perjantai 12. tammikuuta 2018

Kovia pohjia, käyntiä ja kipeä minä

Maanantaina 8.1.2018 kaikilla poneilla oli vapaapäivä. Jos joku vähintään 14-vuotias (tilanteen mukaan voitaisiin harkita myös 13v,) olisi kiinnostunut alkamaan maanantaisin Tuhton hoitajaksi, saa olla yhteydessä. Ponin kanssa olisi suositeltavaa myös talutuslenkkeillä ja mahdollista voisi olla myös ajaa tai ratsastaa. (Ratsastuksessa painoraja 50 kg.) Hoitajalta vaadittaisiin aiempaa kokemusta hevosista sekä taitoa, malttia ja kykyä toimia turvallisesti yksin ponin kanssa niin tallilla kuin maastossakin. Raha ei vaihtaisi omistajaa, mutta pihattoa joutuisi välillä siivoilemaan.

Tiistaina 9.1.2018 treenasimme Olivian ja Braamerin kanssa pohkeenväistöjä kentällä. Aluksi suunnitelmana oli ollut mennä myös hieman korotettuja puomeja, mutta koska pohja oli jäinen ja epätasainen jätimme puomit väliin. Pohkeenväistötreenit suoritettiin käynnissä kääntäen lyhyeltä sivulta uran sisäpuolelle, suoristaen ja väistättäen pitkän sivun uralle. Teimme tehtävää kumpaankin suuntaan ja alun kangertelujen jälkeen väistöt alkoivat sujua oikein hyvin. Ennen lopetteluja kävimme kurkkaamassa tarhojen viereistä peltoa ja ratsukko ravasi 3 suurta ympyrää, mutta pohja ei ollut hyvä. Tulisipa lunta!

Keskiviikkona 10.1.2018 kävimme Olivian ja Nooran kanssa maastoilemassa vihaisen mummon mäelle ja takaisin. Lenkki oli lyhyt mutta mukava. Pohjat olivat tosi kovat ja etenimme suurimmaksi osaksi käynnissä, mutta saimme otettua myös hieman ravia. Noora ratsasti edellä Tuhtolla, minä kävelin hieman jäljessä ja Olivia ratsasti Nooran ja Tuhton perässä Braamerilla. Tuhto sai harjoitella ekana menoa ja se suoriutui oikein hienosti vaikka oli pimeää. Valoina meillä oli toki kaikilla otsalamput, sekä tietysti kaikilla heijastimia. Pariin kertaan Noora joutui vääntämään Tuhton kanssa siitä jatketaanko matkaa vai ei, mutta määrätietoinen ja taitava neiti voitti. Noorassa (ja Oliviassa) ihanaa on se, että he muistavat aina ilman muistuttamista kehua ponia kun se tekee oikein. Tuhtollekin jää hyvä mieli, kun sen luovutettua taistelussa sitä kehuu paljon. Se tarvitsee välillä myös rohkaisua: aina temppuilu ei ole pelkkää testaamista, vaan joskus ponia voi hirvittää jokin asia. Tällöin on rakentavampaa kannustaa ponia ja kertoa ettei hätää ole, kun alkaa huiskimaan piiskalla. Tässä vaaditaan jonkin verran poninlukutaitoa, jota ei voi koskaan harjoittaa liikaa!
     Kuivaheinä alkaa olla lopulla, sillä viimekesän heinäntekokelit olivat aivan järkyttävän huonot. Ponini siirtyvät taas piiitkästä aikaa esikuivatulle heinälle, joka on käytännössä vain kaadettu, annettu hetki kuivahtaa ja paalattu muoviin. Säilöntäainetta siinä ei ole. Katsotaan vaikuttaako heinän vaihto johonkin, vai ei mihinkään.

Torstaina 11.1.2018 olin kipeä ja junnut kävivät tallilla keskenään. Ohjeistin heidät ottamaan otsalamput ja heijastimet ja ajamaan viiskymppisellä niin, että Olivia ja Siiri ajaisivat Ossilla ja Noora ja Hanna Penalla. Tytöt pärjäsivät oikein hienosti ja tässä on raportti Nooralta: "Ensin me harjattiin ja valjastettiin ponit. Sitten lähdettiin viiskymppiselle. Ravattiin aika vähän kun oli huonot pohjat. Ajettiin noin 40 min. Ponit oli kivoja ja reippaita. Ajon jälkeen purettiin ponit, tehtiin ruoat, vietiin pihattoon ja ruokittiin. Laitettiin poneille vähän heinää ennen ajoa ja ajon jälkeen."

Perjantaina 12.1.2018 kukaan ei käynyt tallilla, sillä minä olin kipeä ja tytöt eivät päässeet. Poneilla oli siis vapaapäivä, mutta toki ne saivat vettä ja heinää tallin puolesta. Blogin raapustelin ajantasalle ja tein harkkaan ja kouluun liittyviä juttuja. Nyt olen kyllä jo paremmassa kunnossa ja huomenna menen tallille ravitiimin ja Nooran kanssa, mikäli en yhtäkkiä koe mitään terveydentilan romahdusta. Noora tulee mukaan siksi, että hän ratsastaa Tuhtolla ja valoisan aikaan on kivempi touhuta ja totuttaa poni ratsuhommiin. Sunnuntaina Olivia ja Noora menevät maastoon omillaan ja minä saan kanssani poneilemaan Tuhton Katin, joka tulee tapaamaan pitkästä aikaa Tuhtoa!

Tylsää ja kuvatonta postausta piristämään Oonan kuvaama kuva lokakuulta.
Nyt on niin pimeää ettei kuvia arki-iltaisin saa otettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)