torstai 24. toukokuuta 2018

Hei hei hiirakot!

Sunnuntaina 20.5.2018 ajaessamme Hannen kanssa autolla kohti tallia vatsani pohjassa oli perhosia. Nyt varsa lähtisi. Se menisi Virojoelle kesälaitumelle ja saisin sen takaisin elokuussa. Mikä ikävä ehtiikään tulla! Varsalle tämä vaihtoehto on kuitenkin ehdottomasti paras, sillä paikka on rauhallinen, turvallinen ja siellä on varsaseuraa. Kotitallilla sen ainoat vaihtoehdot laitumeksi olisivat aiemmassa postauksessa mainitut lauma jossa on isoja hevosia, joista yksi raju 2v suokki (todella hyvä kaveri isommalle varsalle, mutta ei shettikselle) ja yksin ollut astunut sh ori. Tuhto ja Pena päätettiin onneksi laittaa kolmannelle vaihtoehdolle, eli tallin ns. "tammalaitumelle". Sinne tulevat seuraksi ainakin suokkiruuna Oiva, issikkaruuna Ljúfur, jokin uusi iso poniruuna, sekä 1-vuotias sh tamma. Toivotaan vain, että Pena on tarpeeksi ruuna laiduntaakseen tamman kanssa samalla laitumella.
     Tallilla Olivia ja Noora olivat Ossin ja Braamerin kanssa tallin pihassa. He olivat juuri tulleet maastolenkiltä ja suuntasivat hetkeksi syöttelemään poneille vihreää, jonka jälkeen he veivät ponit pihatolle. Siinä vaiheessa me olimme saaneet Hannen kanssa traikun kiinnitettyä ja olin hakemassa hiirakoita. Ehdotin tytöille, että he voisivat halutessaan irtojuoksuttaa vielä Tuhton. He innostuivat ja nappasivat seuraavaksi Tuhtiksen.
     Harjailimme poneja samaan aikaan tallin pihassa. Hanne Penaa, minä Jermua ja Olivia ja Noora Tuhtoa. Pyysin Nooraa pitämään Jermusta kiinni, kun kokeilisin leikata sen masukarvoja. Nooran pitäessä varsaa nätisti riimusta se seisoi nätisti paikoillaan. Sain irroteltua ja leikattua ihan hurjasti tuppoja ja könttejä se masusta ja ekaa kertaa sain oikeasti rapsutettuakin sitä mahasta! Ennen se ei ole antanut edes silittää kuin juuri ja juuri kun joku on pitänyt kiinni. Nyt ei pahastunut, vaikka rapsutin! Ihanaa! Heittäydyin oikein hurjaksi ja kokeilin putsata kaviot. Kaikki neljä kaviota putsattu! Mahtava tunne!!
     Kun Tuhto oli harjailtu, talutin tyttöjä kentällä kierroksen kakspäällä sen selässä. Sen jälkeen he taluttelivat ponia keskenään ja me Hannen kanssa lastasimme hiirakot. Pena meni traikkuun ensin ja Jermun perässä. Jereä ensin huolestutti hieman, mutta sitten se "säikähti" kolahdusta kauempaa takanaan, hyppäsi lastaussillalle ja marssi sitten reippaana sisään. Traikussa hiirakot pönöttivät söpösti vierekkäin ja söivät heinäverkosta. Ennen liikkeellelähtöä kävin vielä nappaamassa kuvan kentältä, jossa tytöt irtojuoksuttivat Tuhtoa. Tässä koko päivän raportti Olivialta: "Käytiin autiotalon lenkki väärin päin ilman satuloita ja meni hyvin. Ponit olivat mukavia ja reippaita, mutta kyttäilivät lenkin alussa. Lenkin jälkeen laitettiin Brankulle ötökkämyrkkyä ja loimi. Sitten syöteltiin poneja. Kun vietiin ponit pihalle niin otettiin samalla Tuhto irtojuoksutukseen. Irtojuoksutus meni hyvin, paitsi Tuhto oli aika laiska. Alkukäynnit mentiin taluttaen ja loppukäynnit niin että toinen oli selässä ja toinen talutti. Irtojuoksutuksen jälkeen käytiin syöttelemässä Tuhtoa."
     Hannen kanssa kurvailimme siis ponit kopissa kohti Virojokea. Kun aloimme olla jo ihan lähellä, näimme edellä tutun trailerin. "Tuolla menee Viltsu ja Dami!" Laidunpaikan pihalla kurkkasin että hiirakot olivat hyvissä voimissa, jonka jälkeen kipitin onnessani katsomaan Viltsua. Se on ISO. Se on musta ja iso ja suloinen, ja kun Asta otti sen ulos minä halasin sitä. Se oli ihana, suuri ja ihan äitinsä (A.S. Wanda) näköinen. Se oli myös tosi rauhallinen ja oikein halittava nallukka.
     Noh, sitten ei muuta kuin Jermu ulos kopista, ponivarsat aitojen sisään ja irrotus! Varsat nuuskivat, hieman juoksivat, nappailivat vihreää ja Jere kovasti alistui ja naksutteli. Pena kauempana trailerissa hirnui, että hei unohditte hänet, muilla on selvästi hauskaa. Rupesimme miettimään, pitäisikö Pena kuitenkin laskea varsojen sekaan. Se pitäisi hauskaa ja voisimme joko jättää sen vaikka viikoksi lomailemaan, tai pyydystää mukaan ennen lähtöä. Sinne se sitten laskettiin sekaan. Dami oli Penasta ihan innoissaan. Molemmat pitivät hurjasti ääntä. Pena jutteli kimeämmin, Damin ääni oli paljon matalampi. Ponit juoksivat vain hieman ja suurimmaksi osaksi ne nuuhkivat toisisaan ja söivät. Orivarsojen laitumellelasku muka..! Jos Miehikkälässä olisi tällaista, ei sinne tulisi katsojia pian ollenkaan. Kuvaamisen kannalta tylsää, mutta toisaalta oli hienoa että hiirakot ja mustat sulautuivat laumaksi niin hienosti. Ponit leikkisivät ja juoksisivat varmasti illan viiletessä ja saatuaan ensin syötyä tarpeeksi.
     Kun tuli kotiinlähdön aika kyselin Penalta, että lähdetäänkö. Ei kiitos sanoi Pena ja kipsutti karkuun. En saanut sille edes ötökkämyrkkyä, kun ei se antanut kiinni, mutta se näytti onnelliselta uuden laumansa seassa. Sinne se jäi ja sovimme, että haemme sen seuraavana viikonloppuna kotiin. On se näillä ravisuorituksillaan viikon loman ansainnutkin. Samalla kun hakisimme Penan, pyydystäisimme myös Jermun ja sillä olisi kavioiden vuolu. Pitää muistaa ottaa paljon herkkuja mukaan pyydystyshommiin ja domoa vuoluun.
     Käydessämme viemässä traikun kotitallille ruokimme vielä kotiponit väkkäreillä. Väkkäreitä laitellessani moikkasin samalla vähän tallin uutta asukasta, joka ei ihan arvostanutkaan minua. Eipä ole pitkään aikaan hevonen purrut kunnolla, nyt repesi paidasta hiha ja iho meni rikki. Pääsin taas kokeilemaan ponien haavaspraytä ja voin jälleen todeta, että alun kirpaisun jälkeen se oli todella hyvää tavaraa. Kirpaisukin varmaan johtui vain siitä, että silverspray kylmää niin voimakkaasti. Muistakaa aina olla hepsujen kanssa varovaisia, varsinkin jos on ihan uusi tuttavuus. Tällä kertaa pääsi yllättämään. Otus on kyllä muutoin oikein soma ja varmasti tuoreille omistajilleen sopiva.
     Vietyäni poneilleni väkirehut ja vahtiessani niiden syömistä kurkkasin samalla vesitilanteen. Yllätyksekseni huomasin jotain erikoista vesiastiassa. Tarkemmalla katsauksella lilluja osoittautui kuolleeksi rotaksi. Se oli tippunut astiaan ja hukkunut sinne ja hyvin todennäköisesti se oli sitä ennen syönyt rotanmyrkkyä. Muutoin se olisi saattanut päästä poiskin. Vaihdoimme Hannen kanssa veden ja pesimme välissä astian huolellisesti astianpesuaineella. Sitten kotiin kuvien purkuun!

Kollaasit tällä kertaa näin, isommaksi klikkaamalla näkee paremmin.
Jermu ja Viltsu ensimmäistä kertaa yhdessä. <3
Jermu alistuu Damille ja osoittaa olevansa varsa.

Laidunporukka. <3


Miun varsat!


Dami ja Pena olivat ihan onnessaan toisistaan.

Viltsu on kasvanut hurjasti!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)