sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Ponien painorajat ratsastuksessa

Mulle tuli ask.fm:ässä kysymys, että "miksi se painoraja on 40kiloa, ei ne ponit mikskää mee vaik 50kiloa menis niillä". Voisin tähän nyt koittaa vähän syväluotaavammin pohtia, miksi painoraja on meillä mitä on. En ole hyvä kirjoittamaan, mutta harjoitus tekee mestarin..?

Täysikasvuisen, hyväkuntoisen, lihaksikkaan, oikein päin kulkevan ja isokokoisen shetlanninponin painoraja voi olla vaikka 50kg. Minulla on kuitenkin useampikin syy siihen, miksi Braamerin ja Ossin painoraja on tällähetkellä "vain" 40kg: Kumpikin poni on vielä nuori ja kehittyvä. Kummallakaan ei olla vielä hirveästi ratsastettu ja niiden lihaksistot ovat kesken. Kumpikaan ei ole hirmuisen osaava ja kulje aina oikein päin, selkäänsä ja jalkojaan ideaalisesti käyttäen. Lisäksi Ossilla on ollut selkäongelmia (kipeytynyt) ja varon sitä hieman senkin takia. B puolestaan on pienikokoinen, maksimissaan 100cm poni. Minulla ei myöskään ole mitään syytä nostaa painorajoja, sillä meidän murut ovat joko alle 40-kiloisia, tai nauttivat myös ajamisesta ja muusta ponien kanssa tekemisestä.
          Liian painava ratsastaja rasittaa ponin lihaksien lisäksi myös muita rakenteita, erityisesti ristiselkää. Vaikka poni jaksaisi kantaa painavampaakin ratsastajaa, ei se välttämättä kannata. Pidemmänpäälle vaivoja voi alkaa ilmetä, eikä ainakaan näin nuorilla poneilla tarvitse turhaan ottaa riskejä ja laittaa lisäpainoa selkään. Neljässäkympissä on sitäpaitsi vähän tinkivaraa, kun ajattelee että jos ratsastaja itsessään painaisi 40kg, tulee painosta ratsastajan ja ponin varusteiden kanssa helposti yli 40kg. Kun Ossi kasvaa ja kehittyy niin sanotusti valmiiksi, voi sen painoraja hyvinkin olla 50kg. Niin painavalta ratsastajalta edellytetään kumminkin siinä tapauksessa taitoa ja hyvää kehonhallintaa.
          Liian pitkä ratsastaja ei myöskään välttämättä ole kovin hyvä. Silloin tällöin ei ehkä ole haittaa, mutta säännöllisessä ratsastuksessa ratsastajan oma istunta kärsii liian pienen ratsun kanssa. Sitäpaitsi, ajatelkaapa painopistettä: Kaksi saman painoista ratsastajaa, toinen pitkä ja toinen lyhyt. Lyhyt horjahtaa. Pitkä horjahtaa saman verran. Mahdollinen tulos: todennäköisesti pitkän ratsastajan horjahtaminen vaikuttaa ponin omaan painopisteeseen enemmän, sillä loogisesti ajateltuna painopiste siirtyy pitkän ihmisen vartalon mukana kauemmas ponista kuin lyhyen? Osaisimpa selittää tämän ajatukseni paremmin. Noh, ehkäpä joku ymmärsi! :D

Mitä mieltä te lukijat / blogiini eksyneet olette shetlanninponien paino- ja pituusrajoista? Mitä te laittaisitte ponieni paino- ja pituusrajoiksi jos saisitte päättää? (Tällä hetkellä painoraja 40kg, varsinaista pituusrajaa ei ole. Kuitenkin niin, että ratsukko on suunnilleen edes melkein sopusuhtainen.) Onko niillä painorajoilla nyt niin väliä, vai pitäisikö niiden kanssa olla tarkkana? Onko pituudella mielestänne mitään väliä?
 • Braamer: 6v, säkäkorkeudeksi mitattu 98cm (tosin kotona, joten mitta ei ole tarkka).
 • Ossi: 5v, säkä 105cm (sama juttu kun Braamerilla).
Minusta nykyiset painorajamme tuntuvat loogisilta enkä koe tarvetta niitä nostaa. Ratsukon on hyvä olla sopusuhtainen, sillä liian iso ratsastaja on huono ponille ja liian pieni poni hankala ratsastajalle. Isojakin poneja ja hevosia löytyy, joten harrastusta ei tarvitse lopettaa vaikka sheettiksestä olisikin jo kasvanut yli. Sitäpaitsi kuten sanottu, aina voi ajaa. Sitähän minäkin teen. ;)

Suomen Shetlanninponiyhdistys Ry:n mielipidettä: http://www.shettis.com/index?page=47

Ps. Löydyn askista nimellä tuulifer, jos jotakuta kiinnostaa.

© Heidi Tervonen
© Merja Ingreus

36 kommenttia:

 1. Miun mielestä riippuu ratsastajan taidoista paljon tämäkin. Jos ratsastaja kontroloi kehonsa ja pitää painopisteen oikeassa paikassa, ponin on helppo toimia. Jos ratsastaja horjuu paljon ja pomppii, poni ei pidä siitä lainkaan. Ponin koko ja kunto on myös tärkeä osa. Pieni poni ei kertakaikkiaan jaksa kantaa isoa ratsastajaa, vaikka tämä olisi kuinka hyvä. Jos poni on huippukunnossa ja ratsastaja taitava, selkään voi päästää isomman, jos taas lihakset ovat jossain muualla kuin ponissa, pitää hiljalleen lihaksia teettää, eikä heti nakata sitä jonka jalat raahaa maata tai sitä jonka kanssa ponin selkä taittuu. Shetlanninponit ovat pitkäikäisiä, joten eiköhän vielä aikaa joustavammille rajoille löydy, ellet ala itse ratsastaa poneilla 15kg painot molemmissa käsissä :') en moiti valintaasi ollenkaan rajoituksen valittuasi. Tämä anonyymi taisi ajatella vain itseään, mutta jos poneja rakastaa, on tunnettava rajat- nehän ovat rakkautta :D

  VastaaPoista
 2. Mä en ymmärrä miksi ihmeessä ne painorajat pitäisi nostaa :D Tai siis hevosia ja poneja riittää varmasti isommillekin, miksi ihmeessä pitää niiden pienimpien selkään päästä?

  VastaaPoista
 3. Älä ihmeessä (vaimo ;)) riko ponejas! Ihan perustellut ja järjevät rajat oot asettanu, joten pidä niistä kiinni :) takuulla nimittäin kriteereihin sopivia ratsastajia on. Ja jos ja kun kasvaa pikkuponeista ulos, niin ajaa voi aina :p

  Oon ehkä katkera, koska oon kakarana vaan muutaman kerran saanut luvan mennä shettiksellä, mut väitän että myös sen takia ei ole tullu tiputtua niin usein ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja ajaminen on sitäpaitsi tosi kivaa! :)

   Miekään en pienenä päässyt menemään pikkuponeilla, koska Katajasuolla oli vaan isoja, mutta eipä tullut tosiaan niin paljon lenneltyä.. :'D

   Poista
 4. Mun mielestä sun ponien painorajat on just oikeet :)

  VastaaPoista
 5. Nuo on juuri sopivat painorajat. Miksi ihmeessä niitä pitäisi nostaa? Suurimmalla osalla shetuista on noi samat painorajat. Olihan se kieltämättä kivaa pienempänä AINA ratsastaa niillä shetlanninponeilla. Pituus on myös aika suuri vaikuttaja. Vaikka olisin 40kg tai alle en voisi ratsastaa shetuilla, koska pitutta on 165cm.

  VastaaPoista
 6. Hyvät painorajat sun poneillesi. Itehän menen vielä hetken eräällä 90-95cm shettiksellä joka ei mikään kookkain ole, vaan aika siro. Paino on silleen et vielä vähän aikaa voin mennä mutta pituudeltani olen kyllä iso.. Syksyllä sitten se jää humputteluksi ja jatkan näillä isommilla poneilla. Eli minun mielestä kaikille setuille kannattaisi määrittää ne painorajat koska vaikka olisi pienikokoinen mutta painava ja haluaisi mennä pienellä, eikä painorajaa ole määritetty, saattaa aivan järkyttävän painavia sinne selkään eksyä ponit rikkomaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löytyy aina myös isompia poneja/hevosia isommille ratsastajille! :)

   Poista
 7. Mite mminust tuntuu et ku kiia painaa 45 kg nii ne rajat nostetaa ..& jos kiia painaa alta 40 kg nii eiks se ala olee jo sairasta ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oot toi sama ano joka aina jaksaa Kiiasta valittaa, niin en ymmärrä mikä ongelma sulla on Kiian kanssa. :'D Meidän lähes kaikki vakkarit painaa tällähetkellä alle 40kg, eikä yksikään ole sairas. :D

   Ponieni painorajoja ei soviteta ihmisten painon mukaan, vaan sen minkä uskon olevan poneilleni hyväksi. :)

   Poista
  2. Tai ehkä ku Kiia kasvaa yli ni myyn pikkuponit ja ostan isompia että Kiia voi sitten ratsastaa ja kisata niillä! ;)

   Poista
  3. Musta on sairasta se, et jos lapsilta aletaan tenttaa painoa ja vahtimaan sairaanloisesti sitä. Siis se, että onko se kilon tai kaks yli vai alle 40, niin ei ole mitään merkitystä.
   Varsinkin jos kuskina on tässäkin esille nostettu Kiia, jonka kanssa ponit kulkee järkevästi ja joka hallitsee oman kroppansa.

   Kukaan meistä ei oo Peter Pan, joten joskus sitä vaan kasvaa yli. Se täytyy ottaa haasteena eikä masentua siitä :)


   T. Jo aikaisemmin yöllä sopivasta huutanut ;p

   Poista
  4. En koe vahtivani sairaalloisen tarkasti, mutta kyllä miun mielestä rajat pitää ailti olla. :) 40kg ja 50kg välillä on mielestäni aika iso ero. Tosia asiastahan voi olla useaa mieltä. Kiialla ei ole
   Mitään hätää, kun painoa on alle 32kg, matkaa neljäänkymmeneen on vielä paljon. :D

   Poista
  5. Ihan ei onnistu tämä kännykällä kirjoittaminen :'D

   Poista
  6. Herranpiekaut 32 kg ja seiskaluokkailaine.. kuinkakoha pitkä hän olikaa?

   Poista
  7. Aika sairaalloisen alipainosta :Dd

   Poista
  8. Voi ei, sitten Simo, Henna ja Hilla on kanssa kun ne on myös 140-147 välillä ja painaa alle 33kg. Kerron heidän äideilleen sulta terveisiä ja käsken syöttää enemmän. XD

   Poista
  9. No taijar sie vaa iha laihuttaa niitä ku syöt ite kaiken niitte eväät ainaki videoitte perusteel :D

   Poista
  10. Hahahahahahhahaaa, ilmankos ovatkin niin laihoja! :''D

   Poista
 8. Minusta toi 40kg kuullostaa järkevältä noin nuorille poneille mitä ossi ja b on. Pituus on taas järkevä silloin kun ratsastajan jalat ei mene ponin polvien yli, omasta mielestä silloinkin näyttää jo vähän pitkältä. Ja toisiaan, jos on oikeasti hyvä ratsastamaan hallitsee kehon, (esim jalat ja ylävartalon) voi vähän pidempikin mennä mut sun vakkarit näyttää ihan hyviltä siellä selässä! ;D

  VastaaPoista
 9. Mun mielestä kyllä ponin omistaja tietää parhaiten kenet voi sinne selkään pistää ja kuka on liian painava ja kuka ei.

  VastaaPoista
 10. Mun mielestä yli metriselle, normaalirakenteiselle shettikselle rajat n. 155cm/45kg+varusteet on hyvät. Tietenkin sitten, jos on nuori (niinkuin sun ponis) tai rimpula, niin ratsastajankin pitää olla pienempi. Oon kuullut myös säännön, että kun jalat menee ponin polvien yli, on liian iso. Isompikin ratsastaja voi käydä läpiratsastamassa pikaisesti, ei tosin mikään 60kg joita valitettavasti näkee välillä.

  En kylläkään ymmärrä niitä ihmisiä, joiden mielestä shettikset ovat pienten lasten leluja ja ponit hajoavat heti, kun selkään kiipeää yli 30 kiloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mie nyt ihan yhdistäis sitä niin, että jos painoraja on alhainen niin ois heti lasten lelu. :P Mut joo, normikokoselle shettikselle 30kg kuullostaa aika alhaselta painorajalta. :)

   Poista
 11. Olin ennen todella katkera kun en ole ikinä saanut mennä shettiksillä. Nyt olen tajunnut, että shettikset ovat liian pieniä ja voin mennä isommilla poneilla :D. Olen siis tällä hetkellä n 168cm.
  Ponien (varsinkin shettisten) painorajoista on netissä liikaa hirveää väittelyä. Varmasti ponin omistaja tietää paljonko poni jaksaa kantaa satuttamatta itseään...Eikä sen pitäisi olla nii turhan tarkkaa onko ratsastaja 40kg vai 41kg niin kuin joidenkin mielestä varmaan on. Kyllä sen sitten huomaa kun ratsastaja on aivan liian iso ponille. Painorajasi Ossille&Braamerille kuulostavat juuri hyviltä :).
  Ps. Olet todella kiva tallityöntekijä pyölissä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta sitäkin mietin, että jos painoraja on 40kg, mutta voi hyvin mennä vaikka painais 41kg, niin sittenhän voi hyvin mennä vaikka painais 42kg, entä 43kg.. missä menee raja? Käykö niin, että yht'äkkiä voikin mennä vaikka painaisi 45kg? Häälyvä raja on siinä mielessä hankala, että on vaikeaa määrittää minkä painoinen sitten voi tai ei voi mennä, ja sen takia mulla on tavallaan tarkka 40kg. :'D Ja jos painoraja on 40kg, mutta vielä vaikka 42kg voi mennä, sittenhän raja on 42kg..? Hankalaa.

   Ps. aww, kiitos :D

   Poista
 12. 40kg on hyvä shettiksille yleensäkin, ajatellen sitäkin että niillä on hyvin usein myös hiukan ylimääräistä mahaa = lisäpainoa siitäkin.

  VastaaPoista
 13. Tallilla jolla käyn shettisten painoraja on 50kg, mutta ponit ovatkin aikuisia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli Pikkuvirralla (pikkuvirran.fi) isokokoisten aikuisten ponien painoraja 50kg. :)

   Poista

HUOM. KOMMENTIT

Kommentteja voi laittaa sekä anonyymisti, että kirjautuneena. Kaikki kommentit tulevat ensin minulle hyväksyttäviksi, eli ne näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne. Kommentoikaahan asiallisesti, kiitos! :)