torstai 6. heinäkuuta 2017

Varsailua ja peltolaukkaa

Lauantaina 1.7.2017 olin töissä sen verran kauan, etten ehtinyt ravitiimin kanssa ajamaan. Ossi ja Pena olivat ottaneet yhteen ja molemmilla oli useita pintanaarmuja. Pena on ottanut askeleen lähemmäs ruunaustaan. Ravitiimiläiset kävivät ajamassa omat poninsa peruslenkillä ja nyysin heiltä pari snäppikuvaa tuohon kollaasiin.
     Kun itse pääsin tallille, kävin Konootin kanssa kiertämässä viiskymppisen. Lenkki sujui oikein kivasti. Varsaa on rasittava taluttaa, kun se pörrää miten sattuu ja koittaa mennä minne huvittaa. Pikkuhiljaa se kuitenkin oppi. Aina kun se meni minusta ohi, pysähdyin. Odotin paikallani niin kauan, kunnes se hermostui ja peruutti tai muuten palasi takaisin niin että sen pää oli kohdallani, jonka jälkeen jatkoimme. Välillä vähän avitin narulla. Pikkuhiljaa se alkoi ymmärtää, että haluan olla sen pään/lavan kohdalla. Laitumen ohituksesta se ei sanonut mitään, vaikka laitumella olijat olivat hyvin kiinnostuneita siitä. Kävimme matkan varrella myös uittokuopalla, hui hirvitys! Varsan mielestä se oli varsin hurjaa, mutta lahjoin sen omenalla rannalle niin, että jopa vähän etukavioiden kärjet melkein kastuivat. Siitä se ei sanonut mitään kun varovasti jalalla roiskuttelin vettä sen jaloille, mutta muutoin vesi oli pelottavaa. Eipä siinä. Pikkuhiljaa totutellaan, lahjoen, ei meillä ole kiirettä. Kaverin perässä voisi koittaa joskus houkutella. On se söpö. Oi että.
     Kun palasimme Konootin kanssa omalta lenkiltämme, olivat ravitiimiläiset tallin pihassa. Pestiin Braamer, hoidettiin orien jäljet, ruokittiin ponit ja vietiin otukset takaisin laitumelle. Varsa, tuo pikku pirulainen, on muutes tappanut (tai sitten Kambur) laitumelta yhden vanhan renkaan joka oli suolakiviä varten. Renkaan sisältä oli irronnut metallisäikeitä, ohuita, osa pidempiä, osa lyhyempiä. Tarkkailkaa renkaiden kuntoa aina, jos sellaisia hevostenne aitauksissa on! Koitin saada kaikki säikeet kerättyä, toivottavasti niitä ei jäänyt, sillä juuri niiden kohdalle oli heitetty heinää kun palasimme lenkiltä.

Ps. Työpäivän (aamun) aikana tuli ilmoitus: Tuhto oli taas karannut laitumelta. Minna oli löytänyt sen pakopaikan laitumen metsäpäädystä ja tilkinnyt aidan useilla langoilla. Nyt ei pitäisi enää karata. Nyt kun otukset alkavat saada laitumelle lisäheinää, ei pitäisi olla niin suurta houkutusta paetakkaan.Sunnuntaina 2.7. tallille kanssani tulivat Olivia, Noora ja Iida. Heidät oli siirretty seuraavalta keskiviikolta pois, kun järjesteltiin asioita valmistautuen tuleviin raveihin. Ensin irtojuoksutimme Penan ja varsan tosi lyhyesti kentällä. Eipä tuo Konootti oikeastaan paljon Penaa matalampi edes ole, siitä tulee ihan hyvän kokoinen! Palauttaessamme pojat laitumelle, otimme vaihdossa B:n, Ossin ja Tuhton. Braamer sai normaalien varusteiden lisäksi löysän sekin, jonka tarkoitus on estää ponia vetämästä päätä alas ja vippaamasta Nooraa peltoon. Ossilla oli normaalit ratsastusvermeet, Tuhtolla hackamoret. Suuntasimme ratsukoiden kanssa Pirelintien varrella sijaitsevalle pellolle ja siellä ratsukot saivat ensin ravailla, sitten laukkailla. Braamer ei edes yrittänyt mitään, mutta Tuhto puolestaan veti päätä alas laukassa. Olivia pysyi hienosti kyydissä ja kun kiersimme lopuksi vielä viiskymppisen, ei Tuhto hiekkatiellä laukatessa yrittänyt hölmöillä. Pellolla se kai olisi halunnut ennemmin syödä kuin laukata. Ennen kotiinpaluuta kävimme kahlaamassa uittokuopassa.
Irtojuoksutuksesta kuvia:
Joskus voi riehuessa mennä nurin.

On se komee. <3

2 kommenttia:

  1. ihania noi irtojuoksutuskuvat! eikö sua koskaan pelota/harmita noi sun ponien laidunvammat ja jälkiin johtavat riehumiset? saisiko niistä vaikka kaksi eri laumaa, kun niitä kerta on nyt noin monta? kaks tai useampi ori samassa tarhassa on aina kuitenki aika iso riski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai haavoihin suhtaudutaan aina vakavasti, mutta ei ole onneksi ollut kuin ihan pintanaarmuja. Mahdollisuutta kahteen laumaan minulla ei ole tällä tallilla, ainoa toinen vaihtoehto olisi laittaa osa naapurilaitumen laumaan, mutta siellä riksit olisivat oikeasti suuret suomenhevosorien seassa. Pena kyllä ruunataan, mikäli laumassani tulee oikeasti ongelmia. (Ainoa siis, joka joskus aiheuttaa härdelliä on Pena. Ruunaus ennemmin siksi kuin eristäminen, kun sen joutuisi muuten liikuttamaankin erikseen. Nyt menee sopuisasti liikutuksessa seassa, mutta vieraassa laumassa olisi kiinnostunut muista ja stressaisi.) "Vaarallisilla vesillä" tarkoitin siis palliensa menettämistä, en sitä että olisivat vaaraksi toisilleen. Poistin sen kohdan väärinkäsitysten välttämiseksi. XD Totta kai jos oikeasti olisi jotain varaa, Pena otettaisiin laumasta pois ja ruunattaisiin.

      Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)