maanantai 21. elokuuta 2017

Maastoilua ja harjoituksia

Maanantaina 14.8. tallille saapuessamme ihastuin ison laitumen lammikkoon entisestään. Harmillisesti se on kyllä jo kutistunut, mutta nyt siellä kökötti useita hanhia. Ponien ja tyttöjen kanssa kävimme autiotalon lenkin. Olivia ja Siiri ajoivat Tuhtolla, Hanna ja siskonsa Brankulla, Anski Ossilla ja minulla oli talutuksessa Viltsu.

Myös tiistaina 15.8. otin Vilpun taluttaen mukaan maastoreissulle, mutta alkumatkasta se oli aika vastahakoinen. Se ehdotti kotiin kääntymistä, mutta päätin ensin katsoa vielä hetken ennenkö veisin sen takaisin. Siinä ei näkynyt mitään vikaa, ontumista tms. Mukanamme olivat Siiri Tuhtolla ja Olivia Ilmarilla, joten seurastakaan ei ollut puutetta. On se myös ennenkin jaksanut lenkkeillä kaksi päivää putkeen. Pian varsa piristyi ja matka alkoi sujua. Toki olisin sen tarvittaessa vienyt takaisin kotiin, mutta saatuaan vähän evästä pientareelta oli kaveri taas tyytyväinen.
     Ilmari oli säpsyllä tuulella. Se kyttäili ties mitä ja erään talon pihan kohdalla se säikähti kahta aidanviereen haukkumaan rynnännyttä koiraa, kääntyi ympäri ja singahti kotiin päin kuin Naton ohjus. Olivia tippui, säikähdin jo ja tarkistin heti onko tyttö kunnossa. Ei sattunut, vähän hämmentyneen oloinen tyttö otti Viltsun kun minä lähdin Ilmarin perään. Se oli onneksi pysähtynyt vähän matkan päähän tuijjottamaan ja puhisemaan. Aluksi se ei meinannut antaa kiinni, mutta napattuani tienviereltä tupon vihreää ja juteltua rauhoittavasti se antoi minun ottaa ohjasta kiinni. 
      Olivia nostettiin selkään "koiratalon" jälkeen ja matka jatkui metsäosuuden verran rauhaksiin. Kun tulimme autiotalon lenkiltä takaisin "koiratalon" kulmalle, ryntäsi toisen talon pihasta kaksi koiraa vapaana kohti. Niiden omistaja nappasi toisen ja poistui paikalta, jättäen toisen koirista räksyttämään ja hyppimään ponien ympärille. Ihme, että sain pidettyä sekä Viltsun että lähellä paniikkia olevan Ilmarin kiinni. Onneksi Tuhto ei ollut moksiskaan. Ei Viltsukaan pelännyt, mutta olihan siitä silti kiinni pidettävä toisella kädellä, ja toisella kädellä oli täysi työ yhteistyössä Olivian kanssa pitää Ilmari käynnissä. Onneksi selvisimme tilanteesta eikä koira seurannut meitä kovin kauas. Ihmeellinen omistaja kun jätti koiran. Jos poni olisi potkaissut sitä se olisi voinut kuolla, eikä se olisi ollut meidän vikamme.
     Loppumatka sujui onneksi hyvin. Isot tytöt tulivat ajaen vastaan ja he kävivät peruslenkin. Annika ja Kiia ajoivat Penalla ja Mette ja Henna Braamerilla. Heillä meni hyvin ja molemmat ponit olivat kuulemma reippaita. 

Keskiviikkona 16.8. oli ratsastustiimin vuoro ja ensin verkkasimme ponit kaikissa askellajeissa. Sen jälkeen Olivia & Ossi ja Noora & Braamer tulivat tulevien kisojen kouluradan kerran läpi. Hienosti meni kummallakin ratsukolla, huomenna vielä kenraaliharkat ja lauantaina kisat. Seuraavaksi vähän puomeja ja sitten vähän hyppyjä. Tallin puolen pitkällä sivulla oli innarina puomi - kavaletti - puomi - kavaletti ja tarhojen puolen pitkällä sivulla oli pysty. Kokeilimme Siljan ja Nooran kanssa niin, että B ja Noora menivät edeltä ja Pena ja Silja imussa perässä. Väliä ratsukoilla oli kymmenisen metriä ja Siljalla olisi ollut tarvittaessa aikaa reagoida, jos Noora olisi esimerkiksi tippunut tai B pudottanut esteen. Tällä tavalla Pena sai uskallusta tulla esteet vetoavun perässä. Se ei ole koskaan tullut noin hyvin innaria ja tänään nähtiin myös tähän menneessä paras hyppy pystyesteelle Siljalta ja Penalta.
     Braamer oli ihan liekeissä ja Noora sai taas kerran tulla pystyn 70-senttisenä. Kokeiltiin myös 80 cm, mutta B tuli ohi, emmekä viitsineet turhaan yrittää painostaa ponia. Joskus myöhemmin paremmalla harjoituksella uudelleen, kun poni on vähän hoikistunut. Illan edetessä ötököitä alkoi olla paljon ja B alkoi hermostua niistä. Se koitti loppuverkoissa käydä piehtaroimaan, kerkesi jo kyljelleen kellahtaa! Onneksi saimme sen ylös ennen satulan tuhoutumista ja ötökkämyrkky auttoi pitämään öttiäiset kurissa.
     Myös Olivialla ja Ossilla menivät hypyt oikein hyvin. Nyt olisi tarkoitus koittaa kerran viikossa mennä vähintään puomeja tai kavaletteja. Puomit ovat hyvää treeniä ponin vatsalihaksille, jotka tukevat myös selkää. Lisäksi poni oppii hahmottamaan koipiaan ja miettimään mihin jalkansa laittaa. Loppukäynnit tytöt kävivät keskenään takalenkillä. Pikkuhiljaa alan testailemaan miten tytöt pärjäävät keskenään, sillä kun vielä vähän kehittyvät ja kasvavat, voivat maastoilla keskenäänkin. Kiia ja Simohan kävivät yksinäänkin maastossa aikanaan usein, noissa turvallisissa lähimaastoissa.

Ps. Ossilla oli tänään kengitys ennen ratsastusta ja sovitimme sille samalla Braamerin satulaa. Se on hieman pitkä, muttei mene taaimman kylkiluun yli ja voin kuulemma ihan hyvin kokeilla samanlaista satulaa Ossillekkin. Jos ei ole hyvä, niin hankin uuden. Jos jollakulla on myydä Wintec 100 -satula joko 15" tai 14", niin olen kiinnostunut!! (En tiedä onko olemassakaan 14", Braamerin oma on mittailujeni mukaan 15".)

Torstaina 17.8. Olivia ja Noora jättivät raipat pois ja viritimme heille kannukset. Tulevissa kisoissa raipat eivät ole sallittuja luokassamme, joten nyt kokeillaan. Harjoittelimme kouluradan osia, jonka jälkeen kisoihin lähtijät tulivat radan läpi. Kannusten kanssa meni hyvin. Kummallakin tytöllä on jo aika vakaa jalka, eivätkä kannukset kummallakaan häirinneet ponia. Myös radat menivät hienosti, ihanan täsmällisiä siirtymisiä ja tarkkoja teiden ratsastuksia.
     Ennen lopetteluja kävimme vielä laukkaamassa viiskymppisen pellolla ja kahlaamassa uittokuopalla. Sekä ponit että tytöt olivat ihan innoissaan laukkaamisesta, ihana saapuva syksy ja kunnon peltolaukkakisat!!

Perjantaina 18.8. kävimme maastossa pienen perjantaitytön, Olivian ja kahden Olivian kaverin kanssa. Toinen Olivian kaveri ajoi Ossilla, toinen kaveri oli Siiri ja hän ratsasti Braamerilla. Olivia ratsasti ilman satulaa Tuhtolla ja pienen perjantaitytön ratsuna oli Pena. Kävimme kipsuttelemassa rautasillalla ja takaisin. Minä kävelin/juoksin suurimman osan matkasta perjantaitytön ja Penan vierellä, mutta välillä he menivät myös keskenään jonon mukana. Siinä on taitava pikkuneiti 6v, hyvällä tuurilla hänestä kasvaa meille oivallinen tuleva ratsastava kisakuski!

MAANANTAI:
Postissa tuli kuva. Meidän ensimmäinen voitto, vaikka tässä numero 10 onkin edellä. 
Siiiiis... laitumen lammikko on kutistunut, mutta siellä on HANHIA! Olisi niin kiva nähdä miten ponit reagoisivat niihin!
Isossa kuvassa porattiin seinän telineitä kuntoon. Vilppu seurasi hyvin kiinnostuneena, nenä välillä melkein akkuporakoneen kahvaosassa kiinni. Siitä tulee remonttimies.
TIISTAI:

KESKIVIIKKO:

TORSTAI:


PERJANTAI:
Maastoilijat jonossa, sekä maailmanympärimatkaa tekevä Olivia.

4 kommenttia:

 1. Meiän shettiksellä on käytössä Kingston Ponny 15". Suosittelen kokeilemaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin tutkia saisiko sitä jostain sovitukseen! :)

   Poista
 2. Ootko kattonut esim. Pinto satulaa börjesiltä tai Claridge House satulaa hööksiltä? Noita molempia saa myös 14". Tosta hööksin satulasta oon kuullut paljon hyvää, mutta meillä on ollut pinton 15" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinton 14" on harkinnassa, koitan alkuun löytää jostain käytettynä etten häviäisi niin paljon jos onkin epäsopiva meille. (15" on liian iso.) CH-satulaa on sovitettu aiemmin ja se ei ollut meille hyvä. Kiitos paljon kommentistasi ja vinkeistäsi! :)

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)