torstai 14. joulukuuta 2017

Itsenäisyyspäiväviikko ja Wanhan Holviston joulu

Maanantaina 4.12.2017 poneilla oli vapaapäivä, mutta tiistaina 5.12.2017 taas liikuteltiin sen mukaan mitä oli mahdollista. Annika, Kiia ja Henna kävivät ajamassa Tuhton ja Braamerin. Tiet olivat aika kovia ja osittain jäisiä, joten tytöt päättivät ajaa vain käyntiä, kiertäen viiskymppisen ja jatkaen sitten tielle. Ajon jälkeen tytöt juottivat poneille lämmintä vettä, jossa oli hieman hamppua seassa. Illemmalla mekin kävimme Olivian kanssa tallilla ja kokeilimme aluksi päästää koko ponilauman irti kentälle. Kenttä oli ajettu jollain niin, että kova pinta oli mennyt rikki. Pohja oli kuitenkin niin kova, että ponit arkoivat. Hetken Ossi ja Pena vähän painivat ja kaikki yrittivät juosta, mutta jouduimme luovuttamaan kesken. Sen jälkeen veimme Brankun ja Tuhton pihattoon ja kävimme vielä kävellen kiertämässä viiskymppisen niin, että Olivia ratsasti Ossilla ja minä talutin Penaa.

Keskiviikkona 6.12. oli itsenäisyyspäivä, onnea 100-vuotias itsenäinen Suomi! Kävimme Olivian ja Nooran kanssa autiotalon lenkin. Silja lopetti vakkarina, sillä hän siirtyi takaisin isompiin hevosiin. Kiitos Silja ja onnea uusille urille! Takaisin asiaan. Noora ratsasti Braamerilla, Olivia Ossilla ja minä talutin Penaa ja Tuhtoa. Ponit olivat reippaita, vaikkakin tiet olivat aika kovat. Ratsukot etenivät mahdollisuuksien mukaan kaikissa askellajeissa. Me kipsuttelimme talutusponien kanssa perässä ja vaikka ne olisivat kovasti halunneet juosta, ne saivat tyytyä korkeintaan ravaamaan sitä vauhtia kun minä kävelin nopeasti. Jos olisin juossut, olisin saattanut menettää hallinnan. Näin homma kuitenkin sujui hyvin. 
     Yhdessä kohtaa meitä tuli vastaan mopo, mutta onneksi meillä oli heijastinliivit ja pikkuvalot, joten mopoilija huomasi meidät hyvin. Hän oli ystävällinen ja pysäytti sekä sammutti moponsa, jotta pääsimme rauhassa kulkemaan ohi. Minun ponini eivät pelkää mopoja, mutta on ihanaa huomaavaisuutta nuorelta mieheltä ottaa hevoset noin hyvin huomioon liikenteessä. Hieman myöhemmin alkoi jostain kuulua hassua ääntä. Ilotulitus! Kaukana näkyi valoja ja kuului räiskettä. En ollut tullut ajatelleeksi ilotulitusten mahdollisuutta, mutta onneksi ponit pysyivät ihan rauhallisina kun raketit olivat niin kaukana. Pena hieman tuijjotteli, mutta sekään ei hermostunut liikaa kun kaverit olivat kaikki niin rauhallisia.
     Lenkki oli mukava ja sujui hyvin. Voi kunpa saisimme kunnon talven. Maailma oli kyllä itsenäisyyspäivän kunniaksi kaunis ja maassa oli iloksemme jonkin verran lunta (joka olikin mahdollistanut muutkin askellajit kuin käynnin), mutta lisää kaipaisimme kovasti. Tule talvi, tule!

Torstaina 7.12. joukkoomme palasi vanha tuttu, sillä Hanna aloitti ajavana vakkarina torstaisin. Kävimme ajamassa niin että minä ajoin Hannan kanssa Tuhtolla ja Olivia ja Noora ajoivat Penalla. Saimme luvan ajaa uittokuopan viereisellä pellolla ja siellä pohja oli oikein hyvä. Ponit joutuivat tekemään hieman töitä, sillä lunta oli pellolla yllättävän paljon ja ensimmäisellä kierroksella veto ilman uria oli aika rankkaa. Toinen kierros sujui jo kevyemmin ja yhteensä taisimme kiertää noin 4 kierrosta. Kävimme kaikki askellajit läpi ja Tuhto esitti muutaman pukin laukannostoissa. On se hassu veijari, mutta ei pukeista haittaa ole kun potkuremmi rajoittaa pukkien kokoa.
     Palatessamme tallin pihalle ponit olivat hikisiä ja tytöt kävelyttivät poneja vielä hetken sen jälkeen, kun niiltä oli otettu varusteet pois. Minun, Olivian ja Nooran odottaessa vielä kyytejä Hannan ja suunnattua kotiin, Noora ja Olivia vielä kävelyttivät Braamerin ja Ossin selästä riimuilla ylälenkillä.

Perjantaina 8.12. olin tallilla itsekseni ja siivosin ja kuivitin pihattokopin. Tämän jälkeen otin Ossin ja Braamerin tallin pihalle ja pesin niitä lämpimällä vedellä, käyttäen ämpäriä ja harjaa. Kunnollahan niitä ei voi pestä näillä keleillä ilman pesupaikkaa ja karsinapaikkoja, mutta hieman piti siistiä viikonloppua varten. Pesin hyvin myös ponien hännät ja selvitin jouhet perusteellisesti ponien kuivatellessa tallin käytävällä fleeceloimet päällä. Tiistaina kävimme Hannen kanssa kaupoilla ja ostin jouhien selvitys- ja kiillotusainetta, jota suihkuttelin poneihin runsaalla kädellä. Nyt on Braamerilla ja Ossilla perinpohjaisen selvät jouhet, joita tekisi vain mieli silitellä ja hipelöidä. Jätin ponit hetkeksi karsinoihin kuivumaan ja pakkailin sillävälin viikonloppuna mukaan Haminaan lähteviä tavaroita. Kun ponit olivat riittävän kuivat, eli vain pintakarva oli hieman kosteaa, loimitin ponit sadeloimilla ja vein ne pihattoon. Nyt ne eivät olisi aamulla pahasti mutaisia, vaikka nukkuisivat tai piehtaroisivat.

Lauantaina 9.12. oli jännittävä päivä, sillä menimme tallille ja aamusta valmistelemaan poneja Wanhan Holviston joulu -tapahtumaa varten. Ossi oli takapuolen päältä päälliskarvasta vielä hieman kostea, joten kuivasin sitä hieman hiustenkuivaajalla. Ponia ei juuri kiinnostanut, ajatteli varmaan taas, että "kaikkea toi ja keksii..."
     Tapahtuma oli suuri, mukava ja lämminhenkinen ja iloisia ponifaneja riitti. Meillä oli tonttulakit sekä ihmisten että ponien päässä ja olimme kiinnittäneet huomiota tiimimme jouluisuuteen ja siisteyteen. Ponit saivat paljon ihailua ja meitä kehuttiin kovasti. Ihmiset ottivat paljon kuvia ja myös aikuiset kävivät rapsuttelemassa poneja. Näimme myös useita tuttuja. Yhdessä kohtaa talutusalueella olleessa kaijuttimessa musiikit menivät tosi kovalle ja Ossi säikähti kahteen kertaan, mutta onneksi mitään ei käynyt kun kyydissä olleiden lapsien äidit pitivät lapsistaa niin hyvin kiinni. Paikalla oli meidän lisäksemme kotieläinpiha ihanine eläimineen, sekä hurjat määrät erilaisia myyntikojuja. Itse emme tällä kertaa ehtineet kiertelemään myyntipisteitä, mutta saatavilla oli muun muassa monia erilaisia käsitöitä sekä herkkuja. Ehdottomasti suosittelen tapahtumaa kaikille ensivuonnakin!
     Kotona Annika ja Kiia kävivät ajamassa Penan ja Tuhton. He menivät peruslenkin ilman lisäosaa ja vuorottelivat edellämenevää valjakkoa. Ponit olivat reippaita ja kotiinpäin käännyttäessä ne innostuivat vielä niin paljon, että tytöt ottivat reippaampaakin pätkää.

Myös sunnuntaina 10.12. lähdimme Wanhan Holviston jouluun ja otimme tällä kertaa mukaan Braamerin ja Penan. Kotiin jäävien Ossin ja Tuhton väliportin jätin auki, jotta ne voisivat hengailla kahdestaan kun tulevat niin hyvin toimeen. Päivä sujui taas mukavasti ja oli kyllä tosi kiva, että pääsimme mukaan tapahtumaan. Saimme paljon uutta kokemusta ja paljon hyvää mieltä. Penasta pitää kyllä vielä mainita, että se käyttäytyi todella hienosti ja oli aivan hurmaava poro-asusteissaan.
     Yksi asia minua jäi mietityttämään sunnuntailta: paikalla kävi joku mies ammattimaisen näköisen videokameran kanssa ja kuvasi meitä tarkasti ja välillä ihan tosi läheltä. Videossa kuuluu ja näkyy varmasti kaikki mitä sanoin ja tein. Minusta oli vähän hämmentävää, ettei kyseinen henkilö sanonut minulle yhtään mitään, mutta Olivia oli kuullut jonossa keskustelun. Mies oli jonkun lapsen äidiltä kysynyt, saako hänen lastaan kuvata youtubeen. Tapahtumanjärjestäjällä ei ollut tietoa asiasta, mutta jos joku teistä tietää mistä tämä video olisi nähtävillä, olisin kiitollinen vinkeistä!

Alimmassa kuvassa poroksi pukeutunut Pena poseeraa tapahtuman maskotin, Wanhan Holviston Pyryn, kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)