lauantai 18. helmikuuta 2017

Kysymyspostaus

Normipostausten väliin kysymyspostaus, pientä vaihtelua taas! Kiitos kaikille kysymyksiä laittaneille! Saa halutessaan laittaa lisääkin kysymyksiä, voin alkaa pikkuhiljaa luonnostelemaan seuraavaa. Myös muita erikoispostausehdotuksia otetaan vastaan.

 • Kuinka monta vuotta oot harrastanut hevosia? Aloitin ratsastuksen 6-vuotiaana, eli noin 17-vuotta. 
 • Minkä rotuisen hevosen/ponin ottaisit seuraavaksi? No jos ihan minkä tahansa voisin saada, niin tietysti Tuhton ja se on shettis. Mutta jos muuten vaan, niin issikan tai suokin. Se voisi sitten olla puoliksi (tai vaikka kokonaankin) meidän äitin, että silläkin ois oma hepsu. 
 • Ootko aatellut joskus tulla korrille vaikka tunnille, kun sun äiti käy siellä ratsastamassa? Olen miettinyt, varmaan joskus tulenkin. Nyt vain ei ole oikein rahaa, aikaa eikä innostusta ratsastaa. 
 • Aiotko työskennellä ammatiksesi hevosten kanssa? Haaveilen sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta, joten mahdollisesti kyllä. 
 • Mitä näet elämässsäsi tapahtuvan seuraavan viiden vuoden sisään? Valmistun koulusta ja menen töihin. Sen tarkemmin en osaa yhtään sanoa, tässä olen matkan varrella oppinut, että elämässä saattaa tulla eteen vaikka mitä. 
 • Mikä on Ellun tulevaisuuden suunnitelma? Meinaatko elättää sitä "oloneuvoksena" koko loppu elämänsä vai miten? Sen kanssa tehdään kaikkea mitä pystyy, eli lenkkeillään taluttaen, ohjasajellaan, uitetaan, mahdollisesti ajellaan jne. Ainoa vaatimus minulla sille on elämisen arvoinen elämä, eli voi elellä oloneuvoksena minun puolestani, kunhan on onnellinen. Toisaalta, sen hyvänä pysyminen vaatii sitä että sillä on takapäässä lihaksia tukemassa polvia, joten ihan mitään tekemättä sitä ei voi pitää. Mahdollisuuksien sallimissa rajoissa siis edetään, mutta sen eläminen ei ole taloudellinen kysymys. Olen kyllä valmis tekemään mitä täytyy. 

© Fanni. Ellu itselleen ominaiseen tapaan omii Ossin taisteluparin, kuten jo vuodesta 2014.

 • Miten laihdutusprojekti sujuu? Omani huonosti, ponien hyvin! :D Pitää koittaa ottaa VVK:lla (talvilomalla) rakennekuvia vertailua varten.
 • Poniesi lempinami? Niille maistuu kyllä melkein kaikki. Voisin kuvitella, että porkkanat ja omenat veisivät voiton jos ponit saisivat päättää (mikäli laidunruohoa ei lasketa). 
 • Mitä lisäravinteita ponisi syövät? Kaikki saavat ruusunmarjaa ja MSM:ää, mutta Ellun MSM:ässä on seassa glukosamiinia. Lisäksi Ossi, B ja Pena saavat magnesiumia, mutta rajaan sen varmaan takaisin vain Ossille. 
 • Paljonko ponisi saavat heinää päivässä? Tällä hetkellä 4 kg / vrk, vähän enemmän sitten kun ovat laihtuneet.
 • Suosikkikuvaajasi? Laura Taimioja. 

https://www.facebook.com/laura.taimioja

 • Millaisella diilillä sulla on ponit tallissa? Vuokraatko koko pihattoa vai maksatko per poni-hinnan vai miten? Per poni hinnalla, vähän omalla sovituksella. 
 • Kuinka usein käyt tallilla, monta ponia liikutat kerralla? Yleensä käyn tallilla 5-6 kertaa viikossa. Se montako liikutan kerralla, riippuu tilanteesta. 
 • Onko sun tavoitteena saada joskus hepat omaan pihaan? Millainen ois sun realistinen unelmien talli? On tavoitteena, sitten joskus kun muutan omakotitaloon. Unelmien talli tehtäisiin vanhaan hyväkuntoiseen navettaan ja siinä olisi 3 karsinaa joihin poneja saisi tarpeen mukaan (esimerkiksi yöksi ennen näyttelyitä). Sen toiseen päätyyn tulisi pihatto, jossa olisi kunnon tuulikaappi ja sisäosuus jne. Varustehuoneen pitäsi olla iso ja lämmitetty. Vintillä voisi olla heinävarasto, sekä mahdollisesti jotain pienehköjä leiritiloja. 
 • Miten hoidat Braamerin ihottumaa? Hoidamme Braamerin kesäihottumaa rasvaamalla, pesemällä ja loimittamalla. Lisäksi se söi viimekesänä bye bye itch -yrttiä, seuraavaksi kokeilemme ehkä better summeria. Pesussa ja rasvauksessa meillä on Solhedsin tuotteita. 
 • Mitä Tutille on tapahtunut kun sitä ei enää ole koskaan? Eläinlääkäri totesi Tutilla selässä ja jaloissa niin pahat ligamenttivauriot, että se sopii enää vain ihan kevyeen käyttöön, eikä ollenkaan enää esim. ratsastukseen. Siksi se meni siitoskäyttöön ja sen tilalle tuli uusi poni jolla voi ajaa ja ratsastaa.

On sitä kyllä ikävä. <3 Tutti, Little Mike's Girl. <3

 • Milloin maalautat traikun, vai ootko maalauttanu jo? Heti kun on rahat kasassa ja kun keksin että kuka sen urakan tekis. Iso homma, kun ensin pitää raapata vanhat pois ja sit vetää uudet päälle. Ennen kesää on kuiteki pakko saada tehtyä, mätänee kohta rakenteet kun pääsee vesi puuhun kiinni. 
 • Koska poneilla on seuraava startti? En osaa sanoa, heti sitten kun voi ajaa kilpaa ilman kenkiä ja kun sattuu sopiva startti. Viimeistään varmaan Lappeen poniraveissa 25.5.2017. 
 • Onko jo raveja suunnitelmissa? Muita ei vielä sen tarkemmin kuin nuo Lappeen poniravit, mutta mahdollisuuksien mukaan yritetään päästä mahd. paljon raveihin. 
 • Haluaisitko Penan joskus montéen? Haluaisin, ja kyllä se meneekin jos ei mitään elämää mullistavaa tapahdu.
 • Ketkä kaikki on startannu sun poneilla? Linnea Mikkola, Kiia Tervonen, Helmi Nurmikumpu ja Annika Mettinen. Kaikki on / on olleet meidän omia tyttöjä, Helmi ei käy enää. (Vinkkinä Helmi, jos kiinnostaa palata takas ponimaailmaan niin Linnean lopettaessa Ossin ravikuskipaikka aukee. Hehe.) 
 • Mitä kaikkea oot harrastanut, tai mitä haluaisit harrastaa? (Ponien kanssa tai ilman.) Ponien kanssa harrastetaan kaikkea mahdollista... pitääks ite osallistua vai riittääkö jos innolla vien noita mein lapsia ja nuoria noitten kanssa kaikkialle? Kotona harrastaminenkin on harrastamista eiks vaan? Eli ajoa, agia, maastakäsittelyä, lenkkeilyä, ohjasajoa, uittamista, juoksuttamista liinassa ja irtona, näyttelyitä, maastotaitojuttuja jne. Kaikkea mitä keksitään! Ilman poneja oon harrastanut mm. balettia, jumppaa, yleisurheilua hetken, judoa, (ratsastusta,) lenkkeilyä koiran kanssa ja ilman, salilla käyntiä jne.
 • Päätitkö itse poneillesi nimet? Elmerille olen päättänyt sekä virallisen- että kutsumanimen. Ossin nimet olivat valmiina, Penalle päätin kutsumanimen (oli entisessä kodissaan Mosse) ja Braameria kutsuin ensin Reimaksi. Siitä kuitenkin väänneltiin kaikkea mistä en tykännyt, joten se palasi aika pikaisesti Braameriksi. 
 • Mikä on sun lemppariväri shettiksissä? Cremello. Cremello ois ihana! Muita yli-ihania on mm. hopearuunikko, hallakko, ruunihallakko ja hiirakko. Ennenkö mulla oli ponia, haaveilin rautiaasta orista jolla ois vaalee tukka. Ossi sopii siihen aika just eikä melkeen..! 
 • Jos vaihtaisit poniesi varusteiden värit, mitkä värit tulis kellekkin? Braamerille pinkki, Ossille sininen, Penalle keltanen ja Ellulle oranssi. (Penan värin piti aluksi olla keltanen, mutta mulla oli vihreetä kamaa ennestään ja keltasena ei oikeen mitään... siksi sille tuli vihreä.) 

Ellu ja Helmi 2015. Ellulle voisi hyvin sopia myös oranssi.

 • Oletteko menossa ponien kanssa tänä vuonna näyttelyihin/käyttöluokkiin, minne? Mennään näyttelyihin ainakin Savijärvelle, Harjuun ja Ypäjän kansallisiin, muista en vielä tiedä. (Raha)tilanteen mukaan. Saviksella mennään myös käyttiksiin, Ypäjälle ehkä kanssa jos mennään yöksi (käyttikset la, rotukehät ja handlerit su). Junnuhandlerit on myös Harjussa eli sinne menee ruunat tyttöjen kanssa, samoin Ypäjälle. 
 • Oletko kisannut käyttöluokissa tai agilityssä? En vielä. 
 • Aiotko kokeilla joskus parivaljakkoa poniesi kanssa? Aion. Kotonahan olen ohjasajanut Penaa ja Ellua parina, mutta parivaljakkovaljaisiin ja -kärreihin minulla ei ole vielä rahaa. 
 • Mitä ponioripäivillä tapahtuu, uskotko että Ossi ja Pena saisi palkinnot? Kyllä mä uskon että kumpikin voisi kakkospalkinnon saada. Rakenne kummallakin on ihan hyvä. Penan laukkakin on kehittynyt ihan hyvin ja menee koko ajan parempaan suuntaan, kuten koko poni. Sielähä on rakennearvostelu, irtona esitettävä laukka, sekä käyttökoe.(Käyttökoe ei ole pakollinen, mutta jos sitä ei suorita ei voi saada I-palkintoa, jollei ole korvaavia kisatuloksia.) Käyttökokeesta en vielä tiedä tehtäisiinkö ajaen vai ratsain. Ajaen esittäisin itse, mutta toisaalta jos olisi hyvät ratsastajat, oisi aika hienoa jos esitettäisiin ratsain. 
 • Haluaisitko ostaa itsellesi shettistammaa? Mistä mahdollisesti? En halua tammaa itselleni. Haluaisin joskus liisata yhden tamman Ossille ja Yhden Penalle, että voisin saada molemmista oman kasvattivarsan. Jos ne varsat olisivat tammoja niin voisin tamman pitää, mutta oreja toki toivoisin. Kaksi laumaa on hankalampi kuin yksi. 
 • Ootko miettiny hankkivas lisää poneja? En vielä. Näissä on ihan tarpeeksi. Ehkä joskus sitten tulevaisuudessa omaan pihaan, ne Ossin ja Penan varsat. TOSIN, Tuhton hakisin heti jos saisin. 

Ossi Savijärvellä 2016 © Sallis Lindqvist.

2 kommenttia:

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)