lauantai 11. marraskuuta 2017

Mutaa ja askelia kohti parempaa

Maanantaina 6.11. oli poneilla vapaapäivä eikä kukaan päässyt tallille, mutta tiistaina 7.11. pääsimme paikalle. Ainoa käyttöponi joka ei ole nyt saikulla on yhä Tuhto, joten meillä ei tänään ollut Olivian kanssa ratsastus- tai ajohommia. Tuhton kävivät ajamassa Kiia, Annika ja Henna. He kävivät kiertämässä viiskymppisen ja jatkoivat sen jälkeen hetken kentällä, ajaen ilmeisesti vuorotellen. Maa oli jäässä ja tiet kovat, joten he menivät ainoastaan käyntiä. Pelto olisi muuten pehmeä ja hyvä, mutta se on inhottavan liukas. Tämä syksy on ihan kamala.
     Itse aloitin siivoamalla pihattokoppia ja epätoivo iski jälleen. Surkean otsalampun valossa ei nähnyt juuri mitään ja pihaton pohja oli pelkkää kakkaa. En saa tätä yksin pidettyä puhtaana. Tulkaa ja hakekaa nuo ponit pois. Ei mutta, mietin ihan oikeasti niiden antamista ylläpitoon. Kahdelle ainakin olisi jo paikka. Seuranani pihatossa räpelsi yksinäinen talitintti. Se lenteli katonrajassa pysähtyen välillä pystysuorille pinnoille huilaamaan. Ihme otus, en tiedä oliko sillä jokin hätänä vai miksi se ei mennyt ulos. Tuntui, kuin se olisi pyrkinyt otsalampun tuomaa valoa kohti. En saanut pihattoa siivottua, sillä en nähnyt siellä kunnolla, mutta otin sieltä kuitenkin jonkin verran kakkaa pois. Täytyy hankkia sellainen akullinen työmaalamppu.
     Siivouksen jälkeen otin Penan tallin pihaan ja pesin sen jalkoja lämpimällä vedellä ämpärissä. Ämpäriajatuksesta poni ei innostunut yhtään, mutta jaloissa ollaan menty kohti positiivista. Jalat eivät olleet kipeät painellessa eivätkä taivuttaessa. Turvonneet ne ovat vielä jonkin verran, mutta jo selvästi paremmat. Kävin Penan kanssa taluttaen kävelemässä naapuritalolle ja takaisin ja poni liikkui hyvin. Testasimme myös hieman ravia, joka sujui myös hienosti. Jospa tästä on suunta kohta ylöspäin. Nelisen viikkoahan jalat ovat nyt olleet kipeänä.
      Pihatosta vielä: sisällä olevan lautaväliseinän alempi lauta oli pureskeltu melkein poikki. Sinne asennettiin kuitenkin uusi lauta, johon tehtiin vanhoista valkeista muovitolpista päälle sellainen päällinen, että nyt ei pitäisi ponien syödä lautaa!

Keskiviikkona 8.11. oli taas talliton päivä, kun kyytejä ei ollut. Torstaina 9.11. menimme tallille Olivian ja Nooran kanssa. Saapuessamme pihatolle, Tuhto oli ulkona ja kaikki muut ponit sisällä pihattomökissä. Päästääköhän Pena Tuhtoa ollenkaan sisälle? Tiistaina olin kiinnittävinäni huomiota samaan asiaan. Päätimme vaihtaa Penan ja Viltsun kahdestaan pienemmälle puolelle ja Ossin ja Braamerin Tuhton kanssa isommalle. Sinänsähän tästä ei ole pitkää iloa kun Viltsu on lähdössä heti kun mahdollinen virus on mennyt ohi, mutta koitetaan nyt toistaiseksi.
     Ajoon otimme tänään Tuhton ja Ilmarin. Noora ajoi Tuhtolla ja minä olin kyydissä, pitäen varmuuden vuoksi narussa Ilmaria, jolla ajoi Olivia. Kävimme kävelemässä viiskymppisellä, mutta käännyimme ensimmäisen pitkän sivun päässä takaisin kotiin. Oli ihan säkkipimeää ja tuuli kovaa, jonka lisäksi Ilmari oli säpsynä. Ei kannattanut lähteä metsäosuudelle, se olisi ollut turha riski. Tallille palattuamme tytöt menivät Tuhton kanssa ajamaan kentälle ja minä hoidin Ilmarin pois. Siitä tulee vielä kyllä oikein kiva ajoponi, kunhan se vain saa rutiinia ja tulee rennommaksi. Kentällä tytöt menivät käynnissä ja ravissa, mutta Tuhto oli aika haluton ravaamaan. Luultavasti siksi, että siltä puuttuu toinen etukenkä. Vai onko se sittenkin kipeä, vai johtuiko se vain siitä, että se ei pidä yhtään kentällä työskentelystä? Se oli ehkä hieman epäpuhdas. Jalat eivät kuitenkaan olleet kipeät samoin kuin noilla saikkulaisilla, joten se oli luultavimmin kengän puuttuminen, jäykkyyttä tai kinnerpatista johtuvaa epämukavuutta.

(Jos joku yli 14-vuotias olisi kiinnostunut alkamaan Tuhton hoitajaksi, niin saa laittaa viestiä. Poni kaipaisi lähinnä talutuslenkkiseuraa, mutta sitä on mahdollista ja toivottavaa välillä myös ajaa.  Hoitajan tulisi myös siivota pihattokoppia ja täyttää heinäverkkoja. Hoitajalta vaadittaisiin hyviä käsittelytaitoja, sillä Tuhto ei ole helpoimmasta päästä ja vaatii napakkuutta. Suuttua sille ei kuitenkaan saa, vaan se tarvitsee määrätietoisuutta, ja hyvin tehdessään paaaaaljon kehuja. Nuorempaa tuskin voidaan ottaa, sillä ponille pitää pärjätä yksin, ilman kenenkään apua. Toki minulle saa aina soittaa ja autan tarvittaessa, mutta tallilla ei ole kukaan koko ajan auttamassa, neuvomassa ja tekemässä puolesta.)

Perjantaina 10.11. olin tallilla useamman tunnin ja siivosin pihattokopin kuntoon. Päivänvalossa se ei onneksi ollutkaan niin paha kuin miltä aiemmin oli näyttänyt. Kakan alta paljastui vielä hyvää turvepatjaa, jonka päälle toin uutta hyvää turvetta. Lauantaina kuivitan loppuun ja hyvällä tuurilla saan vähän apuakin. Ennen en ole stressannut pihattokopin siivouksesta tällä tavalla, mutta tämä ennätysmärkä ja kamala syksy on tuonut ihan eri olosuhteet kuin ennen. Pihattokoppi on ainoa kuiva paikka, joten sen pitää olla kunnossa. Ponit viettävät siellä aikaa aina kun ulkona ei ole heinää, joten ne myös kakkivat ja pissivät sinne ihan eri tavalla kuin ennen eikä pohja pysy kunnossa yhtä helposti kuin ennen.
     Siivottuani päätin kokeilla, antaisiko Pena Viltsun syödä, jos kaksikko ruokittaisiinkin sisälle. Hämmästyksekseni Pena päästi Vilben hyvin verkolle pihattokopissa, joten nyt ne ruokitaan kokeeksi vain sisälle. Penan ei siis ole missään kohtaa ns. pakko mennä mutaan. Tarkkailla pitää kuitenkin Vilben syömisen lisäksi myös sitä, mitä tapahtuu pihaton toisella puolella. Ossi, Braamer ja Tuhto tuijottivat nälkäisinä toisten heinäverkkoa. Omat heinänsä ne saavat maasta ulkoa ja syövät nopeammin, kuin kaksikko syö verkoista. Noh, katsotaan. Ennen Penan ja Vilben heinien siirtymistä sisätiloihin kaikki kolme (B, O & T) mahtuivat yhdessä sisälle. Toivottavasti mahtuvat jatkossakin, mutta jos eivät, niin heinät siirtyvät ulos.
      Ponien vesiastia näytti samalta, kuin lätäköt maassa. Mutaisen harmaata vettä. Joku on ehkä uittanut siellä koipiaan... Omatoimiset, kun pesevät jalkansa itse. Tyhjensin ja pesin astian, jonka jälkeen raahasin sinne ämpäreillä lämmintä vettä.
     Painelin ja taivuttelin ponien jalat pihatolla. Braamer ei reagoinut enää oikein mitään. Ossi ja Pena eivät niin vahvasti kuin aiemmin, mutta molemmat jonkin verran. Mietin myös, että olivatkohan jalat hieman lämpimämmät kuin yleensä? Voi toki olla myös, että se vain tuntui siltä. Sormeni olivat niin jäässä, etteivät meinanneet edes liikkua. Illalla sovimme, että lauantaina lanataan traktorilla mutaa pois pihattokopin edestä. Jee, hetkellistä helpostusta siis luvassa ainakin, ennenkö keksitään lisäsuunnitelmaa. Onko kellään muuten kokemusta haketarhoista? En ole suunnitellut sitä koko aitaukseen, kun vain kopin edustalle ja heinänsyöntipaikalle. Hake on varmasti jonkin verran liukasta märkänä ja jäisenä, mutta hiekka pelottaa minua ähkyvaaran kannalta. Tosin, syöväthän nuo nytkin maata kun pyörittelevät heiniään mudassa, mutta hiekka on vielä huonompi vaihtoehto suolistoon.


Torstaina helpotti hieman se, että sain Oonalta lisää kuvia viime kuvauskerralta. 
Iso kiitos Oona! Alla kuvia siis © Oona Pitkonen:


11 kommenttia:

 1. Mudan seasta syödessä heinää sitä hiekkaa/maa-ainesta alkaa kertymään suoliston, ei siihen hiekkatarhaa tarvita :( mulla kanssa vähän samat ajatukset, onko tässä hevosten pidossa kuraliejussa mitään järkeä. kannattaa vaan rohkeasti kokeilla antaa edes muutama poni ylläpitoon, jos kerran hyvät paikatkin on! ei se ole lopullista, ja saat ne varmasti pois sieltä, jos jotain ongelmia tulee. sulla kun ei ole sitä autoakaan? niin ulkopuolisena ihmisenä tuntuu melko mahdottomalta ajatukselta, että pystyisit hoitamaan viisi ponia suomen kurameri-säässä. hattua kyllä nostan sulle, itse en edes yrittäisi 😂 olisi se varmasti poneillekkin mukavampaa päästä vähän muualle, jos teillä on laumahierarkiankin kanssa vähän ongelmia. toivottavasti saat asiat järjestymään, onnea jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin menee, mutta pointti olikin että hiekka on vielä huonompi vaihtoehto, siksi mietin haketta ja haluaisin kuulla kokemuksia siitä. Ei ole kyllä hevosenpidossa missään nimessä mitään järkeä millään kelillä, ainakaan tällaisella. 😂 Ei ole autoa, lainaauto 2x vk ja kyyti normaalisti 3x vk, eli 5x vk käyn. Laumahierarkia on onneksi säädettävissä kun jakaa laumaa ja vähän tunnustelee ratkaisuja. Sisätilat on ongelma. Tarvitsisi olla enemmän sisätilaa, uusi katos olisi älyttömän hyvä. Toisen maalle ei vaan voi laittaa. Huoh. Kiitos, jospa tässä jotain saisi keksittyä!

   Poista
  2. Itsellä ei ole haketta, mut oon kuullut et ois hyvä? kai sekin sinne liejuun uppoaa kuten kaikki muukin, mut se ei tosiaan ole hiekansyöjän paratiisi 😅 Ja joo, tää on aivan mahdoton sää, hermot ja järki menee... jos oisin sä, niin tosiaan yrittäisin saada ponit/osan niistä muualle, ellet sitä pohjaa uusi, niin ainakin talveksi. sulla noi vaihtoehdot näyttää olevan aika vähissä :( tai sitten voitat lotossa ja rakennat hienon aktiivipihaton huippupohjilla! T. Sama ano

   Poista
  3. Ja ponejahan en yksin hoida, silloin kun niitä pystyy liikuttamaan niin tytöthän kyllä auttavat ponien kanssa. Tää siivoominen on mun ongelma, kun kakkaa tulee nopeammin kun ehdin kopista siivota, kun aikaa siivoamiselle on silloin kun mulla on laina-auto, eli viikonloppuisin. 🙊

   Poista
  4. Toki uppoaa, mutta siksi pitääkin ottaa mutaa ensin pois ja laittaa suodatinkangas alle. (Tietty operaation saa uusia vuoden-muutaman välein.) Pohjaahan olen suunnittelemassa todennäköisesti niin, että tulee joko hiekka tai hake, siksi sitä täällä kyselin. :) Jos ei pohjalle tee mitään ja nämä syksyt on tätä nykyä tätä, niin joka talvikaudeksi pitäisi sitten laittaa ponit pois. (Lähialueella ei ole paikkaa jossa pohjat olisivat paremmat, jos ei halua ratsastuskoululle viedä ja maksaa 600€/kk/poni. Tarhausajatkin ovat mitä ovat, tyyliin 9.00-13.00.) Jos osa poneista lähtisi, niin kaikkien pitäisi lähteä, koska eihän se pohjasta hyvää tee vaikka osa lähtisi, eli jos pitää edes osan poneista, niin pohja on laitettava kuntoon, joten silloin on ehkä sinänsä sama pitää kaikki.

   Toki ehdottomasti harkitsen ylläpitoon laittoa, mutta se ei ole niin yksinkertaista. Paikat joista mainitsivat voisivat ottaa ponit vasta tammikuun alusta. Hetki siis menisi siinäkin. Jos ponit lähtevät, niin niiden vakkarit lopettavat. Huonolla tuurilla meille ei ole enää pihattopaikkaa kun ponit tulisivat takaisin. Kalliiksi tulisi toki myös. Toisessa paikassa jossa oltiin kiinnostuneita oli toisaalta kuvien perusteella yhtä hirveä tilanne kuin meilläkin, eli vähän ojasta allikkoon, mutta pihatto siellä on iso, tosin vapaalla heinällä ja lähinnä kaveriponin virkaa toimittamassa. :')

   Hyvät vaihtoehdot ovat vähissä, ymmärrät varmaan miksi stressaan. XD
   LOTTOVOITTO, missä olet?!

   Poista
 2. Voi harmi! Oisin niin halunnu Tuhton hoitajaksi, mutta oon vasta yksitoista.😭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti et missään nimessä pärjäisi Tuhton kanssa, se on oikeasti hankala. :( Meidän junnutkaan eivät sen kanssa pysty tekemään ilman minua, siksi se tarvitsee oikeasti kokeneen, vahvan ja napakan käsittelijän.

   Poista
 3. Olisi tosi hyvä jos saisit toisen kopin poneille,tosi kurjaa jos joku joutuu olemaan ulkona mudassa ja vesisateessa näillä keleillä.On kumminkin tärkeää että ponit pääsevät kuivaan ja puhtaaseen alustaan makuulle lepäämään.Ja sitten on vielä toi tarhan pohja,toivottavasti keksit jonkin ratkaisun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällähetkellä pojat mahtuvat, kun on saatu sumplittua asiat kuntoon. Koppi on jaettu kahtia ja toisella puolella on kaksi, toisella kolme ponia. Täytyy tarkkailla, että kun pienemmälle puolelle annetaan heinä sisälle, niin eihän isommalla puolella kuumene tunteet niin että Tuhto joutuisi ulos. Jos joutuu, siirretään pienen puolen heinät ulos. :) Toivottavasti tosiaan saadaan tarhan pohja kuntoon, se on kyllä iso ongelma! :<

   Poista
 4. Kauhee ku kiinnostais toi Tuhton hoitaminen, mut en tiiä onks porukat ihan niin samaa mieltä asiast. Mut täytyy kattoo jos et löyä sille ketää muuta ja saan porukat suostuteltuu nii voin ehdottomast alkaa käymää siel uuestaan!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisit kyllä ehdottomasti hyvä, jos vaan sitten pystyisit sitoutumaan käymiseen. 😊

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)