torstai 14. huhtikuuta 2016

Orista ruunaksi

Maanantaina 7.3. Ossilla ja Braamerilla oli ansaittua vapaata ja irtojuksutin Elmerin, Penan ja Sulon kentällä. Lisäksi katsoin sairastarhaa valmiiksi Elmerille: hanki piti saada pois, ei rankkaa kahlailua ponille. Väliaita piti rakentaa (tarhaa pienemmäksi) ja katos turvettaa. Lisäksi rakensimme huvikseen vähän lumivallia tuulensuojaksi! Ensin apunani oli naapurin pikkupoika, mutta hän kyllästyi pian. Hänen isänsä osallistui sitten hänen sijaisenaan rakennustalkoisiin.
8.3 tiistai, oli odotettu, jännittävä ja samalla pelottava päivä. Elmerin ruunaus! Hain ensin Linnean, sitten Annikan ja yhdessä suuntasimme Granbackalle. Traileriin lastattiin Elmeri ja Pena. Tallinomistajien kanssa vähän mietittiin, että mahtaako autoni jaksaa vetää kopin perille asti pöppöröisessä lumessa. Oltaisiin voitu saada Lasse kuskiksi ja pakettiauto vetämään, mutta sitten toinen tytöistä ei olisi mahtunut mukaan. Niinpä päädyimme uhmaamaan säätä oman urhean Opelini kanssa. Voi sitä sumun määrää, mikä oli ilmassa! Näkyvyys oli huono, paikoitellen lähes olematon, mutta selvisimme ehjinä perille, vieläpä ajoissa. Ensin oli vuorossa Penan tehosterokotus, jonka jälkeen pieni harmaa vietiin takaisin traikkuun odottelemaan.
     Ellu sai esirauhoituspiikin ja pian sen jälkeen toisen. Teho oli nopea ja poni alkoi pian nuokkua (klo. 10.52). Odoteltiin jonkin aikaa, kunnes 11.25 aikoihin klipattiin karvaa pois, ommeltiin kanyyli, kuunneltiin sydänäänet ja annettiin penisiliinipiikki. Sitten taas odoteltiin. Ellu hengitti raskaasti ja kuullosti aivan siltä, kuin se olisi kuorsannut. 11.35 aikoihin poni siirrettiin pehmustettuun huoneeseen. Odoteltiin ja annettiin taas rauhoittavaa. Sitten meidän piti mennä toimistoon istuskelemaan ja odottelemaan. Harmi, ettei ruunausta päässyt mistään seuraamaan. Olen ollut kahdessa kotiruunauksessa mukana ja tämänkin olisin halunnut nähdä. Jännitti ja odotus tuntui hurjan pitkältä. Välillä tytöt kävivät kurkkaamassa, että Penalla oli kaikki hyvin.
     En ole muistanut merkata monelta Ellu siirrettiin takaisin pehmustettuun huoneeseen heräämään (se muuten nostettiin sieltä leikkauspöydälle ja siitä sinne takaisin jollain isolla nostimella), mutta 12.25 aikoihin se oli jo ollut ylhäällä, koska olen kirjoittanut että se pissaili monta kertaa. Muistan että se nousi itse ylös ilman kaatuilua, mutta oli aika hutera ja tokkurassa jonkin aikaa.
      Yhteensä klinikalla meni päälle kolme tuntia, klo. 10.30–13.48. Hintaa käynnille tuli 618€ sisältäen ruunauksen (520€), sulfat ja Penan rokotuksen. Siihen päälle voidaan sitten laskea vielä bensat. Tyyristä hommaa, mutta kaikki sen arvoista. Jospa Ellusta nyt tulisi vähän rauhallisempi, eikä tarvitse ainakaan alkaa stressaamaan tammoja! Pariviikkoa ponia pitää pitää nyt eristyksissä ja kävelyttää. Turvotuksen määrää pitää tarkkailla ja sulfaa annetaan kaksi päivää aamuin illoin (huomenna ja ylihuomenna), mutta muuta ei tarvitse tehdä.
     Kotimatka sujui hyvin ja kotiin saatiin tuore ruuna. Se oli jo suhteellisen hyvin herännyt ja pääsi tutkimaan uutta väliaikaisasuntoaan, jossa se tulisi majailemaan seuraavat 2-3viikkoa.


Orit matkalla kohti klinikkaa.
Pikkupojat klinikalla © Annika

Rauhoitettu Kelluttaja © Annika.
© Annika

<3 © Annika
Kanyyli.
Heräämishuoneessa.

Ruuna ja ori valmiina kotimatkalle.
Lääkäri koitti määrätä penisiliiniä (mitä taisi saada klinikalla), mutta pyysin ennemmin sulfaa. Pääsen helpommalla, kun ei tarvitse paniikissa pistellä. Tämä menee kätevästi ruuan kanssa ja on hyväksi.

Elmerin väliaikaisasunto.

Postissa tulleet valjakkovaljaat, jotka olivat harmikseni liian pienet.
Onneksi sain helposti myytyä eteenpäin.
Kotona nähtiin pellolla kettu.

6 kommenttia:

 1. Tossa videolla näytti ihan siltä, että Elmeri kaatuisi kohta :D Ihana tuo irtojuoksutus video♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, se kyllä välillä otti sellasia haparoivia korjausliikkeitä. :'D Kiva jos tykkäsit, harmi kun laatu on vähän mitä on. :)

   Poista
 2. Tyyristä toi klinikalla ruunaaminen. Meillä ruunattiin kotona shettis ja makso 250e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, todella, mutta meillä ei oikeastaan ois kotiruunaus (avo) onnistunut, kun ei a) ole pesupaikkaa b) tallin pihalla ei voi huuhtoa (jäätyy piha), c) en saa yksin huuhdottua eikä ole apua, d) poni asuu pihatossa. :')

   Poista
 3. No nyt on sitten Elmeri ruuna! :)
  Oikein mukava, selkeä postaus.

  kakskorvaa.blogspot.fi

  VastaaPoista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)