torstai 18. elokuuta 2016

Maastoilua, ajoa, kuolaimettomia ja BLOGI AJAN TASALLA!

Sunnuntaina 14.8.2016 maastoilimme Hennan, Olivian ja Poku-Helmin kanssa. Menimme ensin peruslenkin suuntaan kierrellen parin metsäpolun kautta ja palasimme kotiin vanhan Pirelintien kautta. Henna ratsasti Braamerilla, Olivia Ossilla ja Helmi Pokulla. Ossilla oli kukkahakkikset ja Braamerilla cross underit. Minulla oli talutuksessa naruriimulla Elmeri, joka oli hyväntuulinen ja innokas, tosin myös "hyvin nälkäinen". Koko ajan pieni ruunikko olisi halunnut haukkailla eväitä matkanvarrelta. Tiet olivat hiukan paremmassa kunnossa kuin mitä ne ovat hetkeen olleet ja Pirelintien alkupätkälläkin pystyi ottamaan ravia. Laukkaakin otettiin pohjien salliessa. On syksyssä ja sateissa hyviäkin puolia: kun syksy kohta iskee päälle, tiet ehkä pehmenevät jonkin verran ja niitä pitkin on taas hyvä mennä.
     Mukavan maastolenkin jälkeen muut ponit pääsivät laitumelle ja otin seuraavaksi uhrikseni Penan. Lähdin sen kanssa viiskymppiselle ja matkaan tarttui kyytiin Heidi. Hän saikin ajaa, kierrettiin sekä tien että pellon puolella viiskymppistä, vaihtaen suunnilleen ajon puolessa välissä suuntaa. Menimme rauhakseen ja mukavasti, emme rankasti. Mukavaa oli. Syksy hiipii hiljaa lähemmäs, kylmin laahaavin askelin.
Maanantaiaamuna 15.8 tulivat listat Riihimäelle. Tältä näyttää:


1. ponilähtö klo 13:50 A-Ponit tasoitusajo 1100 m Veljekset Wahlsten ponilähtö p. 3.20.0 + 20 m/ 3,0 s P. 100 e. (100-50-30-20-10-10)
# Hevonen / Ohjastaja Matka:rata Autoennätys Tasoitusennätys Voittosumma
1 Springfield Fiorella / Jenni Tammi 1100: 1 0 €
2 Cachucha / Jenni Hävölä 1100: 2 3.24,2ly 60 €
3 Usvaniityn Jaarli 257 SH / Nina Hänninen 1100: 3 0 €
4 Olkijoen Osmo / Annika Mettinen 1100: 4 3.40,8ly 10 €
5 Pikkuvirran Braamer / Kiia Tervonen 1120: 1 3.18,4ly 25 €
6 Goldberry's Swish Tail / Linnea Mikkola 1120: 2 3.19,5ly 70 €
7 Kaunisrannan Fantasia / Ida Rintala 1140: 1 3.14,3ly 107 €
8 Aarteen Noita 1346 SH / Sanni Kirvesoja 1140: 2 3.16,0ly 68 €
9 Rinteelän Heinähattu / Ronja Bährend 1140: 3 3.16,3ly 176 €
10 Riinan-Ruusu / Riia Laine 1160: 1 3.11,9ly 208 €
11 Zolen / Joona Ikonen 1220: 1 3.04,3ly 536 €


Ht-netissä on veikattu järjestykseksi "11-10-2-3-7-6-8-9-5-4" ja "3-1-11-10-2-7-8-9-6-5-4", eli kummassakin Penaa viimeiseksi ja Braameria tokavikaksi. Ossi sentään olisi ensimmäisen veikkaajan veikkauksessa kuudes. Saa nähdä miten käy, tavoitteeksemme nousi juuri, ettei kukaan meidän porukasta olisi viimeinen. Ei sen puoleen mitään, vaikka oltaisiinkin vikoja, mutta tavoitteita on aina hyvä olla. Sen lisäksi Annikan tavoite on ajaa alle 3.40 aika, eli parantaa Penan ennätystä. Linnean tavoite on ohittaa Pena ja olla ennen Kiiaa maalissa, Kiian tavoite on parempi aika kuin viime startissa (3.29). Minun aikatavoitteeni olisivat Ossille alle 3.20, Braamerille alle 3.30 ja Penalle alle 3.40.

Sitten tämän päivän poneiluihin: Iiris ja Ellu talutuslenkkeilivät noin puolitoista tuntia autiotalon lenkillä ja tiellä. Hyvin oli mennyt, Elmeri oli ollut pirteä ja iloinen. Simo ja Ossi kävivät maastoilemassa vanhaa Pirelintietä pitkin kaikissa askellajeissa ja heilläkin oli mennyt hyvin.
     Illemmalla pidin Olivialle ja Poku-Helmille pienimuotoisen valjastus- ja ajokurssin. Helmin ponina toimi Pena, Olivian Braamer ja harjoittelimme ensin valjastusta. Se on alkuun tosi monimutkaisen ja hankalan näköistä, tuntuu että remmejä on ihan hirveästi, mutta kun sen oppii se on helppoa. Hienosti meni, meidän pitää ottaa joku päivä kertauskurssi niin tytöistä tulee vielä oikein päteviä valjastajia. Oliviahan on nykyään vakkarikin ja innostui ajatuksesta, että lähtisi ensikesänä korttikurssille!
     Myös ajo-osuus meni hyvin. Minä olin Olivian kyydissä osan aikaa, osan aikaa jalkamiehenä. Kävimme ensin Mallun pellolla vähän lainaamassa jousiammuntaa varten tehtyä kujaa, sillä se oli hyvää tarkkuusharjoitusta. Ei saa kaataa tolppia eikä runnoa lankoja. Harjoittelimme myös "paikallaan kääntymistä". Sieltä suuntasimme uittokuopan viereiselle isolle pellolle, jossa tytöt saivat ajaa vapaasti käynnissä ja ravissa. Loppukäynnit käveltiin kotitallille, jossa ponit purettiin ja huollettiin, sekä tietysti ruokittiin. Viikonloppuna aloimme muuten nostamaan Ossin ja B:n kauramäärää ja antamaan vähän myös Penalle. Ossi saa nyt 2dl, Braamer 1,5dl ja Pena 1dl (ennen 1, 0,5 ja 0).
Peruskoulut alkoivat meidän muksuilla tiistaina 16.8. Sinne ne kipittivät takaisin koulun penkeille, toivottavasti opiskelevat ahkerasti ja pääsevät tulevaisuudessa niihin kouluihin ja töihin joihin haluavat. Itse olen vielä töissä tämän viikon ja oma kouluni alkaa seuraavana maannataina. Minulla ole edes ollut mitään kesälomaa, joka nyt loppuisi... sitä paitsi olen viihtynyt kesätyössäni todella hyvin. Tunnen kuitenkin tietynlaista haikeutta. Toisaalta se voi johtua siitä että työni loppuvat pian, toisaalta se kumpuaa jostain menneistä muistoista, kellastuneena, pölyisenä ja oudon tuoksuisena. Eräänä iltana tässä taannoin seisoin Granbackan pihassa puhuen Lassen kanssa niitä näitä. Ilta oli kesäisen näköinen, mutta viileä tuuli puhalsi heinikossa ja puiden latvoissa. Aavistus syksystä, kylmä henkäys, joka enteili tulevaa harmautta. Jonkinlainen pieni ahdistus nousi sisimpääni. Kummallisia tuntemuksia ja ajatuksia. Syksy tulisi, tulisi talvi, tulisivat pimeys, kylmyys, yksinäisyys. Mitä? Miten niin? Sekä syksy ja talvi ovat hienoa aikaa, kun niistä löytää sen hyvän mikä niissä piilee. Yksin en ole ja kylmyys on pukeutumiskysymys. Kaiken kärvistelyn jälkeen tulee sitä paitsi joka vuosi uusi kevät, uusi kesä, lämpö, aurinko, ihanuus ja miljoonat hyönteiset. Leuka rintaan ja kohti uusia petty... eipäs, vaan siis leuka pystyyn ja kohti uusia haasteita! Niitä todella on tulossa, kun aloitan uudessa koulussa ja muutan omaan vuokra-asuntooni. Elän jännittäviä aikoja.
     Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä olin käynyt nukkumaan vähän ennen yhtätoista, mutten saanut unta. Jalkoja sattui, pohkeet ihan totaalisen jumissa. Sen siitä saa kun pyöräilee tähän aikaan vuodesta näillä keleillä pidempää matkaa shortseissa ja palelluttaa koipensa. Kahdelta yöllä nousin ottamaan lihaksia rentouttavaa ja nukahdin onneksi pian. En kuitenkaan lähtenyt tänään lenkille tai salille, vaan kyhjötin kotona jalat peiton alla kirjoitellen blogia. Nyt tämä on jäljessä enää vajaan viikon, absurdi ja hieno tunne!
      Ainiin, niistä poneistahan tässä piti kertoa. Ravitiimiläiset kävivät ajelemassa omat raviponinsa pellolla. Annika ja Kiia olivat tallilla ennen Linneaa ja harjasivat ja (Annikan omin sanoin) suojittivat Braamerin, Penan ja Ossin. Kun Linnea oli saapunut, oli ponit valjastettu ja suunnattu sitten ajamaan viiskymppiselle. Ensin valjakot olivat kiertäneet kierroksen viiskymppisen tietä käynnissä, mutta raville siirryttäessä Braamer oli arkonut kuulemma myös pehmeällä hiekalla. Sen vuoksi tytöt siirtyivät ajamaan peltoon. Pitääkin tuota Braameria tarkkailla, että mistä arkominen voisi johtua. Kaviot kuulemma näyttivät putsatessa ihan normaaleilta, tarkistelen huomenna. Pellolla ajo oli mennyt hyvin. Braamer oli kuulemma kovemmissa pätkissä vielä reippaampi kuin viimeksi ja kun Kiia oli pysähtynyt, olisi Braamer halunnut vain mennä. Braamer oli kuulemma "super, niinku aina". Pena oli Annikan mukaan reipas, mutta kovempaa ravatessa se oli koittanut laukkailla, eikä sitä kuulemma saanut kovin hyvin alas. Vikalla kerralla kuitenkin kuulemma sai ihan tosi hyvän pätkän (se oli minulle capsilla kirjoitettu, eli mahtoi mennä loistavasti :D) eikä Pena ollut yrittänyt laukata. Meni kuulemma "ihan sika kovaa!" Koska oli satanut (ai että kuinka mukavaa..) tytöt olivat putsanneet ja kuivanneet varusteita ajon jälkeen. (Kiitos!) Sitten Annika laittoi poneille linimenttiä, pesi Braamerin hännän, Linnea hoiti kärryt ja ruuat ja Kiia pesi suojat.

© Annika

Keskiviikkona 17.8 Nooralla ei ollut valkkua (Erikahan lopetti Ossilla valmentautumisen, kerroinko jo?), mutta Noora tuli silti ratsastamaan Braamerilla. Hänen toiveestaan mentiin maastoon ja mukaan lähtivät myös Olivia Ossilla, Kiia Penalla ja Annika taluttaen Ellun kanssa. Kahlailimme ensin metsässä offroadia ja sen jälkeen kiersimme autiotalon metsässä lenkin. Menimme suhteellisen rauhaksiin, mutta otettiin myös ravia ja laukkaa pohjien salliessa. Ponit olivat reippaita ja toimivia, keli oli kiva ja kaikilla oli mukavaa. Yhdelläkään ponilla ei ollut rautaa suussa, sillä kokeilimme tänään ensimmäistä kertaa myös Penalla kukkahackamoreja. Se toimi niillä tosi hyvin, jes, nyt meillä on kaikille ratsuille "kuolaimettomat" vaihtoehdot (hackamorehan on kuolain, mutta entäs noi kukat... no, suussa ei kummiskaan ole mitään). Ajossa en ole vielä uskaltanut kokeilla, mutta pitää testailla aluksi Braamerin kanssa joku päivä. Yhdet ruskeat sidepulleiksi tuunatut cross underithan meillä vielä on. Ossi ei niillä kuunnellut kovin hyvin, mutta Penalla voitaisiin kokeilla joku päivä. Braamerille ainakin ovat hyvät, jos ei muuta.

Ps. Penan suitsiin nuo hakkiskukkaset saatiin Hellulta, iso kiitos! :)

Braamerilla crossunderit, Penalla ja Ossilla kukkahackamoret. Penan omissa on vielä vähän säädettävää, mutta hyvin toimivat kaikki ponit ilman että suussa on rautaa. Hyvää vaihtelua mennä välillä kuolaimilla ja välillä ilman!

Se upea tunne, kun BLOGI ON AJAN TASALLA. 
Nyt on torstai 18.8.2016 ja kello on 14:25. Illalla menen kyllä tallille ja siitä kerron seuraavassa postauksessa, mutta juuri nyt ollaan päästy kauan kestäneeseen tavoitteeseen! Helmikuun loppupuolelta asti tämä on laahannut pahasti jäljessä ja hetkittäin olin jo luopua toivosta ja heittää hanskat nurkkaan... Mikä suuri kivi onkaan vierähtänyt sydämeltäni, ei ehkä pitäisi sanoa, mutta enää en päästä tätä jäämään noin pahasti jälkeen! Voisin tämän kunniaksi pitää jonkinnäköisen arvonnan, mutta tarvitsisin teiltä nyt ideoita: mitä haluaisitte, että arvonnassa olisi palkintona? Kiitos kaikille, jotka jaksoitte matkassamme mukana!


12 kommenttia:

 1. Mennyt jotenkin ihan ohi, joko pena toimii ratsuna? :D ja toimiiko jo ihan hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on sitä alettu totuttaa, menty kaikki askellajit selästä ja kevyesti muutaman kerran maastoiltu. Toimii ihan hyvin, mitään kenttäkiemuroita ei vielä mene, ne jäävät ensivuodelle kun aletaan oikesti ratsastaa. :)

   Poista
 2. Kuka Penaa alkaa ns. 'Ratsukouluttamaan' ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiia sillä on ratsastellut. :)

   Poista
  2. Aivan, Kiia vaikuttaa tekstien ja kuvien perusteella todella taitavalta 👍

   Poista
  3. Kiia on! :) Harmi vaan, että se mokoma kasvaa kovaa kyytiä. :')

   Poista
 3. Päivät kuluvat ja blogi jää pikkuhiljaa taas jälkeen...

  VastaaPoista
 4. Jos saa kysyä niin miksi Simo lopettaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko siitä mainittu jotain tässä postauksessa, vai miksi tähän kysyit? Simo siirtyi isoihin hevosiin ja lopetti siksi shettishommat.

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)