torstai 6. heinäkuuta 2017

Ravia, jousi poikki ja tutkimusmatka

Sunnuntaina 25.6.2017 kävimme Hannen ja Heidin kanssa poneilemassa, sillä lupasin Hannelle synttärilahjaksi poniajelun ja Heidikin oli toivonut pääsevänsä ajamaan. Braamerilla oli vapaapäivä, mutta otimme Ossin, Penan ja Tuhton ajoon. Samalla nappasin laitumelta karsinaan Viltsun, samasta syystä kuin eilen: en halunnut jättää sitä laitumelle ilman Ossia tai Penaa, sillä jos Hellu ottaisi issikat samaan aikaan jäisi varsa yksin äkäisen Brankku-sedän kanssa. Pitää sitä uskaltaa antaa jäämään, hyvin se varmasti pärjäisi. Laitumella on tilaa, eivätkä nuo minun ruunani mitään hirviöitä oikeasti ole, vähän tosikoita vain jossain kohdissa. Viltsulla on kyllä ihan mahtava asenne tähän elämään. Se yhä talsii vaan suoraan noiden ruunienkin luokse, eikä pelkää yhtään vaikka on saanut kuonoonsa. Sitten kun ruunat komentavat, se on silleen "ainiin, juu mä menen" ja elämä jatkuu. Karsinaankin se jää yksin ihan ongelmitta, vaikka hetken vähän hillustikin kun tulimme valjakoiden kanssa takaisin tallin pihaan.
     Ajolenkki sujui hyvin. Kävimme peruslenkki kolmosen, eli vanhaa Pirelintietä metsään ja keltaisen talon pihan kautta takaisin. Tämä oli Tuhton ensimmäinen ajo maastossa täällä ja ihan alkuun menimme siksi varmuuden vuoksi muiden perässä. Emme kuitenkaan kauaa jaksaneet olla hännänhuippuina, vaan pian siirryimme ensimmäisiksi. Tuhto katseli kaikkea korvat hörössä, välillä tuijjotteli, mutta ei tehnyt mitään hölmöyksiä. Juttelin sille koko ajan ja kehuin sitä. Ai että se on ihana ja olen kyllä super onnellinen siitä, että se on täällä.
     Ilma oli ihan mahtava. Aurinko paistoi, mutta tuuli niin paljon ettei ollut kuuma eikä lähes ollenkaan ötököitä. Ossi oli tänään vähän nihkeä, Pena reipas. Otimme jonkin verran ravia, mutta myös kävelimme suurimman osan. Terävimmän soran kohdalla Tuhto arkoi kengätöntä takajalkaansa ravissa, mutta käynnin kanssa ei ollut ongelmaa. Poneja hoitaessamme ja varustaessamme huomasimme myös, että nyt Ossiltakin on irronnut toinen takakenkä. Kengittäjä tulee onneksi heti ensiviikolla ja saadaan ponien kenkäasiat kuntoon. Lenkkimme oli ihana, rauhallinen ja rentouttava. Olipa hauskaa kun Hanne ja Heidi lähtivät mukaan, otetaan uusiksi joku päivä!
     Hoidettuamme, huuhdottuamme ja ruokittuamme ponit, huolsin Viltsun hännän. Sillä on hännän alla rupia, näyttää ihan kuin se olisi jäänyt johonkin kiinni ja saanut haavan, mutta luultavimmin joku on napannut sitä hännästä hampaillaan. Mistään kohtaa ei ole enää iho rikki, rupea vaan. En keksi mitään laitumelta, mihin poni olisi jäänyt kiinni, kun aidatkin ovat olleet ehjiä. Braamerilla on ollut joskus samanlaisia haavoja/rupia hännän alla, luultavimmin hankaamisesta, mutta Viltsulla ei ole mitään merkkejä hankaamisesta, kun ei ole katkeilleita jouhia eikä mitään haavoja "hännän päälliosassa". Rapsin irtoavia rupia vähän pois ja laitoin Foreverin Aloe First -suihketta. Poni oli kiltisti eikä välittänyt hoidosta. Kun veimme ponit takaisin laitumelle, Viltsu kävi matkalla tutkimassa Penalta jäänyttä ruokinta-astiaa. Koska ruokaa ei enää ollut, päätti varsa koittaa käydä kupin päälle piehtaroimaan. On se huvittava veijari! Laitumelle päästyään kaikki neljä ponia piehtaroivat. Viltsu hoiti pyörimisen liian lähellä aitaa ja ennenkö kerkesin väliin, se osui toisella takasellaan aitaan. Varsa nousi salamana ylös pinkaisten karkuun, lanka jousti ja irtosi katkeamatta. Poni ei saanut vaurioita ja pian se oli kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Yllytin ponit vauhtiin ja kaikki kolme oria laukkasivat laitumen puolenvälin tienoille Braamerin ja Kamburin luo, Viltsu roikkuen lähinnä Ossin ahterissa kiinni. Tuhto jolkotteli perässä.Maanantaina 26.7. aloitin poneilut ohjasajamalla tallinomistajan shettiksen, Ilmarin. Ennen sitä kävin kurkkaamassa omiani ja koska tuuli niin paljon, otin Braamerilta ötökkäloimen pois. Se saisi nauttia olostaan hetken ilman, nyt kun ei ollut ötököitä. Muilla poneillani oli tänään vapaa, mutta Ilmarin ohjasajon jälkeen B lähti töihin. Ansela ja Hanna tulivat ajamaan ja kävimme heidän kanssaan vanhaa Pirelintietä eteenpäin kääntyen hyvässä kohtaa takaisin. Loppuun kiersimme vielä viiskymppisen. Minä olin mukana polkupyörällä ja nappasin pientareelta muutaman kypsän metsämansikan, jotka olivat minulle kesän ensimmäiset. Kohta on taas hankala liikkua teitä pitkin pysähtymättä herkuttelemaan, hehee!Ossi ja Viltsu leikkii. <3 (Parhaat jäi saamatta nauhalle, tässä Ossi jo vähän kyllästyi.)


Tiistaina 27.6. meillä oli kengitykset. Braamerilta kiristettiin naulat, Ossi kengitettiin ympäri ja Tuhtolta ja Penalta laitettiin takaset uusiksi. Tuhto meinasi kiivetä ulkotallista ulos ja hajoittaa oven potkimalla, kun koitin laittaa sen hetkeksi kengityshärdellien keskellä sinne karsinaan odottelemaan. Pena puolestaan hyppäsi kynttilänä pystyyn nähtyään Sesse-tamman, mutta pysyi kyllä minulla käpälässä. Voihan poniinit. Pena rauhoitettiin kengitykseen domolla, jonka vuoksi sillä oli vapaapäivä, vaikka alkuun se oli ollut tarkoitus ajaa. Braamerin ja Ossin ajoivat Kiia, Annika ja Henna, minä ohjasajoin Ilmarin. Vettä tuli aika-ajoin taivaan täydeltä ja kastuttiin kaikki ihan huolella. Noh, kasvaapahan ainakin heinä... Saatiin tänään myös ihania vieraita kun Viltsun kasvattaja Asta, sekä hänen tyttärensä sekä ystävänsä kävivät kylässä.

Yläkulmassa Viltsu ja kasvattajansa tytär. <3

Keskiviikkona 28.6. kävimme autiotalon lenkin ajaen Olivian, Nooran ja Igun kanssa. Olivia ajoi Penaa, Noora Brankkua ja Igu Ossia. Minulla oli talutuksessa Tuhto, osan matkaa kävelin, osan istuin kärrien kyydissä. Ajelujen jälkeen otimme Olivian kanssa yhteisen projektimme Ilmarin ratsuhommiin ja kävimme kipsuttelemassa viiskymppisellä. Ilmari laukkasi ensimmäistä kertaa ratsastaja selässään ja meni hienosti!Torstaina 29.6. ei päästy Lappeen raveihin. Suuren suuri harmistus, vetoautosta etujousi poikki. Päädyimme sitten Annikan, Linnean, Nooran ja Olivian kanssa pitkälle maastolle tutkimaan uutta reittiä. Osuimme ensiarvauksella oikeaan reittiä miettiessämme ja nyt meillä on uusi aivan ihana, noin 11 km pituinen reitti. Olemme käyneet sitä kumpaankin suuntaan jonkin matkaa aiemmin, muttemme koskaan vielä olleet uskaltautuneet jatkamaan sitä läpi asti. Ilma oli ihana ja vaikka paarmoja olikin paljon, oli kyllä ainakin minun mielestäni ihan mahtava reissu! Annikalla ja Linnealla oli ajossa Tuhto, minulla B. Noora ratsasti Penalla, Olivia Ossilla. Ponit käyttäytyivät hienosti ja olivat iloisen reippaita. Kertaalleen kävi vähän hassusti: Ossilla oli kukkahakkissuitset ja korvahuppu. Suitset menivät vähän hassusti kun poni huiski ja pyyhki ötökäitä, ja suitset tippuivat. Ei siinä mitään, takaisin päähän kunnolla ja matka jatkui. Loppulenkistä Ossi yllätti: viimeisessä laukassa se vetäisi yht'äkkiä sivuun, pää alas ja syömään. Olivia raukka sai ilmalennon nokkosia kasvavaan ojaan, josta kävin hänet äkkiä nostamassa ylös, yrittäen olla tukehtumatta nauruun. Nokkoset pistelivät, mutta tilanteen koomisuus kyllä nauratti meitä kaikkia. Takana tullut Noora oli lentänyt äkkipysäyksessä Penan kaulalle ja Penan alettua syömään hän oli myös tupsahtanut maahan. B oli pysähtynyt hienosti (ajoponit ravasivat), Tuhto tössähtänyt minua päin, muttei pahasti. Ei muuta kun kuskit takaisin kyytiin ja kotimatka jatkui. Hyvänmielen lenkki, Ossi-kommelluksista huolimatta.

7pv ilmoituskielto. Savitaipale jäikin sitten siitä väliin.


Perjantaina 30.5. poneilla oli vapaata ja minulla talliton päivä. (Töissä olin, kuten useana muunakin päivänä olen ollut.) Heti kun kerrankin olen menemättä tallille, niin johan Minnalta tuli viestiä: Tuhto oli paennut laitumelta, mutta antoi kuitenkin ongelmitta kiinni ja joutui hetkeksi sairastarhaan miettimään tekojaan, ennenkö Minna ehti tutkia mistä poni oli paennut. Voihan otus! Pitää lisätä laitumelle heinää, kun ovat kasvuston aika hyvin nakertaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)