sunnuntai 29. lokakuuta 2017

VVK VI

Maanantaina 23.10. teimme aamutallin, jonka jälkeen Helmi ja Fanny pakkasivat ja lähtivät kotiin. Iso kiitos teille, oli ihan loistava viikonloppu hevostellessa, herkutellessa ja hölmöjä biisejä kuunnellessa! Teistä oli myös ihan mieletön apu, kun kaikki hommat jaettiin ja tehtiin yhdessä.
     Puoleltapäivin Ossille ja Braamerille tuli pari ratsastajaa ja sitä ennen katsoin irtona kentällä ponien energiatilanteen. Eivät olleet järin innokkaita muuta kuin syömään ja nyt ensimmäisenä kunnon pakkasaamuna (okei okei, -2,7, mutta kuitenkin) kenttä oli yhä jäinen ja kova ja B arkoi jonkin verran. Ratsastuslenkki sujui hyvin ja kivasesti. Kävimme autiotalon lenkin. Iltapäivällä vakkareita alkoi ilmestyä paikalle vähän kerrallaan ja illalla kaikki maanantain tulijat olivat paikalla. Olivia, Henna, Linnea, Kiia, Annika ja Noora. Silja tulee huomenna, Mette ei tule ollenkaan. Kuudes vakkarien viikko on alkanut!
     Olivia koitti itsekseen ratsastaa Penalla kentällä ilman satulaa. Käynnissä kaikki meni hyvin, mutta kun tuli ravin aika, Pena ei halunnut ravata. Joku siinä on vikana. Se pääsi yöksi karsinaan huilaamaan ja laitoin hierojalle/kengittäjälle viestiä, että pääsisikö hän joku päivä katsomaan Penaa. Noora ratsasti hieman myöhemmin Tuhton kevyesti kentällä (satulan kanssa) käynnissä ja ravissa. Poni liikkui hyvin, mutta loppuratsastuksesta se kiikutti Nooran kolme kertaa kentältä ulos. Kun se saatiin kulkemaan kentällä nätisti, lopetettiin. Tuhto ei oikein arvosta kenttähommia.

Tiistai 24.10., kuten kaikki muutkin päivät, alkoi tietysti taas aamutallilla. Kun tytöt kiikuttivat sisällä yöpyneen Penan pihatolle, olivat kaikki muut ponit säpsähtäneet ulos pihattomökistä. Neljä siellä siis ainakin voi yöpyä nyt. Päiväheinien jälkeen meillä oli ajoa viiskymppisellä. Ossia ajoivat Annika ja Linnea, Pena oli heillä peräponina. Tuhton kärreillä olivat Olivia ja Silja, Braamerin Noora. Mukana oli myös ajo-oppilas Ilmari, jota ajoi Kiia. Minä talutin suurimman osan matkaa, mutta loppulenkistä Ilmari kulki jo Kiian kanssa itsekseen. Henna huilaili sisällä, sillä hän on vielä toipilas. Yhden kierroksen jälkeen veimme Kiian kanssa Ilmarin ja Penan pois, muiden jatkaessa vielä noin kaksi kierrosta. Pena oli peräponina ihan ok, huomenna sille tulee hieroja. Tuhto puolestaan oli ihan intona ja liikkui hyvin. Ilmarin kanssa ei parane vielä ajella liikaa kerralla, vähän on parempi alkuun.
     Ajon lisäksi meillä oli pihattotalkoot ja siivosimme kopin ihan tosi tosi hyväksi. Lisäksi ruuvailin väliseinän lankkuihin sähkölangan kiinni, kulkemaan lautojen yläosan päällä, sillä taas lankkuja on jyrsitty.

TIISTAI:

Keskiviikkona 25.10. aamutallissa murisin hiljaa mielessäni, kun kävin kurkkaamassa pihattotilanteen. En sille, että Tuhto oli ulkona ja B, Ossi ja Viltsu sisällä, vaan sille, että ponit ovat härskisti vain työntäneet lankaa pois väliseinän päältä ja jyrsineet alalankkua lisää. Ruuvasin sinne nyt lisäruuveja ja mietin, että mitä voisin laittaa lankkuihin etteivät ponit haluaisi syödä niitä. Päädyin suihkuttamaan lankkuihin kesältä jäänyttä ötökkämyrkkyä, eli joko tein lankuista pahan makuisia, tai marinoin ne herkullisiksi. Tuloksia odotellessa. Pitää varmaan myös hakea pihattotarhaan heittelemäni oksat ja havut lähemmäs koppia, kun ne ovat nyt juoma-astian kanssa samoilla suunnilla pihaton toisessa nurkassa. Juomassa ponit kyllä käyvät, mutta oksia ei ilmeisesti jakseta käydä mutikon läpi pohraten jyrsimässä. Ei niitä ainakaan ole syöty, mutta pihaton seiniä kylläkin. Huoh.
     Aamutallin jälkeen söimme aamupalaa, jonka jälkeen otimme rennosti ja pian kaikki leiriläiset olivat nukahtaneet. Minä kirjoittelin pitkät pätkät tulevaa blogijoulukalenteria varten ja kuuntelin tasaista hengitystä. Toivottavasti vakkarit nukkuvat vielä yölläkin. Pena jäi aamutallissa sisälle, sillä puoleltapäivin sille tuli hieroja. Sisällä se pysyi puhtaana ja se asuu niin paljon ulkona, että kestää kyllä pidemmänkin ajan sisällä veden ja heinänsaannin ollessa turvattuina.
     Kävelytin ja harjasin ponin ennen hierontaa. Penan alanivelet ovat kipeät kaikissa jaloissa. Jalat ovat paksut, luut ja jänteet eivät tunnu samalla tavalla kuin normaalisti, mutta jalat eivät ole pehmeän nesteiset. Kavioissa ei ole vikaa, eivätkä ne aro koputtelua. Riviäkään se ei ole, koska iho on ehjä ja hyvässä kunnossa. Liian läheltä jalkoja ei hierottu eikä tällä kertaa venytelty, etteivät kuona-aineet lähde liikkeelle jos jaloissa on vaikka tulehdusta. Hieroja/kengittäjä suositteli pitämään viikon lomalla ja jos ei ala helpottaa/pahenee, niin soittamaan eläinlääkärille. Jumissa ponilla olivat etujalkojen koukistajat, selkä ja peppu. Jumit saatiin hierottua hyvin.
     Ajossa kiersimme taas viiskymppistä. Linnealla oli ajossa Poku, Kiialla Ilmari, Annikalla Tuhto, Siljalla ja Nooralla Ossi ja Olivialla Braamer. Ai että Ilmari on kehittynyt hienosti tässä ajohommassa. Tuhto puolestaan on oikea juntti taas, se koittaa vetää vihreälle syömään eikä juuri välitä raipasta ja komennoista. Sekki pitää ottaa taas kotikäyttöön. Ei ole laihdutuskuurilaisella helppoa, vaikka vielä ei olekkaan kunnon rajoitukset päällä heinän kanssa, ennenkö varsa muuttaa Virojoelle. Kahden kierroksen jälkeen vein Ilmarin tallille. Kiia siirtyi ajamaan Braameria ja Olivia hyppäsi Pokun kärreille Linnean viereen. Tyttöjen vielä ajellessa minä hoidin hienon pienen Ilmarin takaisin ulos ja hain Viltsun lyhyeen maastakäsittelyyn. Kertailin varsan kanssa kaikkea mitä on ennenkin tehty. On se vaan hieno ja suloinen. Varsapihatossa se saa treenailla lihaksiaan leikkien ja keväällä se varmaan tulee kotiin ohjasajon alkuopetukseen ja maastakäsittelyn kertauksiin. Kesän se taas viettää orivarsan elämää laumassa ja syksyllä alkaa ajo-opetus. Jännää, aika menee tosi nopeasti!
     Ajon jälkeen Silja lähti kotiin ja muiden kanssa meillä oli oikein kunnon varustehuoltotalkoot. Nyt on lähes kaikki nahkavarusteet taas putsattu, puunattu ja huollettu, sekä lajiteltu oikeille paikoilleen. Ylimääräisiä tavaroita on myös eroteltu ja ne tulevat myyntiin joko blogikirpparille, instagramiin ja fb-kirppareille. Iltatallissa otimme Penan taas yöksi sisälle.

KESKIVIIKKO:


Torstaina 26.10. sateli lunta. Aamulla sitä oli vain ihan vähän, mutta koko päivän tuli lisää. Illalla lunta oli jo ihan reilusti. Ajossa Annikalla ja Linnealla oli Tuhto, Kiialla Ilmari ja Noora ja Olivia ratsastivat Braamerilla ja Ossilla ilman satuloita. Tilsoja tuli jonkin verran, joten etenimme ihan rauhaksiin ja kiersimme vain yhden kiekan. Suurimmaksi osaksi käyntiä, vähän ravia. B otti muutaman askeleen laukkaakin jäätyään hieman jälkeen Ossista. Sitten se veti stopin ja pään alas, mutta Noora pysyi sitkeästi kyydissä ja hilasi itsensä kaulalta takaisin selän päälle. Hyvä Noora! Uittokuopan kulmassa Ilmari säikähti jotain, sinkaisi laukalle ja kaarsi Kiian kanssa ympyrän laukalla pellon puolella. Ensin säikähdin, mutta Kiialla säilyi ohjaus vaikka jarrut hävisivätkin ja pian poni rauhoittui. Missään nimessä se ei ole vielä valmis ja se tarvitsee paljon rutiinia ja totuttelua, mutta ai että se on silti hieno pieni mies.
     Tänään kaikki isot tytöt lähtivät kotiin. Noorakin kävi kotona, mutta tuli illalla takaisin. Torstaista perjantaihin olimmekin Olivian ja Nooran kanssa tallilla kolmistaan. Minun tehdessäni iltatallia, Noora ja Olivia hiihtoratsastivat Braamerilla tallin piha-alueella! Kyllä! Lokakuussa! Ihana talvi, älä sula pois lumi! Pena oli taas yön karsinassa.

Ps. Pihaton väliseinään taisi auttaa ötökkämyrkky, nyt ei ole jyrsitty!

TORSTAI:Perjantain 27.10. aamutallin jälkeen Noora ja Olivia kävivät kahdestaan kiertämässä viiskymppisen käynnissä ilman satuloita Braamerilla ja Ossilla, jonka jälkeen he lähtivät kotiin. Kiitos kaikille vakkarien viikolle osallistuneille, toivottavasti oli kivaa vaikka ei ihan päästy niin paljona poneilemaan kuin yleensä!
     Irtojuoksutin Tuhton lyhyesti kentällä. Lunta oli melko paljon ja homma meni suorastaan hankitreenistä. Tilsoja jäi jonkin verran, mutta kengistä huolimatta poni pysyi hyvin pystyssä. Se oli energinen ja hyväntuulinen. Viltsu minun oli ollut tarkoitus irtojuoksuttaa samalla, mutta se on ollut hieman vaisu, joten annoin sen olla rauhassa.
     Iltapäivällä Braamerin kanssa autiotalonlenkille tuli pieni perjantaityttö ja lenkki meni hienosti. Autiotalon mäen Braamer sinkaisi vanhasta tottumuksesta aika tykkinä ja vähän huolestuin, mutta pikkuneiti pysyi kyydissä eikä kovassakaan laukassa ollut mitään ongelmaa. Muutoin B oli ehkä hieman vaisu. Onko sitten jaloissa jotain, vai lumen alla tiellä oleva sora kengättömän kavion pohjaan, vai hankikahluuseen tottumattomat lihakset... Iltatallissa Penaa sisälle ottaessa kokeilin Penan ravia ja poni liikkuu reippaasti ja hyvin, ainakin lyhyellä matkalla.

Lauantaina 28.10. tein aamutallin yhdessä lomalta edellisillalta palanneiden tallinomistajien kanssa, pakkasin ja lähdin kotiin. Olin niin naatti, että päätin että Tuhtokin saa olla nyt liikuttamatta. Pahin mahdollinen tilsakeli päällä ja kaverilla kengät. Ei varmasti huono ratkaisu.

PERJANTAI:

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus taas!
  Eihän Penan jaloissa voisi olla riviä? Se voi turvottaa jalkaa ja aiheuttaa arkomista, jopa ontumista rupien muodostumisen lisäksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Riviä epäilin ihan heti alkuun, koska se olisi hyvin mahdollista saada tuosta mudasta. Minkäänlaisia ihomuutoksia ei kuitenkaan löydy, iho on ehjä ja hyvässä kunnossa. :< 🤔

   Poista
 2. Jälleen tosi kiva postaus :) Niin ihanaa kun tuli lunta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli kyllä ihanaa, harmi vaan että se meni ja suli jo poiskin. :'D

   Poista
  2. No höh :( Meillä oli ihan hyvin lunta ja pakkanen nousi -20 , mutta nyt viikonloppuna lämpötila nousi uhkaavasti niin saapa nähdä miten lumien käy :P

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)