tiistai 12. joulukuuta 2017

Luukku 12. - Pieniä unelmia

Yksi toive blogijoulukalenteria varten oli, että kertoisin unelmatallistani. Pahoittelen sitä että postaus julkaistiin taas näin myöhään illalla, mutta minulla oli aiemmin teknisiä ongelmia ja kaikki mitä olin jo ehtinyt kirjoittaa katosi.

Luukussa 12. on pieniä unelmia

Mietin tätä nyt siltä kannalta, millainen talli minun olisi joskus ehkä oikeasti mahdollista saada. Toki lottovoiton tai muun ihmeen sattuessa unelma olisi aika paljon hulppeampi omine maneeseineen ja raviratoineen. Unelma olisi tietysti ensinnäkin saada oma yksityistalli ja ponit omaan pihaan. Toki tämän olisi voinut ajatella sitäkin kautta, että millainen olisi unelmatalli asiakkaan näkökulmasta.

Noh, asiaan: Tontti pitäisi ensinnäkin olla vähintään 2 hehtaaria, sillä se on minimivaatimus hevostilan tontin koolle. Tontti olisi metsäpohjainen, joskin siinä voisi olla pelto-osuutta. Peltopohjainen maa kuitenkin mössööntyy mudaksi tosi helposti, kun taas metsäpohja kestää paljon enemmän ja on rakenteeltaan erilaista. Ei olisi huono, vaikka tontti olisi myös hieman rinteessä. Rakennuksia olisi kolme: omakotitalo, autotalli ja talli. 

Autotallissa olisi lämmintä tilaa auton lisäksi trailerille ja siinä voisi olla kylmänä ja avoimena osana myös kärryvarastokatos, jossa mahtuisi valjastamaan. Ponitallissa olisi muutama karsina. Jos pysytään realistisuudessa, niin kymmenen on liikaa, mutta esimerkiksi neljä. Karsinakoko olisi varmaan 4-5 neliötä, sillä alle 108 cm ponin karsinan kokovaatimus on vähintään 4 neliötä. Toisaalta pitäisin poneja karsinassa vain erityistapauksissa, eli jos olisi näyttelyitä tulossa, poneja olisi kipeänä tai muuta vastaavaa. 

Tallin toisessa päädyssä olisi lämmin varustehuone ja toisessa päässä iso pihatto, eli karsinat ja käytävä olisivat tallin keskiosassa ja pihatosta pääsisi suoraan talliin ja toisinpäin. Pihatossa olisi sisäosan lisäksi pieni "tuulikaappi" ja ovien kohdalla olisi jotakin materiaali, joka suojaisi läpivedolta mutta josta ponit pääsisivät helposti läpi. Tallinpuolen seinässä pihaton sisällä olisi vesihana, josta saisi suoraan vettä pihatossa olevaan vesiastiaan. Kesällä vesi olisi kylmää, mutta talvella siitä saisi lämmintäkin vettä. Lisäksi pihatossa olisi ajastimella toimivat heinäautomaatit. Kuivikkeena olisi varmaan olki- tai puupellettiä, taikka purua. Turve on ihan kätevää patjojen tekoon, mutta se uusiutuu niin hitaasti että on käytännössä uusiutumaton luonnonvara. Siksi en mielelläni käyttäisi sitä. Lantala olisi säädösten mukainen ja katettu.

Kenttää minulla tuskin olisi varaa rakennuttaa, mutta hiekkapohjainen pyörötarha juoksutusta ja irtojuoksutusta varten olisi kätevä. Samalla se voisi toimia tarvittaessa sairastarhana. Unelmatallin ympäristössä olisi hyväpohjaisia hiekkatietä ja metsäpolkuja, joilla saisi kulkea ponin kanssa. Paikka olisi sellainen, ettei siellä olisi ihan hirveästi polttiaisia tai muita öttiäisiä, joista olisi suuresti päänvaivaa Braamerille. Siellä ei myöskään olisi hulluna muurahaisia. Unelmaan kuuluisi myös kävelymatkan päässä oleva uittopaikka, eikä haittaisi jos lähimmälle maneesille olisi matkaa korkeintaan 10 km ja raviradalle korkeintaan 30 km.

Tärkeä osa unelmatallin ympäristöä olisivat myös mukavat naapurit, joiden kanssa oltaisiin hyvissä väleissä ja jotka eivät harmistuisi poneista. Ei yhtään haittaisi, vaikka heidän kanssaan onnistuisi jonkinlainen molempia osapuolia hyödyttävä yhteistyökin.

En minä tällaista paikkaa varmastikaan ihan helpolla löydä tai saa hankittua, mutta se olisi perjaatteessa ehkä joskus mahdollista. Unelmistahan tässä kuitenkin puhuttiin ja pääpiirteittäin tällainen olisi minun unelmatallini! Millainen olisi sinun unelmatallisi?

Metsä- ja peltopohjaa samalla laitumella. Kuvassa Pena ja Ellu 1v:t ja Braamer 4v.

Lisätietoja karsinoiden kokovaatimuksista yms. löydät täältä: http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=883

4 kommenttia:

 1. En tiiä miksi on jotenkin kiinnostavaa kuulla toisten unelmista just esim. tallin suhteen! :D Ite en aivan noin yksityiskohtasesti osaa sanoa minkälainen on mun unelmatalli, mutta olis ihanaa omistaa issikoita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yllättävän kiinnostavaa! :D Issikat on kyllä ihania, voisin huolia yhden omaksi ratsukseni pikkuponiinien sekaan. <3

   Poista
 2. Pihaton oviin tosi kätevät on sellaset muovisuikaleet joista osan voi tarvittaessa esim kesällä irrottaa, ötökät tai vetonei siis pääse pihattoon tosin ponit täytyy opettaa kulkemaan muovien läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sellaset olis just hyvät! :) Meillä on tällä hetkellä mustan muovimaton paloja, ne on hyvät kanssa. Muin poniinit on onneksi niin viksuja ja luottavaisia, ettei mene kauaa opettaa menemään läpi.

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)