tiistai 16. elokuuta 2016

Parivaljakkoa ja muuta mukavaa

Maanantaina 25.7.2016 Simo ratsasti Ossilla maastossa, autiotalolla päin. Ossi ei ollut säikkynyt mitään ja ratsukko oli edennyt kaikissa askellajeissa pohjan sallimissa rajoissa. Lenkin jälkeen Simo oli huuhtonut hikisen ponin letkulla, ruokkinut sen ja laittanut ötökkämyrkkyä. Kotitiellä Ossi oli ravistellut päätään tosi paljon, varmaan ötököiden takia ja suitset olivat lähteneet korvien takaa. Simo oli kuitenkin saanut korjattua ne takaisin kommelluksitta. Myös bootsi oli tippunut, mutta myös löytynyt.
     Aada ja Iiris eivät päässeet paikalle, vaan siirsivät tulonsa huomiselle, kun Annika puolestaan ei pääse huomenna. Olivia kuitenkin otti Ellun talutukseen, kun he lähtivät isommalla porukalla (Sulo, Ellu, Pera, Jilke) talutuslenkille, käsittääkseni viiskymppiselle päin. Braamerilla puolestaan oli vapaapäivä ja Penan ajoin minä. Tarkoitukseni oli hölkötellä rauhassa viiskymppisen pellolla (josta on rehut tehty ja joka on hetken käytössämme), mutta Penalla oli taas virtaa. Se pysyi hyvin käpälässä, muttei kyennyt hölkkäilemään rauhassa. Reipas ravi oli se sen juttu. Lisäksi vähän piti säikystellä jotain metallisia traktorin osia pellon reunassa, sekä trukkilavaa ja pyöröpaaleja. Eihän ne pyöröpaalit muuten, vaikka ovat valkoisessa muovissa, muttakun niiden päällä oli sellainen sininen peite... Huii. Ei me pahasti säikytty, mutta kyttäiltiin kyllä kovasti, eikä haluttu liian lähelle. Sain minä sen tutkimaan kaikkia ja toteamaan että tavarat ovat vaarattomia, mutta joka kierroksella niitä piti uudelleen tuijottaa. Ajoin muuten Penan Ellun valjakkovaljailla ja kärreillä, voisi kuvitella että tekee hyvää ajaa välillä ravivaljailla ja välillä valjakko. Vaihtelu virkistää.Tiistaina 26.7 Iiris ja Aada kävivät siis hoitamassa ja lenkittämässä Ellun ja Sulon. Raporttia en saanut, mutta ainakin lenkin jälkeen oli käyty kahlaamassa uittokuopalla, koska siihen oli kysytty minulta (ja Riinalta) lupa.

Keskiviikkona 27.7.2016 kaverini siskontyttö Nea tuli ratsastamaan Braamerilla ja samaan aikaan hänen kanssaan Ossilla ratsasti Olivia. (Valkkulaiset ovat pari viikkoa lomalla.) Menimme kentällä ja teimme aluksi käynnistä pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä, Olivia myös peruutuksia. Sitten siirryttiin ravisiirtymiin. B oli tosi energinen ja päättikin, että nyt riittää ravi ja laukataan! Possuponi vaihdettiin Olivialle ja Nea jatkoi Ossilla. Ossin kanssa meni hienosti ja otettiin myös vähän laukkaa kumpaankin suuntaan. Kiva kun kävit Nea, tule toki uudelleenkin!
     Loppukäyntien jälkeen hoidimme Ossin pois, mutta Olivialle sanoin että hän saa ratsastaa Braamerilla vapaasti kentällä, jotta se saa virtaa purettua. Myös minä menin kentälle, arvatkaa mitä kokeilin? Ohjasajoin Penaa ja Ellua niin, että ne olivat parivaljakkona! Laitoimme ne Annikan kanssa valjaista toisiinsa kiinni alaturparemmillä ja vetopaniikkilukolla ja liikkeelle lähdettäessä Annika talitti Ellua ja oli heti valmiina irrottamaan ponit kanssani jos niille olisi tullut joku hätä. Ponit olivat ihan uskomattomia! Ei mitään ongelmaa. Pian Annika päästi irti ja minä jatkoin poikien kanssa kolmestaan. Tein pysähdyksiä, ympyröitä ja kokeilin pari kertaa raviakin. Ravissa ne meinasivat ensin vähän innostua, mutta kuuntelivat lopulta hyvin. Tätä aletaan nyt harjoittelemaan! Jee!
     Ennen ohjasajeluani Annika ja Ellu olivat käyneet kävelemässä tietä pitkin ja Ellu oli ollut tosi vauhdikas. Ai että olen onnellinen sen nykytilanteesta, olemme tyttöjen kanssa saaneet sen kuntoutettua tosi hyvin. Se on elämäniloinen ja reipas, eikä ainakaan vielä ole mitään huolta siitä, etteikö se pystyisi tällähetkellä elämään polviensa kanssa varsin onnellista ja hyvää elämää.

Ps. Annika on ihan korvaamaton, sillä en olisi millään ehtinyt ohjasajaa pikkupoikia, jos ei Annika olisi harjannut ja varustanut poneja miulle valmiiksi. KIITOS! Oot ihana!

Pps. Yksi blogiini johtaneista haun avainsanoista on "hobitti - smaugin autioittama maa". Mielenkiintoista. Ehkä olen aiemmin maininnut täällä käyneeni katsomassa elokuvan. Näitä hakusanoja on aina mielenkiintoista seurata..!


Video © TiiaPikkupojilla oli torstaina 28.7 loma, mutta Ossia ja Braameria kanssani tulivat ajamaan kaverini ja hänen kaverinsa. Ajoimme kaverini kanssa Ossilla ja kaverini kaveri Braameria. Kaverini kaveri on ratsuihminen joten ajo oli helppoa (vaikkakin kuulemma jännää, kun ei ole ennen ajanut). Kaverini taas on minun kanssani saman ikäinen mie, jolla ei ole juuri mitään kokemusta hevosista. Siksi olinkin yllättynyt (ja poneistani tosi ylpeä), kun minun ei kertaakaan tarvinnut puuttua ajamiseen, istua vain kyydissä ja neuvoa. Menimme viiskymppisen pellolla kaikissa askellajeissa, ja hyvien alkuverkkojen jälkeen ihan täyttä kiitolaukkaa, kolme kierrosta. Ponit olivat ihan liekeissä, jos ne olisivat saaneet päättää oltaisiin kierretty vielä paljon lisää. Liikaa en kuitenkaan halua otuksiani rasittaa, joten himmailtiin loppuraveihin ja hyviin käynteihin, käyden myös vähän kahlaamassa uittokuopalla.


Perjantaina 29.7 poneilla oli lomapäivä. Viikonlopun minä olin meripäivillä ja vakkarit poneilivat hienosti keskenään.

Lauantaina 30.7 Kiia ja Annika kävivät ajamassa ponit. Ensin he hakivat laitumelta Braamerin ja Penan, harjasivat ja varustivat ne ja kävivät ajamassa viiskymmpisen pellolla. Ajon jälkeen he pesivät Braamerin hännän kutinashamppoolla, rasvasivat sen ja hoitivat ponit muutenkin hyvin. Seuraavaksi he ajoivat Ossin ja Elmerin, myös niiden kanssa he menivät viiskymppisen pellolla. Kiia kertoi Braamerin olleen reippaalla päällä ja kummankin ponin kanssa hänellä oli mennyt hyvin. Annika kertoi Penasta ja Ellusta, että "kumpikin poni oli reipas ja superkiva".


Sunnuntaina 31.7 Mette ja Henna kävivät ajamassa Penan ja Braamerin. Raporttia en saanut, mutta nyt jälkeenpäin kaivellessani sain ongittua tietooni, että tytöt ja ponit olivat menneet viiskymppisellä. "Meni vissiin ihan hyvin, tai sillee normaalisti ja mukavasti" t. Henna.
     Illalla poni-ikäväni oli kasvanut sen verran, etten voinut vastustaa kiusausta. Kävin tallilla ohjasajamassa Ellua ja Penaa, parina, ja hyvin meni. Aloitin kentältä, josta jatkoimme tielle. Kävimme kipsuttamassa kotitien, kauemmas emme vielä tässä vaiheessa harjoituksia lähde. Uutena asiana kokeilin peruuttamista ja se meni ihan tosi hienosti. Olisipa varaa hankkia parivaljakkokärryt valjaineen! Kokonaisuudessaan ajo meni hyvin, mutta tiellä ajanut kaahariauto säikytteli meitä kahteen kertaan, ajaessaan ensin ohi ja sitten vastaan. Muutenhan ponini eivät autoja pelkää, mutta tämä tuli kummallakin kertaa hurjaa vauhtia, eikä malttanut kunnolla odottaa että väistymme tieltä vaan kiiruhti ohi melkein poneja hipoen. Lisäksi sen seisahtuessa sen moottori sammui, starttasi, sammui, starttasi... Penaa hirvitti. Taisi olla sellainen energiansäästöauto, joka sammuu esim. liikennevaloihin..? Onneksi ei käynyt mitään ja päästiin ponien kanssa ehjinä kotiin.
     Myös Simo ja Ossi tulivat meitä tiellä vastaan. Heistä Pena innostui, Ossia piti käydä nuuskimassa ja moikkaamassa. Simo ja Ossi olivat maastoilleet kahdestaan, suurimmaksi osaksi käynnissä, mutta myös ravissa ja laukassa pohjien salliessa. Ossi oli kuulemma ollut kiva, eikä säikkynyt tai hölmöillyt mitään. Lenkin jälkeen Simo oli pyyhkinyt hikiset kohdat sienellä, ruokkinut Ossin ja laittanut arnikaa.

Maanantaina 1.8.2016 Simo kävi ratsastamassa Ossilla viiskymppisen pellolla. Hyvin oli mennyt ja pari oli edennyt kaikissa askellajeissa. Tässäkuussa Simo lopetti vakkarina ja käy Ossilla enää maanantaisin. Syyskuussa hän lopettaa meillä kokonaan. Kiitos Simolle kaikista yhteisistä hetkistä ja hyvästä työstä Ossin kanssa! Ellun talutuslenkittivät Aada ja Iiris samaan aikaan Sulon kanssa.
     Illalla Penalla ja Ossilla oli hieronta. Hieroja oli Harjuaikainen koulukaverini päiväpuolelta, Heidi Wallin, joka valmistuu kohtapuoliin hevoshierojaksi. Kummallakin orilla on lavat jumissa, samoin selän takaosa, pakaralihakset ja kintereet. Pena oli hieronnassa kiltisti ja nautti selvästi. Taisivat kuona-aineet lähetä liikenteeseen: Pena pissi kesken hieronnan käytävälle ja sen jälkeen karsinaan tunnin sisällä 3 kertaa... Tosin se on nyt kesällä pissinyt muutenkin kummallisen paljon ja epäilen, että se on turhan perso suolakivelle (ja juo siksi paljon). Muuten se on ihan normaali, pirteä ja iloinen, jonka vuoksi en vielä kiikuta sistä täyttäpäätä tutkimuksiin. 
     Ossi oli osittain kipeä jumeistaan, ja varoitteli Heidiä häntäänsä huskimalla, etujalalla kauhomalla ja takajalkoja huiskimalla. Ei se Heidiä potkinut, mutta ilmoitti heti jos ei tuntunut kivalta. Se saatiin kuitenkin hyvin hierottua, alkoi helpottaa. Katsomme uuden hieronta-ajan parin viikon päähän kummallekkin ja myös B ja Ellu olisi tarkoitus hierotuttaa.

2 kommenttia:

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)