulle.
     Illalla Annika, Kiia ja Noora kävivät liikuttamassa muut ponit, tässä raportti Annikalta: "Käytiin ajamassa ponit. Noora ajoi Brankulla, minä Penalla ja Kiia Ossilla. Ajettiin keltaselle talolle ja takasin pääosin käynnissä, mutta välillä ravattiin. Ponit oli reippaita! Ajon jälkeen ruokittiin ponit ja valmisteltiin kamoja seuraavalle päivälle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)