torstai 1. kesäkuuta 2017

Kenkiä, kuvia ja kaikkea muuta

Sunnuntaina 28.5.2017 laitettiin Tuhtolle kaikki ja Penalle takakengät. Tuhto käyttäytyi tosi hyvin, välillä vähän kyseli jos ei laitettaisikaan, mutta oli kuitenkin loppuunsa oikein nätisti. Penalle laitettiin domoa kielen alle ja rauhoitettuna kengityksessä ei ollut mitään ongelmaa. Poni jäi torkkumaan karsinaan kaikki kengät napakasti jalassa. Tutkittiin kengittäjän kanssa myös vähän Tuhton ontumisen mahdollista syytä. Lapa on jumissa, mutta missään ei ole nestettä eikä poni arista mistään painelua. Käynti on puhdasta, ravi ei. Etupolven taivutuksessa ontuu hieman enemmän, muttei onneksi mitenkään huolestuttava. Eläinlääkärille toki näytän, mikäli ei ala parantua, mutta koko ajan on ollut parempi.
     Kengitysten jälkeen meillä oli korttikurssille menijöiden, eli Nooran, Olivian ja Anselan kanssa valjastusharjoitus kilpakärrien eteen. Tytöt saivat myös kokeilla ajaa kilpureilla kevyesti kentällä. (Hetki käyntiä ja kierros ravia/tyttö.) Harjoitusponeinamme toimivat Ossi ja B. Tutustumassa oli lisäksi Hanna, joka aloittaa ajavana maanantiavakkarinamme.

Ps. Hyvää synttäriä Tuhto 8v ja Kiia 15v!

Maanantaina 29.5. sain ruokiksella vahvistettuksen Ellun lähtöpäivästä, kun Minna laittoi viestiä. Sekä haudan kaivaja että hirvimies pääsevät paikalle kahdeksas päivä. Ajatus ei kulkenut seuraavalla tunnilla ja kun minulle esitettiin kysymys, en osannut vastata. Pyysin anteeksi ja poistuin luokasta. Itkin käytävällä. Kyllä hävetti, mutta ei aina vaan saa pidettyä itseään kasassa. Ei tällaisessa tilanteessa... Tuo poni merkitsee minulle ihan järjettömän paljon.
     Illemmalla kävimme ajamassa Anselan, sekä uutena aloittaneen Hannan kanssa. Anskin ajokkina oli Ossi, meillä Hannan kanssa Braamer. Kävimme rauhallisen lenkin, vanhan peruslenkin ison mäen alkuun ja takaisin, ponit olivat reippaita ja iloisia. Metsässä oli jo hyttysiä, hyh! Annika harjasi Elmerin ja kävi syöttelemässä sitä viiskymppisellä. Penalla ja Tuhtolla oli vapaa.

Ps. Hyvää synttäriä meidän enkelikoira Ninolle!

Tiistaina 30.5. Annika, Kiia ja Mette kävivät ajamassa Penan, Braamerin ja Ossin. Minä harjailin sillä välin Ellua, selvitin sen jouhet, kävelytin vähän Tuhtoa ja kaivelin kaikille poneille suitset. Laura tulisi ottamaan kuvia. Saisin kuvan minusta ja kaikista viidestä elämäni ponista. Siitä kuvasta olen haaveillut jo pitkään, enkä uskonut koskaan saavani mahdollisuutta siihen. Nyt saan sen, sekä muistokuvia Elmeristä. Tytöt ja ponit kävivät ajelemassa vähän keltaiselta talolta eteenpäin ja kääntyivat takaisin. Ponit olivat reippaita ja Pena meni edellä. Koitamme vuorotella "johtoponia", etteivät muut totu menemään vain Ossin perässä. Ossi on kyllä paras johtoponi, Braamerin takana on aika turhauttavaa tulla Ossin kanssa kun B on niin lyhytjalkainen ja lyhytliikkeinen siihen verrattuna.
     Viiden ponin kuvaaminen samaan aikaan niin että yksi ihminen pitää kiinni ei ole helppoa. Varsinkaan, jos ponit eivät ole vielä olleet laitumella sinä vuonna ja kuvataan vihreällä. Tuskallinen kokemus, hermoja raastava, mutta juuri sen kuvan halusin. Tuli karjuttua muutama ruma sana... Onneksi on tuttu ja ammattimainen kuvaaja, sekä loistavat avustajat (kiitos tytöt!). Ryhmäkuvan jälkeen Laura otti kuvia Annikasta ja Ellusta, sitten minusta ja Ellusta, sekä pelkästään Ellusta. Annikan sormelle kävi onnettomuus Elmerin ja leivän kanssa, kun poni nappasi vahingossa sormesta kiinni, mutta onneksi ei tullut pahempia vaurioita vaikka kivuliasta olikin. Varokaa aina jos syötätte kädestä ja muistakaa aina kysyä omistajalta, saako ponille ylipäätään antaa herkkuja kädestä. (Miun poneille saa mun luvalla, mutta monille ei saa, etteivät oppisi puremaan ja ettei kävisi vahinkoja.)

Iso kiitos sinulle taas Laura, me ootellaan kuvia täällä innoissamme. <3

Keskiviikkona 31.5. aloitimme niin, että otimme kaikki paitsi Tuhton tallin pihaan harjaukseen. Harjasin ja varustin Elmerin. Talutin sen kentälle, Olivia kiipesi selkään... otimme kuvia, joissa Ellulla oli ratsastaja kyydissä. Käyntiä mentiin ehkä 10 metriä, muutoin seisottiin paikallaan. Halusin muistoksi myös pari kuvaa, joissa poni on ratsuna. Sitten palautin pienen suloisen ponini Tuhton kaveriksi pihattoon ja menimme varsinaisten ratsukoiden kanssa kentälle. Silja ei päässyt paikalle, joten Olivian ratsuna oli Pena, Iidan Ossi ja Nooran Braamer. Tehtävä oli yksinkertainen ympyrätehtävä, mutta kiinnitimme huomiomme istuntaan ja ratsastajan asentoon. Tunti sujui kivasti ja kaikilla meni hyvin. Pena ei vielä laukkaa ympyrää ratsastajan kanssa yksinään, mutta Ossin perässä sujuu. Pikkuhiljaa opetellaan. Ilma oli koko ajan sadetta enteilevä ja aiemmin oli jo satanut. Ihanaa, pelloille vettä jotta kasvavat! Loppukäynneissä sitä tulikin sitten hetki ihan taivaan täydeltä. 
     Ratsastuksen ja varusteiden pois ottamisen, sekä harjauksen jälkeen syöttelimme hetken koko ponilaumaa vihreällä. Ne ovat ihan hulluna onnessaan saadessaan vihreää, voi että ne ovat varmasti riemuissaan sunnuntaina! Tik tak, kello käy. Toisaalta odotan laitumellelaskua, toisaalta toivoisin että aika pysähtyisi. Elmerin lähtöön on huomenna enää viikko. Ei niillä ole hätää jotka lähtevät. Niillä on suru, jotka jäävät. Jos saisin yhden toiveen, toivoisin että olisi olemassa taivas.

En oo unohtanu sitä mitä sanoin, en oo luovuttanu siitä minkä vannoin, ja jos sanoinkin sen ääneen liian harvoin, niin sua jatkuvasti mielessäni kannoin.

SUNNUNTAI:
Siellä ne taas otti rennosti. Alhaalla rauhoitettu Pentti ja uljas Tuhtis.

MAANANTAI:

TIISTAI:
Ajokuvat © Mette, alareunan Ellu ja minä © Laura Taimioja.

KESKIVIIKKO:
Yläkulmassa Tuhto ja Ellu kuikoilevat kentälle päin. Ihana kun Ellun ei tarvitse odotella yksin, se ei hirnukkaan nyt kun sillä on ystävä. Alakulman kalterikuvassa minä vahdin pihaton sisällä kun ponit söivät, Olivia ruokki Ellua pihaton aitauksen ulkopuolella (se saa lääkkeen niin syö ulkopuolella) ja Iida ja Noora täyttivät heinäkasseja.

Olis siitä tullut varmasti hieno ratsu. <3

 


13 kommenttia:

 1. Voi Ellu <3 ihan tulee kyynel silmään kun näitä lukee.. :(
  Ps. mitä syötät sun poneille kun niillä on noin hyvin kasvaneet harjat? <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on raskasta aikaa. :( <3 Toisaalta on ihanaa, että meillä on mahdollista ottaa muistokuvia, päästää se vielä kerran laitumelle ja saadaan tilaisuus hyvästellä. <3

   Biotiiniä syötin joskus, mutta en huomannut juurikaan eroa. Ellu puolestaan on syönyt MSM:ää jo pitkään ja yhdessä kohtaa rupesin miettimään, että liekkö sillä olisi yhteys siihen, että Ellulla on niin upea tukka. Nyt ollaan syötetty pitkän aikaa MSM:ää koko laumalle ja se tuntuu vaikuttaneen! MSM on hyväksi myös nivelille, joten ehdottomasti suosittelen. Imeytymisen parantamiseksi syötämme myös ruusunmarjaa. :)

   Poista
  2. Lisäksi olen kieltänyt jouhien liiallisen harjaamisen, emme selvitä jouhia päivittäin, ja isot takut avataan aina varovasti ensin sormin. Selvityksessä kannattaa käyttää myös selvitysaineita jouhien säästämiseksi. :)

   Poista
 2. Onko tuo teillä käytössä oleva Wintec-satula ollut hyvä? Olen miettinyt sitä omalle ylikorkealle shettikselle. Heiluuko selässä ja onko hyvä istua? Mietin myös et onko liian pieni tälle jätti shettikselle...:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut ihan hyvä. :) Ei heilu selässä, on hyvä astua ja saa kivasti säädeltyä liikuttelemalla paneeleita (tarroilla kiinni). Lihavalle hyvä kun on tuollainen lettu. Huonona puolena se, että paneelit on aika ohuet, eli jää helposti painamaan selkärangan kohdalta varsinkin takaa. Säkätilaa ei hirveesti ole myöskään.

   Poista
 3. Anteeksi, mutta mikä Elmerillä on? näyttää niin hyvältä ettei uskoisi että on niin kipeä että täytyy lopettaa.Löysin vasta blogisi niin sen takia en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa mitään, aina saa kysyä. :) Elmerillä on paha nivelrikko, irtopaloja ja kasvuhäiriöstä johtuvaa kystamaista muodostumaa. Diaknoosin jälkeen on eletty 1,5-vuotta eteenpäin ihan ok ennusteella, mutta nyt viimeinen puoli vuotta on ollut pelkkää alamäkeä. Nyt tilanne on tullut siihen, ettei Ellua voi edes kävelyttää 1,5km pidempiä lenkkejä, jos niitäkään. Polvet on kipeät. Seisoessa menisi vielä jonkin aikaa, mutta en todellakaan halua odottaa sitä päivää, kun ei itse nouse enää ylös. Joinain päivinä Ellu vielä juoksee ja riehuukin, toisina ei edes halua kävellä. Ei se ole hevosen elämää. Ei enää sen arvoista, joten päästän irti. <3

   Poista
 4. tullee itellekki kyynel silmään ku lukkee näit sun tekstei ellusta:'( muistan sillo ku se oli varsa ja näin sitä pikkuvirralla nii se oli kyllä nii ihana ja on varmasti vieläkin. jaksamisia ja ottakaa porukal kaikki ilo irti yhteisistä ajoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana ja hyvin rakas. <3 Kiitos, me otetaan!

   Poista
 5. Ihana pikku ellu❤️ Näyttää vähän helinältä💙

  VastaaPoista
 6. Kiitos selvityksestä mikä Elmerillä on,todella surullista paljon jaksamista tulevaan.

  VastaaPoista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)