maanantai 4. joulukuuta 2017

Luukku 4. - Pientä sukututkintaa

Olen aikani kuluksi tutkiskellut paljon shettisten ja suomenhevosten sukuja ja sukusiitos on mielenkiintoinen ja hämmentävä asia, jota tapahtuu aika paljon tänäkin päivänä. Sekä shettiksistä että suomenhevosista löytyy esimerkiksi sisaruksia sekä tammoja ja niiden isiä, joilla teetetään varsoja keskenään. Siispä:

Luukussa 4. on pientä sukututkintaa

Sukupostin Dreamn Pedigree -toiminto (http://www.sukuposti.net/hevonen/dreampedigree) on kätevä je helppokäyttöinen väline sukujen tarkisteluun. Se näyttää sukutauluissa näkyvät samat ponit eri värein, jonka lisäksi suomenhevosilla se laskee sukusiitosprosentit ja muut valmiiksi, mutta harmillisesti se ei näytä niitä muun rotuisille hevosille/poneille. Hippoksen jalostusjärjestelmä (https://heppa.hippos.fi/jalostus/) puolestaan näyttää sukusiitosasteet ja sukuyhdistelmät myös muun rotuisilla hevosilla ja poneilla, sekä näyttää samat ponit värimerkittyinä kuten sukuposti. Lisäksi Hippoksen järjestelmässä on mielenkiintoista se, että se näyttää startanneilla poneilla/hevosilla myös ravikilpailutilastoja, kuten laukka-, voitto- ja hylkäysprosentit. Myös Hippoksen järjestelmästä voi laskea tulevia sukuyhdistelmiä "testiparitus" -toiminnon avulla. 

Suomen Hippoksen verkkoartikkelin mukaan haitallisena sukusiitosrajana pidetään usein kymmentä prosenttia. Lisäksi rotujen joihin ei tule geenejä rodun ulkopuolelta (kuten suomenhevonen, ns. suljetut rodut,)  jalostuksessa olisi hyvä pyrkiä pitämään sukusiitosprosentti alle 6,25%. Joillakin isoilla roduilla voidaan kuitenkin pitää suurtakin sukusiitosprosenttia sopivana, kuten esimerkiksi lämminverisellä ravihevosella. Yksinkertaistettuna Hippos kertoo sukusiitosprosenttien laskennasta, että esimerkiksi täyssisarusten tai tamman ja sen isän tekemän jälkeläisen sukusiitosprosentti on 25%, puolisisarusten varsan 12,5% ja serkusten 6,25%. (Back 2017.) 

Rodun sukusiitoskäyttöön vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon kyseisellä rodulla on edustajia, eli potentiaalista geenivirtaa. Sukusiitokssessa samat geenit yleistyvät ja haitalliset resessiiviset geenimuodot pääsevät enemmän esille. Myös rodun geneettinen monimuotoisuus kapenee. "Jo kohtalaisten sukusiitosasteiden (6,25 – 10 %) voidaan olettaa huonontavan muun muassa lisääntymis- ja elinvoimaominaisuuksia". (Back 2017.)


Siirryttäessä tutkimaan koirapuolen ajatuksia, löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta verkkoartikkeli sukusiitoksesta. Myös koirapuolella haitallisena rajana pidetään sukusiitoksessa kymmentä prosenttia ja suosituksena alle 6,25%. Sukusiitos aiheuttaa myös koirilla hedelmällisyyden ja elinvoimaisuuden heikkenemistä, eli muun muassa lisääntymisvaikeuksia, pentukuolleisuutta, epämuodostumia, tulehdusalttiutta ja heikentynyttä vastustuskykyä. Sukusiitoksen haitat ovat pienemmät pitkällä aikavälillä, hitaammin monen sukuposlven aikana, kuin lähisukulaisia yhdistämällä nopealla sukusiitoksella. (Mäki 2013.)

Yksittäisten rodunedustajien korkeakaan sukusiitorprosentti ei kuitenkaan ole jalostusinformaatikko Backin mukaan uhka rodulle, eikä sukusiitos periydy. Hänen mukaansa sukusiitettyjen hevosten jälkeläinen itsessään ei ole sukusiitetty, mikäli sen vanhemmat eivät ole sukua keskenään. Jatkuva toisilleen sukua olevien hevosten varsottaminen keskenään kuitenkin on asia jota tulisi välttää. Joidenkin rotujen, kuten suomenhevosten joiden geeniperimä on jo melko suppea, vähäinen sukusiitos on välttämätöntä, mutta tällöin kuitenkin on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että sukulaisuus ei ole liian läheistä. (Back 2017.)

Lähteet:

Back, S. 2017. Mitä sukusiitos on tänään - sitä sukulaisuus on huomenna. Suomen Hippoksen internetsivut. Saatavissa: http://www.hippos.fi/jalostus_ja_nayttelyt/yleista_jalostuksesta/artikkelit_-_jalostustietojarjestelma/mita_sukusiitos_on_tanaan_sita_sukulaisuus_on_huomenna.16128.news [viitattu 25.10.2017].

Hippoksen jalostustietojärjestelmä. Saatavissa: https://heppa.hippos.fi/jalostus/ [viitattu 25.10.2017].

Mäki, K. 2013. Sukusiitos. Päivitetty 2016. Kennelliiton internetsivut. Saatavissa: https://www.kennelliitto.fi/sukusiitos [viitattu 25.10.2017].

Sukupostin Dream Pedigree -toiminto. Saatavissa: http://www.sukuposti.net/hevonen/dreampedigree [viitattu 25.10.2017].

8 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Suokeilla vielä on jotain tehtävissä, mutta kolmannen lempirotuni gotlannin russin tilanne on todella huolestuttava.... niillä 16-20 sukusiitos-% on aivan yleistä.

  Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Russeja en olekkaan tarkistellut, mutta kommenttisi luettuani aloin katsoa tuntemieni russien sukusiitorprosentteja ja huonolta tosiaan näyttää. Sitä suuremmalla syyllä jalostusvalintoihin on tärkeää kiinnittää oikeasti huomiota.

   Poista
 2. Korjaan sen verran, että siis russia ei taida edes löytää alle noiden prosenttien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä iso sääli! :(

   Poista
  2. Alle kymmenen prosentin löysin, mutten äkkiseltään yhtäkään alle 6,25 %. Onneksi tarkoilla jalostusvalinnoilla prosentteja on mahdollista saada pikkuhiljaa pienennettyä.

   Poista
 3. Löysitkö siis nykyisin jalostuskäytössä olevilta poneilta alle 10 % ? Se on kyllä jo hyvin. Itseä mietityttää, onko tää ihana rotu jo niin sukusiitetty tai siis geenipohja niin kapea, ettei prosenttia ole enää valinnoillakaan mahdollista saada alaspäin? Tuo 6 % on käsittääkseni sellainen "yläraja", jonka alle tulisi pyrkiä.

  Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita Aarteen aikaisia tuttuja russeja katselin. Allgunnens Xaja on kyllä kuollut muutama vuosi sitten, mutta sillä oli sukusiitosprosentti 9.32 % ja viidessä polvessa 1.76 %. Aarteen Diivasta en tiedä meinataanko sitä käyttää siitokseen, mutta sen sukusiitosprosentti on 8.34 % ja viideltä polvelta 0.00 %. Fatiwa on yhä siitoskäytössä ja sen prosentti on 7.23 % ja viideltä polvelta 0.00 %. Sitä en osaa sanoa onko geenipohja russeilla ollut/jo liian kapea. Toivottavasti russipiireissä tutkitaan asioita ja kiinnitetään niihin kunnolla huomiota.

   Poista
  2. Österängens Felizia ponilla 9.17 % (viiden polven 0,00 %), Dalsgårds Loredana 9.70 % (1.95 %), Dotty 7.25 % (1.56 %), Fackelblomma 7.34 % (0.39 %), Najad 6.96 % (0.39 %) Ripadals Fia Lill 9.69 % (5.27 %). Näillä kaikilla alle sen 10.00 %, mutta yhtään alle 6.25 % en löytänyt. Toki on hyvä, että viidessä polvessa ollaan kuitenkin noin alhaalla. Monen näiden jälkeläisillä prosentit ovat korkeammat kuin emällään, mutta moni pysyy silti alle kymmenen.

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)