lauantai 3. maaliskuuta 2018

VVK VII

Sunnuntai 25.2.2018 poneilla oli vapaa ja illalla alkoi seitsämäs vakkarien viikko. VVK:lle saapuivat Olivia, Noora, Hanna ja Siiri, Helmi saapuisi seuraavana päivänä. Ohjelmassa oli majoittuminen, iltatalli ja mukavaa hengailua ja herkuttelua. Iltatallissa oli oma jännitysmomenttinsa kun sulake paloi, jonka seurauksena tallien valot sammuivat ja vedentulo lakkasi. Onneksi saimme naapurilta apua ja systeemit saatiin toimintaan.

Vakkarien viikko kesti sunnuntai-illasta lauantaihin puolelle päivin, mutta junnut lähtivät kotiin jo perjantaina. Onneksi Linnea tuli seurakseni ja avukseni perjantaista lauantaihin ja Annikakin tuli lauantain aamutalliin. Jokainen aamu VVK:lla alkoi aamutallilla, jossa ruokimme hevoset, veimme ne ulos, siivosimme karsinat ja laitoimme vedet. Pakkasta oli parina aamuna -25 astetta, mutta päivisin onneksi aina lämpeni jonkin verran. Vesihommien kanssa oli hieman ongelmia, sillä lämmitettävien patojen kynttilät eivät tuulessa ja pakkasessa meinanneet haluta syttyä, vesikanistereiden korkit jäätyivät kiinni matkalla pihatoille ja vesiastiat koittivat kovaa kyytiä jäätyä, mutta selvisimme kuitenkin hienosti. Yhtä tarhaa ja meidän pihattoa lukuunottamatta kaikilla hevosilla on siis kynttilöillä sulana pidettävät vesipadat. Erittäin kätevät!
     Välillä otimme rennosti, juttelimme, tytöt höpsöilivät. Kunnon ruokien lisäksi herkuttelimme oikeastaan joka ilta ja yhtenä iltana tein meille marenkeja. Pidimme myös tosi monta instagram-livevideota, suurimman osan sisällä mutta yhden myös tyttöjen ratsastaessa maanantaina. Kännykkä kesti päällä yllättävän kauan varavirtalähteen voimin, kunnes sammui. Päivittelin ahkerasti myös ig storyani, ig nimimerkkini on siis @tuulifer.
      Aamutallin lisäksi tallihommia olivat erään hevosen kävelytys ja juotto ti, ke, to ja pe, päiväheinien jako, sekä illalla hevosten sisäänotto, vesien vieminen ulkokarsinoihin, väliheinät ja lopulta illalla vielä heinien ja väkirehujen jakaminen. Lisäksi meidän velvollisuutenamme oli liikuttaa Ouskaa ja Ilmaria. Meillä on oikeastaan vähän liiankin pieni porukka, sillä omat ponini jäivät osalta päivistä liikuttamatta. Aika ei riitä kaikkeen, mutta toisaalta se nyt ei haittaa vaikka ponit vähän lomailevatkin. Niiden liikutusta pitää vain nyt oikeasti jo miettiä, jos meinaa taas kesällä kisata raveissa. Loppupostaukseen avaan enemmän tiettyjen päivien asioita, keskittyen lähinnä ponihommiin.

Maanantaina 26.2.2018 Helmi tuli ja Hanna lähti. Aamutallin jälkeen oli Braamerin ja Ossin kengitys ja tytöt siivoilivat pihatolla. Pakkasta oli jonkin verran ja tuuli lisäsi sen purevuutta, mutta muutoin ilma oli kaunis. Ponit liikutettiin niin, että Siiri ratsasti Odinilla, Olivia Ossilla, Noora Tuhtolla ja Helmi Braamerilla. Helmillä ja Brankulla ei ollut satulaa. Suurin osa ajasta mentiin peltoradalla, mutta vähän käytiin myös viereisellä pellolla hangessa. Kaikki askellajit olivat käytössä. Muutoin meni oikein hyvin, mutta Helmi tippui kerran (häntä oli varoitettu ennakkoon). Ei onneksi sattunut ja matka jatkui.

INSTAGRAM STORYSTÄ SEKALAISIA:

MAANANTAI:
Tiistaina 27.2.2018 kävelytimme Odinin ja Ilmarin kentällä niin, että kummallakin otuksella oli kyytiläinen ilman satulaa ja taluttaja talutti riimulla ja narulla. Odinin selässä kävivät sekä Siiri että Helmi ja Ilmarin kyydissä istui Noora. Olivia oli tyytyväinen taluttajana. Ilmari on ollut nyt hyvän pituisella tauolla ratsuhommista ja sen kanssa jatketaan pikkuhiljaa harjoituksia. Se oli nyt jo paljon rennompi ja paremmin mukana jutussa kuin aiemmin. Vähän sitä epäilytti välillä, mutta se rentoutui kyllä hyvin kun sitä paljon kehui ja jutteli. Lisäharjoitteluihinkin se kuitenkin tarvitsee ehdottomasti taluttajan tai muutenvaan vierellä kulkijan, sillä se tarvitsee vielä tukea ja turvaa luotettavaksi kokemastaan ihmisestä. Ai että mä lopulta tykkään tuostakin ponista.
     Minun poneillani me myöhemmin tyttöjen toiveesta ohjasajoimme. Noora joutui uhrautumaan ja ottamaan hankalimman, eli Tuhton, mutta pärjäsi ponin kanssa hienosti. Olivialla oli Pena, Siiri otti Braamerin ja Helmillä oli Ossi. Pidin tytöille ohjasajotuntia kentällä ja harjoittelimme ohjastuntuman ylläpitoa ja poniin vaikuttamista pujottelu- ja siirtymätehtävien kautta. Loppupuolella vaihdettiin niin, että Noora sai kokeilla Braamerilla vähän ja minäkin ohjasajoin jokaista ponia hetken. Hitsi että olen tuosta ohjasajosta taas innostunut ja huomaan ihan uudenlaista potentiaalia poneissakin. Varsinkin Penassa näin jotain uutta, jota en osaa selittää tarkemmin. Kun on noita ratsastusleirejä joille saa ottaa oman ponin mukaan, niin voisiko joku taitava pitää ohjasajoleirin jonne voisin tulla oman ponin kanssa opettelemaan? Loistava idis!

Keskiviikkona 28.2.2018 meillä oli vakkari cup -osakilpailuna hiihtoilukisat, joihin sai osallistua joko hiihtoajaen tai hiihtoratsastaen. Hanna oli tullut takaisin iltapäivällä ja hänkin pääsi osallistumaan. Meidän starttaajat olivat Helmi-Olivia-Ossi hiihtoratsastaen, Hanna-Siiri-Braamer hiihtoajaen sekä Olivia-Noora-Ossi hiihtoratsastaen. Lisäksi mukaan saivat osallistua myös muut tallilaisemme ja saimmekin mukaan kaksi ratsukkoa tiimimme ulkopuolelta. Suomenhevonen lähti takamatkalta, islanninhevonen shettisten kanssa samalta viivalta. Kisat järjestettiin peltoradalla ja yksi suorittaja oli kerrallaan radalla. Minä olin tuomari ja otin aikaa. Olin hyvin yllättynyt siitä kuinka kovaa Fanni sai Odinin kulkemaan ja kuinka kukaan muu ei kaatunut, kuin Noora reppana kun hänen suksensa irtosi Ossin hypättyä hangen puolelle. Ossi teki saman jo Helmin ja Olivian suorituksen aikana, se ei ihan ollut innokkaana kisaamassa. Oikeastaan, olisi se varmasti ollut jos samaan aikaan olisi ollut toinen suorittaja radalla, mutta radan kapeuden vuoksi suoritukset olivat turvallisuussyistä erikseen. Noh, tärkeintä oli että kaikilla oli oikein hauskaa! Paikalla oli myös muutama katsoja ja toiveena esitettiin että oman tallin kisoja järjestettäisiin useamminkin. Tytöt, otetaanko haaste vastaan?

Tässä kisojen tulokset:
sijoitus - ratsastaja/ohjastaja - suksilla olija - aika
1. Fanni, Vilma, Odin 1.55,02 (ratsain)
2. Anna, Ansela, Ramiini 2.17,17 (ratsain, takamatka)
3. Hanna, Siiri, Braamer 2.24,75 (ajaen, cup-voitto)
4. Helmi, Olivia, Ossi 2.30,65 (ratsain, cup)

Hyl. kaatumisesta ja suksen irtoamisesta johtuen, mutta uusinnasta aika kisan ulkopuolella Olivia, Noora, Ossi 2.01,53 (ratsain).

Kiitos kaikille osallistuneille ja mukana muuten olleille! Voittajille oli luvassa mainetta ja kunniaa, ja vakkari cup:iin osallistuneista voittajille 2 vakkari cup -pistettä sekä ruusukkeet. Ruusukkeet ovat kuitenkin jossain jemmassa ja toimitan ne Hannalle ja Siirille myöhemmin.

Illemmalla meillä oli ollut tarkoituksena irtojuoksuttaa Tuhto ja Pena jotta ne eivät jäisi vapaalle, mutta Pokun liikuttajan peruttua tulonsa jouduimme vaihtamaan suunnitelmat Pokun ja Ilmarin irtojuoksutukseen. Tytöt juoksuttivat otukset kentällä sillävälin kun minä valmistelin iltatallijuttuja ja häärin pihassa vahtien toisella silmällä menoa kentällä. Ilmari on oikea rallieläin, sitten kun meillä ei ole enää hokkeja se pääsee taas riehumaan minun laumani kanssa.


KESKIVIIKKO:
Helmi, Olivia ja Ossi.
Hanna, Siiri ja Braamer.
Olivia, Noora ja Ossi.
Olivia, Noora ja Ossi.


Torstaina 1.3.2018 maastoilimme ponien kanssa autiotalon lenkin. Hanna ratsasti Odinilla, Olivia Penalla ja Noora Tuhtolla. Helmillä oli ajossa Braamer ja Siirillä Ossi, minä kävelin osan matkaa, osan istuin Siirin kärrien perässä ahkiossa, johon nyysin hakkuutyömaalta hukkahavuja ponien nakerrettavaksi. Mukanamme olivat myös Ilmarin hoitaja ja Ilmari taluttaen. Ilmaria jännitti hurjasti lampaiden kohdalla lampaiden haju, sekä naapuritalon haukkuvat koirat. Samassa kohtaa se on pelännyt ennenkin. Avustuksellani tilanteesta kuitenkin selvittiin ja Ilmari kyllä tottuu pikkuhiljaa, sitten kun sen kanssa aletaan kunnolla maastoilla. Maasto meni kaikin puolin hyvin ja ilma oli ihan mahtava. Kaikki askellajit olivat käytössä eikä Tuhtokaan tainnut pukata kertaakaan. Korjaa Noora jos olen väärässä.

Perjantaina 2.3.2018 Penalla ja Tuhtolla oli kengitys ja se sujui molempien osalta oikein mallikkaasti. On Pena vieläkin herkkä naulaamiselle, mutta ei tarvita rauhoitusaineita. Viimeisen jalan kohdalla syöttelin sille heinää ja silloin se keskittyi täysillä syömiseen, loistava keino siirtää huomio ikävämmästä asiasta muualle. Kengittäjän vinkki Tuhton hankailuun oli väiveiden testaaminen karistelemalla ponista hilseitä mustalle paperille ja katsomalla liikkuvatko hilut. Lisäksi hän suositteli hankkimaan Tuhtolle sinkki&kuparilisää Pikantista. Hän tiesi jonkun hevosen jonka hankaaminen oli johtunut sinkin puutteesta ja se oli saanut apua ravinnelisästä. Toki mikäli paperitestissä näkyy elämää soitan ell ja hankin coopersectiin reseptin koko köörille.
     Kengitysten jälkeen oli vuorossa pakkailua ja siivoamista. Helmi lähti kotiin ensimmäisenä, muiden kanssa kerkesimme vielä peltoradalle. Tämän päivän liikutuksissa Siiri ratsasti Pokulla, Hanna Odinilla, Olivia Penalla ja Noora Tuhtolla. Ratsukot etenivät kaikissa askellajeissa ja shettistytöt menivät raviosuudella yhden kierroksen lähes montépituisilla jalustimilla. On hyvä alkaa jo treenailemaan omiakin lihaksiaan jos meinaa montéa startata tänävuonna. Laukassa Tuhto pukkasi muutaman kerran, mutta muutoin ponien osalta homma sujui hyvin. Siirillä ja Pokulla sen sijaan kellahti laukassa satula, jonka seurauksena Siiri maastoutui. Tynnyrimallinen hevonen, rungoton satula ja ratsastajan painon nojaaminen vain yhdelle jalustimelle toisen irrottua voi tietää kiepsahdusta vaikka vyö oli niin kireällä, ettei sitä voinut vetää joustoilla enää tiukemmalle hevosta satuttamatta. Satula asetettiin uudelleen oikealle paikalle, neiti nousi kyytiin ja matka jatkui. Hepsuilujen jälkeen loputkin junnut suuntasivat kotiin ja pian minun seurakseni ja avukseni saapui Linnea. Iso kiitos Linnealle, en olisi selvinnyt ilman sinua kun pelkään pimeetäkin niin paljon että olisin vieraassa vanhassa talossa ollut ihan paniikissa yksin.

Lauantaina 3.3.2018 ajoimme Linnean ja Annikan kanssa ponit aamutallin jälkeen. Linnea ajoi Ossilla peräponinaan Braamer. Annika ajoi Penalla ja minä olin Annikan kyydissä ja pidin peräponina Tuhtoa, sillä en ehtinyt valjastaa Tuhtoa niin että olisin ehtinyt muiden mukaan ajaen. Kävimme peruslenkin ja kaikki meni oikein hyvin. Ponit olivat iloisen reippaita ja ilma oli taivaallinen. Ajon jälkeen Annika lähti kotiin ja me Linnean kanssa päästimme Ossin ja Braamerin vielä hetkeksi juoksemaan irti peltoradalle. Braamer oli liekeissä, Ossi ei ehkä niinkään, mutta hetken ne juoksivat ja saivat ottaa ihan kunnon kiitolaukat. Tekee super hyvää. Lopuksi Linnea kävelytti poneja ja minä jaoin päiväheinät. Sitten meidän osamme oli suoritettu ja oma koti kutsui.

TORSTAI:
Kuuraisia kavereita odottelemassa aamuheiniä.

Maastoilemassa autiotalolla.

PERJANTAI:
Kuuralapsien söpöstely, venyttely ja haukotteluhetket.
Kaveruksilla mätsäävät puvut, niin Hannalla ja Siirillä kuin Nooralla ja Oliviallakin!
Vähän montékokeilua.


4 kommenttia:

 1. Kiva postaus taas! :) Meneekö ponit ensi kesänä laitumelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Jos itse saisin päättää niin isot pojat eivät menisi laitumelle ollenkaan, mutta voi olla että on pakko. Viltsu toki menee, se on kesän Virojoella poniorivarsalaitumella.

   Poista
 2. Miten tuo Ossin kuolaimeton on tehty? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varsin ovela yksilö! :D Siinä on ihan normisuitsien niskahihna ja siihen on kiinitetty remonttiturpis. Toimi Ossilla kuin unelma.

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)