sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Luukku 18. - Tekijänoikeudet

Ystäväni vinkkasi minulle tästä aiheesta, joka tuntuukin olevan aina ajankohtainen. Tämä herättää varmasti paljon ajatuksia, laittakaa ihmeessä kommenttia tulemaan! (Muistakaa kuitenkin asiallisuus ja rakentava keskustelu.) Muoks. ja juu, on varmasti sanomattakin selvää että tämäkin teksti on isolta osin mielipidekirjoitus.

Luukussa 18. on asiaa tekijänoikeuksista

Kun olin kymmenvuotias, kaverini näytti minulle miten tehdään virtuaalikenneli. Teimme sen freewebsiin ja kaverini neuvoi miten sinne saa kuvia. "Kirjotat vaan Googlen kuvahakuun rodun mistä haluat kuvia ja kopioit sieltä". - Niin ei saa oikeasti tehdä! Olimme lapsia ja tietämättömiä, emmekä tarkoittaneet tehdä väärin. En kuitenkaan ihmettele miksi monet lapset kopioivat kuvia luvatta, jos heidän keskuudessaan leviää tieto että se on täysin sallittua.

Monet nuoret ja aikuisetkaan eivät ymmärrä tekijänoikeuksia, tai sitten he eivät vain välitä. Toki joskus kyse on unohduksestakin. Monet laittavat toisten kuvaamia kuvia facebookkiin, instagramiin ja vastaaviin, ilman minkäänlaista mainintaa kuvaajasta. 

Mietippä kuvaajaa, joka esimerkiksi ratsastuskilpailuissa seisoo koko päivän radan reunalla ottaen kuvia jokaisesta ratsukosta. Kuvia tulee 2000 kpl ja vaikka kisapäivä on ohi, on kuvaajalla yhä iso urakka edessään. Kuvat täytyy käydä läpi karsien huonot otokset, jonka jälkeen jäljelle jääneet fiksataan parhaaseen mahdolliseen kuntoon ennen kuven jakamista. Ei välttämättä kuullosta isolta urakalta, mutta ihan tasan tarkkaan on! Se, että mainitset kuvaajan kuvan yhteydessä on pienen pieni vaiva, pystyt siihen varmasti.


Kuvankäsittely ei ole kuvan manipuloimista, vaan sen muokkaamista parhaaseen mahdolliseen muotoon:


Mikä on jo suorastaan törkeää on se, että rajataan kuvassa oleva vesileima pois ilman kuvaajan lupaa. Siis mitä ihmettä? Kuka sellaista oikeasti tekee? Valitettavasti näitäkin sankareita löytyy... Jos haluat kuvan ilman vesileimaa, sinun täytyy kysyä sitä kuvaajalta.

Mitään kuvia ei saa julkaista ilman kuvaajan lupaa. Kuvien luvaton kopiointi ja jakaminen on tekijänoikeusrikos, ja asia voidaan viedä viranomaisille. Kuvien luvattomasta levittämisestä voi saada ihan oikeasti sakkoja. Tämä ei ole pelkkä pelottelujuoni, vaan ihan oikeasti totta. Muistakaa, että kuvia ei saa myöskään muokata ilman kuvaajan lupaa.

Copyright --> Tekijänoikeus --> Kuvaajan nimi --> ©

Kerran kun kirjoittelin tänne siitä, kuinka minua harmittaa kun kuviani jaetaan ilman kuvaajan nimeä, joku kommentoi että minun pitäisi lopettaa kuvaaminen jos niin paljon harmittaa. "Ei se ole iso juttu". No ei varmaan sulle ole, mutta mulle on. Ei varmaan sitten pitäisi kauppaankaan laittaa tavaraa, koska joku ei välttämättä halua maksaa. No okei, vähän kärjistetty vertaus, mutta kumminkin. Oikeasti, minunko pitäisi joko lopettaa kuvaaminen kokonaan, tai vain sallia ihmisten tehdä kuvillani mitä lystäävät? Moni kuitenkin ihan oikeasti haluaa ottamiani kuvia käyttöönsä ja merkitsee kyllä copyt huolella.

Vesileiman sijoittaminen keskelle kuvaa estää rajaamasta leimaa pois. Kuva © Oona Pitkonen


HAASTATTELUT


Haastattelin muutamaan valokuvausta harrastavaa ystävääni. Kysymykset olivat:
 • Miksi kuvaat esimerkiksi ratsastuskilpailuissa, raveissa tai näyttelyissä?
 • Miltä sinusta tuntuu kun näet kuvaamiasi kuvia netissä ilman mainintaa kuvaajasta?
 • Onko jotain mitä haluaisit sanoa tekijänoikeusmerkinnöistä?


Kati Mört / http://sydamenlyonti.blogspot.fi

 • Ihan vain kuvaamisen ilosta, on mahtava tunne kun saa napattua jonkun todella onnistuneen kuvan. Lisäksi ravit ja muut ovat loistava paikka harjoitella valokuvaamista ja nähdä samalla paljon erilaisia hevosia!
 • Todella raivostuttavaa, tulee aina sellainen olo että miksi ihmeessä edes vaivaudun kuvaamaan. Näille ihmisille en monesti vaivaudu enää uudelleen kuvaamaankaan, tällaisten ihmisten vuoksi myös intoni valokuvaamista kohtaan on hieman laskenut lähikuukausina.
 • Tekijänoikeusmerkinnät saattavat tuntua tavallaan "turhilta pikku jutuilta" ja "sehän on vain yksi kuva", mutta vaikka kuvaajan mainiseminen on pieni teko joka tuntuu helposti unohtuvan - kuvaajalle sillä on oikeasti suuri merkitys. Oikeastaan minun mielestäni kuvaajan mainitseminen on kuvaajalle ehkä se kaikkein paras kiitos.


Suvi Tirronen / http://saippua.kuvat.fi

 • Olen aina tykännyt kuvailla kaikenlaista ja koska hevostapahtumissa tuli käytyä muutenkin, oli luonnollista ottaa kamera mukaan. Nykyisin asiassa kiehtoo ehkä eniten mahdollisuus oppia jotain uutta ja mahdollisuus saada (ehkä joskus) otettua edellisiä parempia kuvia. Lisäksi palkitsevaa on kun kuvattavat haluavat kuvia itselleen, eli ne ovat ainakin jollakin asteella onnistuneet.
 • Kuvat ilman copymerkintöjä ovat turhauttavia. En pyydä kuvistani maksua, joten ei luulisi copyjen merkkaamisen olevan iso vaiva siitä että kuvat saa käyttöönsä, mutta aina se ei kaikilta onnistu. Sen takia käytänkin nykyään vesileimaa kuvissa. Suurin osa ihmisistä kuitenkin merkitsee copyt asianmukaisesti, kiitos siitä heille!
 • Merkitsemällä tekijänoikeudet kunnolla kuvien (tai minkä tahansa muun) yhteyteen voidaan parhaiten vaikuttaa siihen, että jatkossakin ihmisillä on käytettävissään kuvia ilman jättikokoisia vesileimoja, tai että kuvia ylipäätään luovutetaan käyttöön.


 • Kuvaan enimmäkseen omaksi ilokseni ja siksi että kehittyisin kuvaamisessa. Kuvaaminen on yksi niistä harvoista asioista, jossa koen olevani oikeasti hyvä. Onnistumisen tunne on varmasti itse kullekin tärkeä ja mieltä piristävä asia, jota haluaa kokea mahdollisuuksien mukaan enemmän ja enemmän, vaikka välillä tulisikin kehittymisessä takapakkia.
 • Ylipäätään kuvien näkeminen ilman tekijänoikeusmerkintöjä tuo ensimmäisenä mieleen ajatuksen, että kuvaajaa ei arvosteta. Ns. copyjen merkitseneminen ei vie niin paljoa aikaa tai teetä niin paljoa vaivaa, että sitä voisi käyttää syynä kuvaajan mainitsemattomuuteen. Toinen ajatus on, ettei kuvan lataajalla ole oikeuksia kyseisen kuvan käyttöön, jota puolestaan yritetään piilotella puuttuvilla tekijänoikeusmerkinnöillä.
 • Jos aiot ladata someen kuvan joka ei ole omaottamasi, mainitse jo pelkästään reiluuden nimissä kuvan ottaja kuvan yhteyteen. Maininnalla myös näytät kuvaajalle, että arvostat hänen kuviaan, sillä jos et arvostaisi, miksi edes käyttäisit niitä?


Fanni Snellman
 • Jos mulla sattuu olee aikaa ja paikal on tuttui kisaamas. Tosi monet kisaajat tykkää ku niitte suorituksist on kuvii ja iteki oottelin innoissaa kuvii omalt radalt sillooku viel kisasin.
 • Ei kiva. Pitäis aina mainita kuvaaja.
 • Kysykää aina saaks kuvii jakaa eri kohteissa ja miten haluaa kuvaajan nimen mainittavan (esim linkki nettisivulle).


Laura Taimioja / Laura Taimioja Photography

 • Aloitin hevoskuvaukseni ratsastuskilpailuja ja näyttelyitä kuvaamalla. Niissä oppii hyvin kameran käyttöä kun olosuhteet vaihtelevat hurjasti (maneesista ulkokentälle ja aurinkoisesta säästä kaatosateeseen). Liikkuvasta tai näyttelyissä seisovasta hevosesta onnistuneen kuvan saaminen vaatii taitoa mutta on loppujen lopuksi arpapeliä. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin saada onnistunut kuva jossa on kaikki palikat kohdallaan. Kuvaan yleensä kilpailuissa nykyään omaksi huvikseni mutta välillä tuntuu mukavalta kun joku kilpailija ilahtuu kovin ottamistani kuvista joita hän saa muistoksi. Kilpailijoilla kaikilla ei ole omaa ammattikuvaajaa mukana kaikissa kisoissa. Kuvaan välillä myös tapahtuman järjestäjän pyynnöstä, ns. tapahtuman virallisena kuvaajana, jolloin kuvauspäivät voivat olla hyvinkin pitkiä ja niitä hyviä kuvia olisi pakko saada syntymään.
 • Miltä sinusta tuntuisi jos joku levittelisi sinun vaivalla tekemiäsi taideteoksia ties missä? Mikäli törmään jossain luvatta kopioituun kuvaan niin tottakai silloin tulee pala kurkkuun ja itselle aika halpa olo. Ei ole niin suuri vaiva enää nykyaikana jos viitsisi kysäistä kuvaajalta, onko ok käyttää kuvaa jossain. Tekijänoikeuslaki sanoo että kuvia saa kopioida omaan käyttöön (esimerkiksi oman tietokoneen taustakuvaksi) myös ilman lupaa mutta jos kuvaa sitten laittaa julkiseen levitykseen (esimerkiksi Facebook), pitää ehdottomasti olla kuvaajan lupa kuvan julkaisuun. Mikäli kuvaan on kysytty lupa mutta kuvan yhteydessä ei ole mainintaa kuvaajasta niin pidän sitä lievempänä kuin luvatta esillä olevaa kuvaa. Ainahan sitä toivoisi oman nimen olevan jossain kuvan yhteydessä joko kirjoitettuna kuvatekstiin tai itse kuvaan. Itse ainakin arvostan sen verran muita kuvaajia ja heidän vaivannäköään että laitan kuvaajan nimen näkyviin. Myös kuvaajalta voi kysyä, haluaako hän ehdottomasti nimensä kuvan yhteyteen.

Vesileima kannattaa sijoittaa kuvaan niin, ettei sitä ole helppo rajata pois.
Jos haluat kuvan ilman vesileimaa, sinun täytyy pyytää sitä kuvaajalta.
Kuva on © Suvi Tirronen, kuten vesileimasta näkee.

KERTAUKSENA:

 • Kuvia ei saa kopioida ja levittää ilman kuvaajan lupaa.
 • Kuvissa olevia ei saa rajata pois ilman kuvaajan lupaa.
 • Kuvia ei saa muokata ilman kuvaajan lupaa.
 • Kuvien luvaton kopiointi ja levitys on rikos, joka voi johtaa viranomaistoimiin, jopa sakkoihin.
 • Merkitsemällä kuvaajan ja noudattamalla kuvaajan antamia ohjeita osoitat myös kuvaajalle, että arvostat häntä ja hänen kuvaamiaan kuvia.
 • Kun kuvaajan työtä arvostaa, hän jaksaa kuvata jatkossakin.

Kuvaajan asettamat ohjeet tulee aina lukea huolella ja niitä pitää noudattaa.


Sitten loppuun vielä ne virtuaalitallit ja -kennelit sun muut sellaiset. Usein kuvaajat antavat kuvissa esiintyvien henkilöiden, sekä kuvien eläinten omistajien käyttää ottamiaan kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kotisivuilla. On kuitenkin eri asia käyttää kuvaa virtuaalieläimellä ja siihen tuleekin aina pyytää kuvaajalta erikseen lupa. Monet kuvaajat eivät anna kuviaan virtuaalieläimille, mutta kyllä sellaisiakin kuvaajia löytyy jotka antavat. Tsemppiä etsintään!

Tässä joitakin sivuja, joilta löytyy kuvia mm. virtuaalitalleille:
Ps. muistakaa näistäkin lukea ohjeet ennen kopiointia!

6 kommenttia:

 1. Jos ja kun julkaiset valjastusvideon niin milloin? Minulle olisi ainakin siitä apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on julkaistu jo, löytyy siitä postauksesta kun Oona kävi täällä. :)

   Poista
 2. Tiedän itse sen tunteen, kun joku ei mainitse kuvaajaa, jos käytää mun ottamia kuvia. Eri asia on esim jos otan kavereille kuvia, se ei haittaa. Ja meillä perheen keskeiset kuvat ovat kaikkien käytettävissä. Mutta, olen ottanut kuvia erilaisia tapahtumia varten, ja en tietenkään laittanut vesileimaa, koska jotenkin oletin, että jos olen ainoa joka ottaa kuvia, on se helppo muistaa kuka ne on ottanut, mutta ei mun nimeä missään mainittu, vaikka olivat tietoisia että kuvat tulivat multa. Ottaa se vähän päähän, mutta siitä on opittu, ja nykyään ei kuvat lähde minnekään ilman vesileimaa. Todella hyvä ja ajankohtainen postaus, etenkin koska nykyään todella monen kuvia kopioidaan laittomasti.

  VastaaPoista
 3. Ihan asiaa koko teksti!
  P.S sun blogi pääs mun blogin Lemppariblogit -postaukseen :)

  VastaaPoista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)