torstai 15. joulukuuta 2016

Luukku 15. - Ruunausjuttu

Huhhuh! Nyt on koulu tältä vuodelta paketissa. Edessä on kolmen viikon loma, vaikkain jokaisen arkipäivän olen töissä. Pakko on, kun pitää saada rahaa Penan hampaan paikkaamiseen. Iltaisin ei kuitenkaan tarvitse koulutehtäviä rustailla, joten pistän blogin taas pikapuoliin kuntoon, kun jaksatte vielä hetken odotella. Tässä luukussa teille vähän throwbackkiä, eli alkuvuodesta shettislehteen kirjoittamani juttu Elmerin ruunauksesta.

Luukussa 15. on ruunausjuttu #throwback

"Tätä ei sitten kannata välttämättä käyttää jalostukseen..." vihjasi eläinlääkäri varovasti, kun nelivuotiaan orini Pikkuvirran Elmerin takapolvet oli röntgattu. Löydöksenä oli nivelrikko, sekä kasvuhäiriöstä johtuvaa kystamaista muodostumaa. Vastasin heti, että olin jo aiemmin päättänyt ruunata ponin, kunhan ensin katsottaisiin päästäänkö elämää jatkamaan näiden polvien kanssa. Eläinlääkäri sanoi, että ponistani tulisi vielä ihan hyvä kevyen käytön ajoponi.

Parin kuukauden päästä klinikkareissusta olin hankalan päätöksen edessä: ruunattaisiinko poni kotona avoruunauksella, vai klinikalla umpiruunauksella. Päässäni pyörivät kauhujutut tuttujen kertomista komplikaatioista ruunauksen yhteydessä ja valintani vaakakupissa painoivat turvallisuus, helppous ja hinta. Kotiruunaus maksaisi vähän yli 300€, mutta se tulisi olemaan pysty- ja avoruunaus. Haavaa pitäisi huuhtoa pari kertaa päivässä juoksevalla vedellä, joka on hankalaa pihattoponin kanssa tallilla, jossa ei ole ylimääräistä karsinaa eikä pesupaikkaa. Klinikalla tehtävässä umpiruunauksessa, jossa poni ruunataan makuullaan leikkauspyödällä, ei ole muita jatkotoimenpiteitä kuin lääkintä ja kävelytys. Hintaa klinikkakäynnille kertyisi vähän yli viisisataa euroa, plus lääkkeet ja bensakulut. Lopulta valintani ei ollut vaikea, vaan soitin Porvoon hevosklinikalle ja varasin sieltä ruunausajan Elmerille. Sain ajan noin kuukauden päähän ja jännitys alkoi heti kuplia hiljaa vatsani pohjalla. Toivoin, että kaikki menisi hyvin.

Tiistaina 8.3.2016 heräsin kauan odotettuun, jännittävään ja hieman pelottavaan ruunauspäivän aamuun. Mukaani reissuun lähtivät kaksi ponityttöä, Linnea ja Annika. Elmerin kaveriksi ja samalla kertaa rokotuskäynnille lähti toinen nelivuotias orini Olkijoen Osmo, alias Pena. Matka klinikalle sujui hyvin, vaikka keli oli loskainen, sumuinen ja näkyvyys todella huono. Olimme perillä vähän etuajassa, mutta pääsimme heti sisälle. Ensin rokotettiin Pena.

Kello 10.52 Elmeri sai ensimmäisen esirauhoituspiikin ja pian sen jälkeen toisen. Teho oli nopea ja poni alkoi pian nuokkua. Odottelimme jonkin aikaa, kunnes 11.25 aikoihin Elmerin kaulasta klipattiin karvaa pois ja siihen ommeltiin kanyyli. Samalla kuunneltiin sydänäänet ja annettiin penisiliinipiikki. Sitten odottelu jatkui. Ellu hengitti raskaasti ja kuullosti aivan siltä, kuin se olisi kuorsannut. 11.35 aikoihin poni siirrettiin pehmustettuun huoneeseen, jonka jälkeen annettiin taas rauhoittavaa ja odoteltiin. Sen jälkeen meidän piti tyttöjen kanssa mennä klinikan toimistoon istuskelemaan ja odottelemaan. Harmi, ettei ruunausta päässyt mistään seuraamaan. Olen ollut kahdessa kotiruunauksessa mukana ja tämänkin olisin halunnut nähdä. Meitä jännitti ja odotus tuntui hurjan pitkältä.

En muistanut merkitä moneltako Elmeri siirrettiin takaisin pehmustettuun huoneeseen heräämään, mutta 12.25 aikoihin se oli jo ylhäällä. Se pissaili monta kertaa ja hoiperteli muutamia askelia ympäri huonetta. Yhteensä klinikalla meni aikaa noin kolme tuntia, klo. 10.30–13.48. Mukaan kotiin pyysin Elmerille tarjotun penisiliinin sijaan sulfaa, sillä se on helpompaa, mutta silti toimivaa ja minua kauhistuttaa pistää penisiliiniä. (Olen pistänyt ennenkin, mutta minulla on irrationaalinen pelko, että osun suoneen.)

Kotimatka meni hyvin ja Elmeri majoittui seuraavat kolme viikkoa sairastarhassa. Kävelytimme sitä tyttöjen kanssa pari kertaa päivässä. Turvotusta tuli jonkin verran, mutta poni parantui nopeasti ja nyt meillä on iloinen, tyytyväinen, mutta vähän rauhallisempi Elmeri!

Hintaa käynnille tuli 618€ sisältäen ruunauksen (520€), sulfat ja Penan rokotuksen. Siihen päälle voidaan laskea vielä bensat. Tyyristä hommaa, mutta kaikki sen arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)