maanantai 6. marraskuuta 2017

Saikkua ja väliaita

Sunnuntai 29.10. sai myös olla ponien vapaapäivä, sillä minäkin tarvitsin huilipäivän. Keskustelin Penan tilanteesta iltapäivällä eläinlääkärin kanssa ja hänkin oli sitä mieltä, että todennäköisesti kyseessä on virus. Tulehdusarvoja ei tarvitse turhaan ottaa, sillä se ei kuulemma muuta hoitoa. Hoitona on nyt vähintään viikko sairaslomaa, lämmön mittaus päivittäin ja viiden päivän Metacam-kuuri. Minun pitää tutkia tarkkaan Braamer ja Ossikin, että tarvitsevatko ne kipulääkekuurin ja lomaa myös. Meiltä jäävät Pyölin halloween-kisat, eli pukuratsastus ja piste-esteet väliin. Lisäksi meitä kysyttiin Elma-messuille edustamaan, mutta emme pääse sinnekkään tällä kertaa. Noh, ei mahda minkään, nyt ollaan "karanteenissa" ja parannellaan. Myös Viltsun muutto siirtyy jonkin verran. Viruksia on nyt paljon liikkeellä eri puolilla, joten muistakaahan kaikki pestä/desinfioida varusteenne jos kuljette tallilta toiselle!

Maanantaina 30.10. kävin Pikantissa ja ostin pihattoon suola- ja kivennäiskivet. Lisäksi ostin Tuhtolle uuden riimun, klinikkareissua edeltävänä iltana rikkoutuneen tilalle. Tallilla asensin suolakivelle telineen ja vein poneille uudet nuolukivet. Niitä jyrsittiin heti innolla. Lisäksi siivosin ja kuivitin pihattokopin, mittasin kaikilta poneilta lämmöt, painelin jalkoja ja annoin Penalle kipulääkkeen (Novaquin, vastaa Metacamia). Lääke menee hienosti hamppuvellin seassa. En tiedä onko Viltsulta ennen mitattu lämpöä, reppana oli vähän järkyttynyt, mutta toimenpide sujui silti pihatossa vapaana. Päivän lämmöt: Pena 37.6, Ossi 37.5, Tuhto 37.5, Viltsu 38.0 ja Braamer 37.4. Tiukasta aikataulusta johtuen en ehtinyt ottamaan poneja pihatosta ja tutkimaan niiden jalkoja kunnolla. Painelin jalkoja ponien syödessä heiniä, painaen käteni mudan pinnan alle vuohisia tutkiessa. Enpäs muista milloin viimeeksi sormet olisivat olleet näin jäässä! Huomenna avun kanssa paremmat tutkimukset.

Täällä tietoa hevosen ruumiinlämmöstä:

Pena kärryvarastossa jalkojen taivuttelussa ja lääkinnässä.

Tiistaina 31.11. tapasimme tallilla Annikan, Kiian ja Olivian kanssa. Aloitimme raahamalla ponit kahdessa erässä tallin pihalle, jossa mittasimme lämmöt ja tutkimme jalat. (Päivän lämmöt: Tuhto 37.4, Braamer 37.3, Ossi 37.7, Pena 37.2 ja Viltsu 37.8.) Painelin, taivuttelin ja tunnustelin ponieni käpälät. Tuhto ei reagoinut mitenkään ja sen jalat tuntuivat normaaleilta. Braamer, Ossi ja Pena ovat kipeät. Kipulääkekuuri siis myös B:lle ja Ossille. Viltsu ei arvostanut kuumeen mittaamista eikä jalkatutkimuksia yhtään. Ovatko jalat kipeät, vai onki varsa vain sitä mieltä, että hänen jalkoihinsa ei kosketa? Kävimme kesälaitumella katsomassa Varsan liikkeet niin, että Tuhto oli Annikalla liinassa ja Viltsu vapaana. Kenttä on jäässä, epätasainen ja kivikova, siinä ei pysty kuin kävelemään, eivätkä ponit siinä mielellään edes kävele. Pellossa puolestaan oli ihan hyvä, vaikkakin otukset olisivat halunneet vain syödä. Varsa loikki ja juoksenteli iloisena, joten sillä tuskin on jaloissa kipua. Tuhtoa ei muutes ilman kuolaimia enää pellolle viedä, sillä meillä oli työ ja tuska sen kanssa, vaikka roikuimme Annikan kanssa yhteisvoimin liinassa kiinni. Yksin sitä ei olisi saanut pidettyä, sillä se raahasi ihan kevyesti perässään.

Ps. Tänään olikin lokakuun viimeinen päivä. Kiitos Metelle kuluneista hetkistä joukossamme ja onnea uusille poluille! Mette ei jatka vakkarina, mutta on tervetullut käymään jatkossakin.

Keskiviikkona 1.11. talleilimme Siljan ja Olivian kanssa. Ainoa poni joka on nyt liikutuskunnossa on Tuhto, joten teimme niin, että Silja tulee tänään ja Noora huomenna, kun kaksi pystyy ajamaan kerrallaan. Tallilla mittasimme ensin ponien lämmöt (ei kuumetta), jonka jälkeen Tuhto valjastettiin. Kävimme laitumilla, minä kävelin ja tytöt ajoivat. Pelto oli liukas. Suurelta osin siellä oli jäisiä lätäkköjä, mutta myös huuruinen heinä oli liukasta. Ponin askeleet lipsuivat eikä sillä ollut yhtään mukavaa. Se pysähtyi monta kertaa ja hyppi jopa hieman pystyyn kun sitä käskettiin liikkeelle. Sitä myös kismitti suunnatomasti se, että sillä oli sekki jottei se koittaisi koko ajan syödä. Kierrettyämme varovasti käynnissä yhden kierroksen, kävimme kokeilemassa vielä toista laidunlohkoa. Siellä tilanne oli parempi, vaikkakin heinä on liukasta joka puolella. Kengät pitäisi saada rautiailtakin pois. Braamerilta ja Penaltahan on jo otettu. Kierros käyntiä toisessa pellossa ja sitten purkamaan ponia. Voi nakki näitä olosuhteita taas, mutta toisaalta on kätevää että ponit ovat saikulla tähän aikaan. Jospa ne olisivat terveitä sitten, kun on hyvät pohjat?
     Ennen kotiinlähtöä vielä lääkitsimme Penan, Ossin ja Braamerin. Ossissa oli jotain outoa. Se oli pihattotarhan toisessa päässä, eikä suostunut tulemaan iltaheinille. Yleensä se on vastassa innoissaan ja höristen. Nyt se ei äännähtänytkään, vaikka kannoin sille omat heinät aitauksen takaosaan. Kyllä se toki söi, mutta hiljakseen närppien. Kaviot eivät olleet lämpimät ja vatsaäänet kuuluivat. Pyysin tallinomistajia vähän tarkkailemaan ja kertomaan heti jos on jotain. Minun oli pakko lähteä kotiin, sillä kyyti odotti pihassa. Voi kettu näiden elukoiden kanssa..!

Torstaina 2.11. Ossi oli kunnossa. Olin tallinomistajaan yhteydessä heti aamusta ja poni oli ollut aamuheinillä normaali. Illalla tallille päästyämme aloitimme Olivian ja Nooran kanssa mittaamalla lämmöt Tuhtolta ja Viltsulta (ei kuumetta), jonka jälkeen Viltsu vietiin pihalle ja Tuhto valjastettiin ajoon. Kävimme tietä pitkin naapurin kuivurilla ja takaisin. Tuhto oli kiltti ja toimi hyvin, vaikkakin sitä välillä vähän epäilytti ainoana ponina pimeässä. Osan matkaa kanssamme kulkeneet Pera ja Poku toivat siihen intoa ja varmuutta. Sekki oli ponilla päässä, mutta sitä ei tarvinnut pitää kiinni. Tiellä ei ollut liukasta, mutta pohjat ovat niin kovat, että ravaamista on turha edes miettiä. Lenkin jälkeen Tuhto hoidettiin ja vietiin ulos ja saikkuponit haettiin tallin pihalle lämpöjen mittaukseen ja lääkintään (ei kuumetta).
     Ärsyttävää kun nyt on niin pimeää ja aina on kiire. Pitäisi ostaa auto ja otsalamppu, jotta saisi ponit hoidettua kunnolla ja ilman kiirettä, siivottua pihattokopin päivittäin ja tehtyä kaikki mitä haluaisin. Huoh. Vitsuakin olisi niin kiva vielä käsitellä kun se on täällä, mutta aikataulut ovat tiukat. On ihan mahtavaa että saan lainata porukoiden autoa ja että saan kyytejä ihmisiltä, mutta oma auto olisi ihan omaa luokkaansa. Olisi enemmän aikaa, eikä tarvitsisi aina vaivata muita. Huoh taas.

Perjantaina 3.11. siirsin ponien nuolukivet niin, että niihin yltää kummaltakin puolelta pihaton väliseinää. Myös vesiastia on siirretty niin. Sitten käsittelin velilaudat ötökkämyrkyllä, jotta se maistuisi pahalta eivätkä ponit söisi sitä. Tämän jälkeen siivosin pihattokopin, kuivitin sen, mittasin ponien lämmöt (ei kuumetta) ja painelin jalat. Lääkitsin Penan, Ossin ja Braamerin (kuuri loppui) ja täytin heinäverkot. Hain poneille myös vähän oksia ja annoin päiväheinät. Olipa ihanaa päästä taas valoisan aikaan hoitamaan asioita kuntoon. Tuhtoa en ehtinyt liikuttamaan vaikka se olisi ollut hyväksi, mutta onneksi se liikkuu huomenna.

Suola- ja kivennäiskivet sekä vesiastia ovat niin, että niihin yltää kummaltakin puolelta väliseinää

Lauantaina 4.11. suuntasimme tallille Annikan ja Kiian kanssa. Aloitimme kärräämällä pihatolle kolme kottarillista turvetta ja putsasin pihaton ennen uusien kuivikkeiden kippaamista. Nyt on pehmoinen peti poneilla nukkua ja oleskella! Kiia ja Annika kävivät ajamassa Tuhtolla keltaisen talon pihan ohi ja takaisin. Poni oli reipas ja innokas. Nyt kun on taas sulaa, pystyi pitkästä aikaa ravaamaankin. Lasten poni Tuhto ei ole, mutta reippaille ja napakoille nuorille se on kiva kaveri. Sitä täytyy muistaa myös kehua paljon aina kun se on kiva, siitä söpösti huomaa kuinka se ilostuu kehuista!
     Tyttöjen ajellessa minä siivosin tallissa karsinoita ja tyttöjen palattua rakensimme ponien aitaukseen testiksi väliaidan. Tuhto oli koko ajan innokkaana apuna nypläämässä tolppia ja kerjäämässä rapsutuksia. Maa oli pinnalta sulahkoa, mutta kevyttolppien maahan saaminen oli yllättävän haastavaa. Piti etsiä paikkoja ja hakea kohtaa johon tolppa upposi. Vino aita tuli, muttaihan toimiva kuitenkin. Heh! Kun aita oli valmis siirrettiin Ossi ja B taaemmalle, eli ns. pienemmälle puolelle ja Pena, Tuhto ja Viltsu jäivät toiselle puolelle. Mietin pitkään kumpaan porukkaan Viltsun laittaisin, mutta päädyin tähän kun se hengaa yleensä Penan tai Tuhton kanssa. Oikeastaan se hengaa usein Penan kanssa ja Tuhto on alkanut hengaamaan Ossin kanssa. Noh, kyllähän ne näkevät toisensa koko ajan ja pystyvät kopissa rapsuttelemaan aidan yli. Tärkeintä on, että B ja Pena ovat eri puolilla aitaa. Viltsu siirrettään tarvittaessa toiseen porukkaan, jos Pena ei ole sille kiltti. Kokeilimme laittaa heinäverkot ja katsoimme pääsevätkö kaikki syömään. Ainakin nyt Pena laski Tuhton ja Viltsun verkolle. Tilannetta pitää seurata. Otettuamme verkot pois, annoimme poneille päiväheinät renkaisiin. Kaikki söivät nätisti Penan ensin komennettua Tuhton omalle renkaalleen. Isolla puolella on kaksi rengasta juuri tämän takia.
     Lääkekuuri loppui eilen, mutta jalat ovat noilla kolmella vieläkin herkät. Alkaa vaikuttaa siltä, että meillä ei ehkä olekkaan virusta, vaan mahdollisesti sittenkin riviä tai jotain muuta. Iho kylläkään ei ole rikki. Pitää olla taas yhteydessä eläinlääkäriin. Riviin ainoa hoito on kuivuus. Tule talvi tule! Meillä ei ole paikkaa jonne saisimme ponit ulos niin, että jalat eivät olisi mudassa. Voi elämän kevät, -kesä, -syksy ja -talvi. Pitää tutkia mitä maksaisi sora- tai hakekuorma. Sunnuntai 5.11. oli poneilla vapaa, sillä en päässyt tallille. 

Pehmoinen patja.
Reipas hönökki. Siis poni.

Tuhto "auttaa" aidanteossa.
Tuleva valjakkopari..?
Valmista! Testissä päästääkö Pena kamut verkolle. Nyt päästi ainakin.
Semmonen siitä tuli.

12 kommenttia:

 1. Miten siis ilmeni/huomasit sen jalkajutun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikkumishaluttomuutena (Pena) ja jalkojen kosketus- ja taivutusherkyytenä (Ossi, B ja Pena).

   Poista
 2. On kyllä kurjan mutaista teillä,mites sitten kun pakastuu eikö tosta tule ikävä epätasainen perunapelto? siinäkin on ikävä ponien kulkea.Ilman suodatinkangasta sora tai hake varmaan uppoaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee, siksi ois kiva saada myös lunta. :( Ja joo toki pitäisi traktorin kanssa ottaa ensin alta mutaa pois, sitten suodatinkangas ja lopuksi sora/hake, muuten uppoaa yllättävän nopsaan.

   Poista
 3. Voi vitsi ku ponien jalat on nyt tossa kunnossa. Toivottavasti ne kuivat kelit tulisivat pian.

  VastaaPoista
 4. Pelkällä sora/hakekuormalla sä et tee mitään, näillä keleillä ei mee kauaa kun sekin on poljettu sinne mutaan sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti ensin traktorilla mutaa pois, sitten suodatinkangas ja siihen päälle sora/hake. Muuten kyllä uppoaa mutaan kaikki.

   Poista
 5. Kannattaa ihan oikeasti yrittää tehdä noille pohjille jotain, tosi kurjaa tommonen :( meil meinaa olla samaa ongelmaa, mut onneksi voin kierrättää poneja aina toisissa tarhoissa/tilaa on niin paljon, että joka paikka ei ole kurassa. Talven tuloon ei ainakaan kannata luottaa enää nykypäivänä 😂 Tsemppiä teille muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Onneksi teillä on parempi tilanne. Saas tosiaan nähdä, tuleeko talvea kohta enää ollenkaan... Täytyy muuttaa pohjoisemmas! :'D Kiitos!

   Poista
 6. Voi että harmillista tuo inhottava mutaisuus! :( Poneille pikaista paranemista! ♡

  VastaaPoista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)