lauantai 25. maaliskuuta 2017

Tutkimusretki ja hyppelyä maneesilla

Lauantaina 18.3.2017 kävimme Annikan ja Linnean kanssa ajamassa pitkästä aikaa asfalttitietä pitkin, jatkaen hiekkatielle jolle pääsee sitä kautta. Ponit olivat reippaita ja varsinkin kärjessä hölkkäävä ajokkini Braamer oli oikein pirtsakalla päällä. Se kiisi ravissa kuin pikkuinen raketti ja kyttäili kaikkea. Kerran se hyppäsi hurjan sivuloikan, kun hölkkäsimme asfalttitien reunassa hiekalla. Onneksi ei ollut autoa kohdalla, vaikka toisaalta toki kävelemme tai pysähdymme aina kun tulee auto.
     Kävimme pidemmällä kuin olemme aiemmin käyneet. Löysimme ihanan lyhyen metsätiepätkän hakkuun keskeltä, tutustuimme siihen ja käännyimme kohti kotia. Kun saadaan ponien kuntoa parannettua, jatkamme hiekkatietä vielä pidemmälle eteenpäin, sillä sitä kautta pitäisi päästä lenkkinä louhokselle ja sitä kautta kohti peruslenkkiä ja kotiin. Pohjat olivat suurilta osin jo tosi hyvässä kunnossa, vain harvassa kohtaa oli sen verran liukkaampaa että kävelimme.
     Autoilijoiden käyttäytyminen on kyllä mielenkiintoista seurattavaa. Asfalttitiellä rajoitus on 60 km/h, mutta moni auto meni ohi paljon lujempaa. Harva henkilöauto hidasti ollenkaan, jotkut vähän. Yksi tai kaksi hyvin. Vastaan tullut suuri puurekka puolestaan hidasti meidät huomatessaan ajoi ihan 10 pisteen arvoisesti. Kuski oli tosi huomaavainen ja kiitimme. Ammattikuskeista kuulee paljon pahaa, mutta usein tosi hyvääkin! Ne joihin me olemme törmänneet, ovat olleet todella viksuja. Muistakaa aina kiittää autoilijaa joka hidastaa huomatessaan hevosen!

Sunnuntaina 19.3. oli jälleen maneesipäivä. Kaikki ratsuiluponimme lähtivät mukaan ja tytöt pääsivät hyppäämään rataa. Aluksi Noora ratsasti Penalla ja Olivia Ossilla. Apuna ollut Annika talutteli Braameria. Hyppäsimme ristikoita. Ensin yksi kerrallaan, sitten kolme putkeen ja lopuksi ratana. Pena ei mennyt mitenkään ihmeellisen hyvin, mutta se opettelee vasta ja siitä tulee kyllä hyvä!
     Ristikoiden jälkeen Noora vaihtoi Penasta Braameriin ja minä nostin esteet 40-50 cm pystyiksi. Viimeisestä esteestä tuli 55 cm, sillä pystynä niihin tolppiin ei saanut matalampaa. Koska Ossi oli jo hypännyt, Olivia hyppäsi sen kanssa pystyinä vain radan läpi, sillä aikaa kun Noora verrytteli Braameria. Ossi oli jo vähän väsähtänyt ja vaikka rata sujui muuten ihan hyvin, poni meni viimeisestä esteestä ohi. "Tuu uudestaan tää linja". Ja viimeisestä ohi. Uudestaan, viimeisestä ohi ja pudotus. Kerran vielä. "Mä en tota hyppää, menkää kuulkaas keskenänne!" oli Ossin kanta, ja se heitti Olivian alas pari laukkaa ennen estettä. Siis kyllä. OSSI HEITTI RATSASTAJAN ALAS. Oliviaa ei onneksi sattunut, laskin esteen ristikoksi ja ratsukko ylitti hyvin. Kiitos Ossi, olit reipas. Loppuverkat ja loppukäynnit, Nooran vuoro.
     Noora ja B tulivat ensin pari kertaa ensimmäisen esteen oikein hienosti ja onnistuneesti verkkahyppyinä. Seuraavaksi oli tarkoitus jatkaa ekan jälkeen kahdelle seuraavalle ja sen jälkeen oltaisiin tultu ratana, mutta voihan Braamer ja jättiloikat. Ekalla alas, kun ponilla ihan ihme hyppy. Tarvitsee todella harjoitella tekniikkaa, sillä B:n loikka suuntautuu usein vain ylös, kuin saalistavalla ketulla, eikä siinä ole mitään mahdollisuuksia pysyä kyydissä. Laskin esteen ristikoksi ja ei kun uudestaan. Toinen samanmoinen loikka ja Noora lensi taas. Nyt sattui, oikeasti, mutta urhea ratsastaja kiipesi uudelleen kyytiin. Sanoin ettei tarvitse yrittää enää, mutta tyttö halusi. Viimeinen hyppy onnistui ja jätimme tältä kertaa hypyt siihen. Hankalampi kerta siis tänään, mutta vaikeuksien kautta voittoon.

Ps. Nyt on pyydetty ulkopuolista valmentajaa muutaman viikon päähän pitämään tytöille estetreeniä, miun pitääkin ottaa kamera mukaan!


4 kommenttia:

 1. Sitkeä tyttö tuo Noora!

  VastaaPoista
 2. No ompas sinulla vekkuliponeja kun tuntuu että joka kerralla joku lentää alas (saattaahan vika olla myös kokemattomissa ratsastajissakin, en tiedä) Ulkopuolinen valmentaja voi olla ihan hyvä keino, itse sitä ei saata "huomata" kaikkia juttuja kun omat ponit kuitenkin kyseessä. Ulkopuolinen erottaa aika hyvin treenattavat asiat. Mutta kyllä se tästä lähtee rullaamaan, onnea ja menestystä tuleviin kisoihin (itse odotan innolla näkeväni ponisi raveissa palkintopaaluilla :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ossilta tämä oli uutta, Braamerille yleistä. B ei sulata ratsastajalta virheitä vaan vippaa herkästi alas, jonka lisäksi sen hyppytyylissä on reilusti vielä hiomista (välillä hyppää hyvin, välillä vain ylöspäin). Braamer tosiaan heittelee ratsastajia kyllä tasaisellakin ja vaatii ratsastajalta paljon.
   Juuris siksi ulkopuolisen valmentajan hankinkin käymään, kun on hyvä saada erilaista näkökulmaa aina välillä. Lisäksi harkkarithan ei koulussakaan pidä estetunteja eikä niistä ole näyttöjä, joten vaikka sain pitämästäni koulutunnista näytössä kiitettävän, mun koulutus ei tavallaan riitä estetunteihin. XD

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)